ΘΕΣΠΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ" - ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

  Με διαδικασία "εξπρές" και χωρίς καμία σοβαρή διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης το θερινό Τμήμα της Βουλής έσπευσε να ψηφίσει τον νόμο για την ίδρυση της λεγόμενης "μικρής ΔΕΗ"  με τον οποίο επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση του 30 % της  ΔΕΗ Α.Ε.
  Το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του εν λόγω νομοσχεδίου, το οποίο κατέθεσε αρχικώς ο ΣΥΡΙΖΑ και, βάσει του άρ. 44 παρ.2 του Συντάγματος, απαιτείτο προκειμένου να συζητηθεί από την ολομέλεια της βουλής η υπογραφή 120 βουλευτών, ουδέποτε έφθασε να συζητηθεί καν, αφού τα  ίδια τα κόμματα τα οποία εμφανίζονταν να  επιζητούν δήθεν την κρίση του λαού κατάφεραν να καταθέσουν κάθε ένα εξ αυτών δική του πρόταση και έδωσαν την ευκαιρία στην κυβερνητική πλειοψηφία να κρίνει ότι, εφόσον καμία πρόταση δεν συγκεντρώνει 120 υπογραφές, δεν στοιχειοθετούνται καν οι συνταγματικές προϋποθέσεις εισαγωγής του θέματος προς συζήτηση στην ολομέλεια.. Μάλιστα, φρόντισαν όλοι να απόσχουν και από την σχετική συνεδρίαση της βουλής και δεν υπερασπίστηκαν καν την ενότητα των προτάσεών τους, γελοιοποιώντας ακόμη περισσότερο την συνταγματική διαδικασία του άρ. 44  και αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά πόσο αναχρονιστική και ολιγαρχικού χαρακτήρα είναι η διάταξη του άρ. 44 του Συντάγματος η οποία εξαρτά την διεξαγωγή δημοψηφίσματος , από τους βουλευτές και όχι από τους ίδιους τους πολίτες , όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.
    Ο θεσπισθείς νόμος 4273\2014 με τίτλο " Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας", ο οποίος ήδη δημοσιεύθηκε σε χρόνο ρεκόρ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί μία νέα εταιρεία η οποία θα αποσχισθεί από την ΔΕΗ Α.Ε και εν συνεχεία θα πωληθεί σε ενδιαφερόμενους ιδιώτες.
    Η περιουσία της εν λόγω εταιρίας θα δημιουργηθεί με εισφορά από την ΔΕΗ του 30% του παραγωγικού δυναμικού και της πελατειακής βάσης της. Ως παραγωγικό δυναμικό εισφέρονται συγκεκριμένα :
      α. Τρεις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής λιγνίτη .
      β. Μία άδεια ηλεκτροπαραγωγής (Μελίτη ΙΙ) .
      γ. Τα δικαιώματα εκμετάλλευσης επτά ορυχείων λιγνίτη και 
      δ. Πέντε υδροηλεκτρικές μονάδες (άρ. 1).
    Εξάλλου, εισφέρεται (υποχρεωτικά και χωρίς να ερωτηθούν οι ίδιοι) και το πελατειακό δυναμικό που αντιστοιχεί στο 30 % προμηθευόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα προκύψει με σχετική απόφαση της ΔΕΗ Α.Ε. χωρίς οι πελάτες της νέας ΔΕΗ να έχουν το δικαίωμα να λύσουν μονομερώς τις συμβάσεις με την νέα εταιρεία πριν την παρέλευση τετραμήνου από την ολοκλήρωση της απόσχισης (άρ. 9).
      Η νέα εταιρεία θα διαθέτει και τους εργαζομένους της ΔΕΗ Α.Ε , με τις συμβάσεις που έχουν ως εργαζόμενοι στις εισφερόμενες μονάδες παραγωγικού δυναμικού και δεν θα δύναται να τους απολύσει πριν την παρέλευση πενταετίας.
    Ως αντάλλαγμα για την ως άνω εισφορά η ΔΕΗ Α.Ε. θα αποκτήσει τις μετοχές της εν λόγω εταιρείας , τις οποίες εν συνεχεία θα μεταβιβάσει με "ανοικτό διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό". Ο νόμος δεν ορίζει το πιο σημαντικό ζήτημα, ήτοι το ελάχιστο τίμημα της εν λόγω μεταβίβασης, αλλά αναφέρει αορίστως ότι αυτό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσο με την συνολική λογιστική αξία των εισφερόμενων στοιχείων (ενεργητικό και παθητικό), όπως αυτή θα προσδιοριστεί  με βάση "διεθνή λογιστικά πρότυπα¨στον ισολογισμό της νέας εταιρείας (άρ. 2).
    Η σχετική σύμβαση απόσχισης θα αποφασιστεί από την ΓΣ των μετόχων της ΔΕΗ Α.Ε και θα εγκριθεί από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας  εφόσον διαπιστωθεί "η ύπαρξη και η νομιμότητα των πράξεων και διατυπώσεων" του νόμου 4273/2014.
     Φαίνεται ότι οι Έλληνες πολίτες δεν θα ενημερωθούν εάν τα περιουσιακά στοιχεία της κατά 50% κρατικής ΔΕΗ που θα μεταβιβαστούν σε ιδιώτες  είναι ή όχι " τα φιλέτα" της εταιρείας , ούτε θα μπορούν να αποφασίσουν εάν η πώληση των στοιχείων αυτών θα είναι επωφελής για το δημόσιο συμφέρον δηλαδή για τους ίδιους.
     Για άλλη μία φορά οι Έλληνες πολίτες τίθενται στο περιθώριο της πολιτικής ζωής. Θα συνεχίσουν να τους εμπαίζουν μέχρι να αποκτήσουν το δικαίωμα να προκηρύσσουν οι ίδιοι δημοψήφισμα για θέσπιση ή κατάργηση νόμου ή αλλαγή του Συντάγματος με την συλλογή υπογραφών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023