ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΡΑΜΠ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ

  Την πρωτοφανή στα χρονικά των ΗΠΑ στάση του Ντόναλντ Τραμπ να καταγγείλει νοθεία και να μην αποδεχθεί την ήττα του στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές ακολούθησαν συγκεκριμένες καταγγελίες:

 Στην Πενσυλβάνια, όπου ο κυβερνήτης ανήκει στο Δημοκρατικό κόμμα, καταγγέλθηκε ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποκλείστηκε η προσήκουσα πρόσβαση σε παρατηρητές της εκλογικής διαδικασίας και, κυρίως, ότι, με απόφαση της πολιτείας, θεωρήθηκαν έγκυρες επιστολικές ψήφοι (περίπου 10.000) που ταxυδρομήθηκαν την ημέρα των εκλογών, αλλά έφθασαν τρεις ημέρες αργότερα. 

  Στο Ουισκόνσιν, που έχει επίσης κυβερνήτη από το Δημοκρατικό κόμμα, ζητήθηκε επανακαταμέτρηση των ψήφων με την αιτιολογία ότι παρατηρήθηκαν παρατυπίες την ημέρα των εκλογών.

    Στο Μίσιγκαν (και αυτό με δημοκρατικό κυβερνήτη) ζητήθηκε να σταματήσει η καταμέτρηση λόγω απαγόρευσης της πρόσβασης των παρατηρητών στην εκλογική διαδικασία.

    Στην Νεβάδα (επίσης με δημοκρατικό κυβερνήτη) προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι ψήφισαν πολίτες που είχαν πάψει να κατοικούν στην εν λόγω πολιτεία. Ωστόσο, ορισμένες κατηγορίες πολιτών, ήτοι φοιτητές και στρατιωτικό προσωπικό που ζουν αλλού, αλλά κατάγονται από την Νεβάδα, αλλά και όσοι έφυγαν από την Νεβάδα έως και 30 ημέρες πριν τις εκλογές, φαίνεται ότι δικαιούντο να ψηφίσουν στην πολιτεία αυτή.

   Στην Τζώρτζια, όπου ο κυβερνήτης ανήκει στο Ρεπουμπλικανό κόμμα, καταγγέλθηκε ότι παρατηρητές παρατήρησαν  περίπτωση νοθείας.

    Στην Αριζόνα που διοικείται από Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη, καταγγέλθηκε ότι δεν προσμετρήθηκαν έγκυρα ψηφοδέλτια και παρατηρήθηκαν προβλήματα σε κάποια μηχανήματα ψηφοφορίας. 

     Πλέον, χωρίς να αποκλείεται κάποια υπόθεση να φθάσει στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ, όπως συνέβη το 2000 μεταξύ των υποψηφιοτήτων του Τζωρτζ Μπους και του Αλ Γκορ, έχει έλθει η ώρα των δικαστών των πολιτειών, οι οποίοι καλούνται να κρίνουν εάν έχουν βάση οι παραπάνω καταγγελίες.

     Αλλά οι δικαστές αυτοί, που ήδη επιλήφθηκαν των καταγγελιών, δεν είναι δικαστές διορισμένοι από κανέναν κυβερνήτη και καμία κυβέρνηση όπως συμβαίνει αλλού. Οι δικαστές, οι οποίοι απαρτίζουν τα Ανώτατα Πολιτειακά Δικαστήρια των πολιτειών που αφορούν οι καταγγελίες, έχουν εκλεγεί όλοι απευθείας από τους πολίτες, όπως άλλωστε συμβαίνει σε πλείστες πολιτείες και σε πολλά δικαστήρια όλων των βαθμίδων στις ΗΠΑ. Εάν είναι σωστό ότι κάθε δικαστής τελικά λογοδοτεί σε αυτούς που τον επέλεξαν, άλλοι λογοδοτούν πίσω από κλειστές πόρτες στην κυβέρνηση και άλλοι δημόσια ενώπιον των πολιτών.

   Αυτοί οι δικαστές , οι οποίοι, έχοντας λάβει την λαϊκή εντολή, διαθέτουν το ανώτερο δυνατό τεκμήριο ανεξαρτησίας, θα κρίνουν εάν πράγματι κάποιοι επιχείρησαν να παρακάμψουν την ετυμηγορία των πολιτών στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές, ή εάν οι καταγγελίες Τραμπ αποτελούν μία ακόμη άθλια παράσταση σε βάρος του κύρους της ισχυρότερης χώρας του κόσμου.


    Σ.Σ.  Οι πληροφορίες αντλήθηκαν κυρίως από το BBC NEWS "US Ellections 2020: What legal challenges is Trump planning? "  και  ballotpedia.org .

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023