ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

       Η Αθήνα είναι αναμφίβολα η πιο ιστορική πόλη του κόσμου. Πουθενά αλλού δεν έχουν συνυπάρξει τόσο σπουδαίες προσωπικότητες της φιλοσοφίας, της επιστήμης, της τέχνης και της πολιτικής και σε καμία άλλη πόλη δεν είναι δυνατόν να θαυμάσει κανείς τόσο συγκλονιστικά μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού. 
        Δεν θα ήταν ίσως υπερβολικό να υποστηρίξει κανείς ότι ο κόσμος θα ήταν σήμερα διαφορετικός εάν δεν υπήρχε η πόλη των Αθηνών. Και τούτο, όχι μόνο διότι εδώ θεσπίσθηκε το πολίτευμα της δημοκρατίας, αλλά, επίσης, διότι η πόλη αυτή είναι υπεύθυνη για τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρωπίνου πνεύματος. Όλοι σχεδόν οι  κλάδοι των επιστημών και των τεχνών αναπτύχθηκαν στον μέγιστο βαθμό εντός της πόλης των Αθηνών, ενώ ορισμένες, όπως η αρχαία τραγωδία, η κωμωδία, η ιστορία, η ηθική και η πολιτική φιλοσοφία γεννήθηκαν σε αυτήν την υπέροχη πόλη του φωτός.
      Οι συνθήκες αυτές έχουν αποδώσει στην πόλη τεράστια φήμη, απολύτως δυσανάλογη του σύγχρονου ελληνικού κράτους, του οποίου είναι πρωτεύουσα. Ταυτόχρονα όμως, προσδίδουν και το μεγάλο όραμα του δήμου των Αθηναίων, το οποίο δεν μπορεί να είναι άλλο από το να καταστεί ολόκληρη η πόλη ένα ζωντανό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού. Κάθε πόλη οφείλει να έχει έναν χαρακτήρα και έναν προσανατολισμό. Ακολούθως, η πόλη των Αθηνών  μπορεί να  αναγεννηθεί εάν μεταβληθεί σε μία πόλη η οποία θα προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες της την μοναδική ευκαιρία μέσα από την περιήγηση στους δρόμους και στα μνημεία της να βιώνουν την ίδια την  ιστορία.   Αυτός θα πρέπει να είναι ο χαρακτήρας της. Ο περιδιαβαίνων  την Αθήνα θα πρέπει να έχει την μοναδική ευκαιρία ενός συναρπαστικού ταξιδιού στην ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού, που θα χαρακτηρίζει την ίδια την πόλη και θα την καθιστά μοναδική σε σχέση με όλες τις άλλες πόλεις του κόσμου, δεδομένου ότι είναι μοναδική και η ιστορία της. Για τον λόγο αυτόν η βίωση της ιστορίας  δεν θα πρέπει να γίνεται αποσπασματικά,  αλλά θα πρέπει να χαρακτηρίζει την ίδια την πόλη ως ένα ενιαίο σύνολο.Εάν η Αθήνα μεταβληθεί σε μία πόλη της ιστορίας, η εξέλιξη αυτή μπορεί να έχει θετικότατες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της αλλά και στην ίδια την οικονομία λόγω της αύξησης εσόδων του δήμου και της δημιουργίας  πολλών νέων θέσεων εργασίας.
       Μέχρι σήμερα οι δήμαρχοι, οι οποίοι είχαν αναλάβει την τύχη της πόλης των Αθηνών δεν είχαν αντιληφθεί σε καμία περίπτωση το ιστορικό μέγεθος της πόλης , αλλά και την ευκαιρία που τους παρέχεται να οδηγήσουν την πόλη σε ευημερία μέσω της στοχευμένης ανάδειξης της ιστορίας της. Ήταν πολύ "πεζοί" για αισθανθούν  την  συγκίνηση του ανθρώπου  που βαδίζει  στην πόλη του Περικλή, του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Θουκιδίδη και του Ευριπίδη. Ο  Μιλτιάδης Έβερτ (ο επονομαζόμενος "μπουλτόζας") και η Ντόρα Μπακογιάννη εξελέγησαν δήμαρχοι χωρίς πρόγραμμα και γνώσεις, χρησιμοποιώντας τον δήμο ως εφαλτήριο για να διεκδικήσουν την αρχηγεία του κόμματός τους. Υπό αυτές τις συνθήκες τους ήταν μάλλον αδύνατο να κατανοήσουν τι σημαίνει για την ανθρωπότητα, ο Παρθενώνας, η αρχαία αγορά, η Πνύκα, ή το θέατρο του Διονύσου. Ομοίως και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος αποκλήθηκε "καγκελάριος" διότι το μόνο το οποίο έπραξε ήταν να γεμίσει τους δρόμους με κάγκελα. 
     Δυστυχώς και ο σημερινός δήμαρχος, μαζί με τον τον συνυποψήφιό του στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής, ζητούν την ψήφο των πολιτών χωρίς να έχουν επίγνωση του μεγέθους και των δυνατοτήτων αυτής της πόλης και δίχως να εμπνέονται από την μεγάλη ιστορία της. Ασχολούνται με τα μικρά και δεν διαβλέπουν τα μεγάλα. Κοιτάζουν μέχρι το δημαρχείο της Πλατείας Κοτζιά , αλλά δεν στρέφουν το βλέμμα τους προς την Ακρόπολη. Εμφανίζονται κακομοίριδες. Οι δημότες των Αθηνών δεν έχουν εναλλακτική λύση. Οφείλουν να επιλέξουν έναν εξ αυτών.   
         

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023