Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

    H  πρωτοβουλία πολιτών για ριζική συνταγματική αλλαγή δημιουργήθηκε μετά την επιτυχημένη εκδήλωση του ηλεκτρονικού περιοδικού ΑΝΤΙΦΩΝΟ με θέμα " Η ανάγκη ριζικής συνταγματικής μεταρρύθμισης", η οποία πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο 2011 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. 
    Η ομάδα πρωτοβουλίας προέβη ομόφωνα στην καίρια διαπίστωση ότι η κρίση που βιώνουμε δεν είναι απλώς οικονομική αλλά πρωτίστως πολιτική - απότοκος του κλειστού συστήματος διαπλοκής και διαφθοράς το οποίο εγκαθιδρύθηκε με το ισχύον σύνταγμα και προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία οδήγησε την χώρα στην χρεοκοπία  μέσα από διορισμούς, εκμαυλισμό και διαφθορά. Ακολούθως όπως αναφέρεται  ρητώς στο κείμενο, το οποίο καλούνται οι πολίτες να προσυπογράψουν, η ομάδα ζητεί την θέσπιση ενός νέου συντάγματος το οποίο θα εγγυάται :
"Α. ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, για την  ουσιαστική κατοχύρωση της οποίας είναι απαραίτητη η συνταγματική θέσπιση λαϊκής πρωτοβουλίας για την διενέργεια δημοψηφισμάτων, η καθιέρωση θεσμών δημόσιας λογοδοσίας των αξιωματούχων  και η πρόβλεψη -στοιχειωδών έστω- κανόνων εσωκομματικής δημοκρατίας υποχρεωτικής ισχύος.
Β. ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ, ώστε να μην υπάρχουν Έλληνες «πιο ίσοι από κάποιους άλλους». Επ’ αυτού ζητείται, (1) η κατάργηση των προνομίων και της ποινικής ασυλίας των βουλευτών (2) η κατάργηση των διαβόητων διατάξεων περί ευθύνης υπουργών και η υπαγωγή των υπουργών στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη, (3) η άπαξ ανανεώσιμη θητεία Προέδρου  της Δημοκρατίας, υπουργών και βουλευτών και (4),  η κατοχύρωση της ισότητας των πολιτικών κομμάτων.  
Γ. ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΞΟΥΣΙΩΝ, η οποία επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερα με το πολίτευμα της προεδρικής δημοκρατίας , χωριστές εκλογές για πρόεδρο (εκτελεστική εξουσία) και Βουλή (νομοθετική εξουσία), εκλογή προέδρου με σταθερή θητεία και  ασυμβίβαστο βουλευτή – υπουργού.
Δ. ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, με την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει διορισμό της ηγεσίας της από την κυβέρνηση και εκλογή της με τρόπο που εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της, θέσπιση ανεξάρτητου Συνταγματικού Δικαστηρίου και ενίσχυση του θεσμού των ενόρκων.
Ε. ΤΟΝ ΑΥΣΤΗΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΟΣΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ αποκλειστικά από την δικαιοσύνη, υπό τον δημόσιο έλεγχο των πολιτών χωρίς την ισχύ οποιουδήποτε απορρήτου.
ΣΤ. ΤΟΝ ΑΥΣΤΗΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, ώστε να μην λειτουργούν ΜΜΕ χωρίς νόμιμη άδεια και να αφαιρείται η άδεια λειτουργίας τους εάν έχουν οφειλές προς το δημόσιο."
    Ιδρυτές της ομάδας και συντάκτες της διακήρυξης είναι ο Χρήστος Αναγνώστου, δικηγόρος , Κωνσταντίνος Βεργής, εκδότης- βιοτέχνης, Ευτυχία Γιαννούλη, αρχαιολόγος, Μηνάς Γρηγοράτος, πολιτικός μηχανικός, Αθανάσιος Θεοδωράκης, πολιτικός επιστήμων, Χρήστος Λυντέρης, δικηγόρος, Λίνα Μεταξάτου, ωκεανογράφος, Μίμης Μανωλάκος, δημοσιογράφος, Βασίλης Ξυδιάς, θεολόγος- εκπαιδευτικός, Κώστας Σταματόπουλος, ιστορικός - συγγραφέας, Νίκος Τσάμης, ιατρός και Πέτρος Χασάπης, δικηγόρος . Αλλά ήδη, εντός 5 ημερών από την δημοσίευση της ανωτέρω διακήρυξης, οι υπογράφοντες πλησιάζουν τους 200 και οι φίλοι της ομάδας στο facebook  έφθασαν τους 450.
   Οι πολίτες μπορούν να διαβάσουν ολόκληρο το κείμενο της διακήρυξης και να το προσυπογράψουν στην ιστοσελίδα www.neosyntagma.net. Η ομάδα στο facebook φέρει το όνομα "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ". 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023