ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΥΛΛΑ ΣΤΗ ΧΑΡΥΒΔΗ ( ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΟΥΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΕΣ ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΟΥ)

    Είναι φανερό ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μία μακρόχρονη οικονομική και πολιτική κρίση, όπου πρωταγωνιστούν δύο αντιμαχόμενες , αλλά εξίσου επικίνδυνες τάσεις.
       Από την μία πλευρά βρίσκονται οι πολιτικές δυνάμεις που προωθούν το μνημόνιο, δηλαδή η κυβέρνηση και το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ. Αλλά το μνημόνιο, παρά το γεγονός ότι αποτελεί στο μεγαλύτερο μέρος του ένα αναγκαίο νοικοκύρεμα,  δεν αρκεί για την σωτηρία της πατρίδας. Ακόμη και εάν τηρηθεί κατά γράμμα και σύμφωνα με τις προβλέψεις του (πράγμα σχεδόν αδύνατο), στο τέλος του 2013 τα ελλείμματα θα έχουν μειωθεί αλλά  το χρέος της χώρας θα ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των  460 δις ευρώ (350 το προηγούμενο χρέος + 110 που θα λάβουμε ως δάνειο βάσει του μνημονίου)! Τότε πιθανότατα θα χρειασθεί ένα νέο μνημόνιο ομηρίας της χώρας μέχρι το έτος 2018 ή το 2020 ή το 2025!  
        Από την άλλη πλευρά, απέναντι στις δυνάμεις του μνημονίου, βρίσκονται οι δυνάμεις του τυχοδιωκτισμού και της ανευθυνότητας.  Τέτοιες ανεύθυνες δυνάμεις είναι βεβαίως τα κόμματα της Αριστεράς, κυρίως όμως τυχοδιωκτική είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το κόμμα της ΝΔ έχει πλέον αποκλίνει κατά πολύ από τον δρόμο της υπευθυνότητας που είχε χαράξει ο ιδρυτής της και ρέπει προς την δημαγωγία και τον λαϊκισμό. Αντί να ψηφίσει και η ίδια το μνημόνιο ,δεδομένου μάλιστα ότι για την έλευσή του  είναι και η ίδια υπαίτια, προτίμησε να μεταθέσει τις ευθύνες ομηρίας της χώρας στο ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας μικροπολιτικά οφέλη.  Σήμερα συνεχίζει την ίδια τακτική, διαδίδοντας ότι ως κυβέρνηση θα εγκαταλείψει δήθεν  το μνημόνιο και θα εφαρμόσει μαγική πολιτική, η οποία εντός ενός έτους θα έχει ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση του ελλείμματος. Ωστόσο, την αλήθεια την ομολόγησε με ανόητο τρόπο ο κ. Βάρδας, σύμβουλος του Προέδρου της , ο  οποίος  παραδέχθηκε δημόσια ότι , εάν απαιτούνταν 180 βουλευτές για την ψήφιση του μνημονίου, η ΝΔ θα το ψήφιζε! Εάν το ΠΑΣΟΚ απέσπασε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών πέρυσι  με την φράση "λεφτά υπάρχουν", η ΝΔ επιχειρεί ένα χρόνο αργότερα να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό με νέα εύκολα λόγια και ανεύθυνες υποσχέσεις.  
     Όπως είχε αναφέρει εγκαίρως το κόμμα των Δημοκρατικών, η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό  συμβόλαιο ρήξης με το παρελθόν , χρηστής διαχείρισης του παρόντος και οράματος του μέλλοντος. Ρήξη με το παρελθόν δεν νοείται χωρίς  να  ελεγχθούν όσοι διαχειρίστηκαν  ανεύθυνα και δόλια το δημόσιο χρήμα πλουτίζοντας οι ίδιοι σε βάρος της κοινωνίας. Χρηστή διαχείριση του παρόντος δεν μπορεί να υπάρξει δίχως λογοδοσία των αξιωματούχων και ισότητα στα βάρη. Εξάλλου, όραμα για το μέλλον μπορεί να προσδώσει μόνο μία ριζική συνταγματική πολιτική μεταρρύθμιση βάσει της οποίας θα κατοχυρωθούν ισχυροί δημοκρατικοί θεσμοί όπως , το δημοψήφισμα, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η διάκριση των εξουσιών .Οι  πολιτικές δυνάμεις των κομμάτων της Βουλής δεν έχουν καμία πρόθεση να πραγματοποιήσουν  έστω και ένα εκ των παραπάνω και ,κυρίως, το όραμα για το μέλλον, με αποτέλεσμα να οδηγείται η χώρα στο χείλος του γκρεμού.
       Βρισκόμαστε πλέον ανάμεσα στην Σκύλλα και στην Χάρυβδη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023