Ο ΘΕΟΣ ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΔΙΑ ΤΟΥ

     Ο Ήλιος ήταν θεός. Υπήρχε ένα νησί, η Θρινακία, όπου έβοσκαν τα βόδια του.  Τα βόδια του Ήλιου ήταν παχιά. Δεν αναπαράγονταν αλλά ούτε φθείρονταν. 
    Ωστόσο, το νησί όπου έβοσκαν τα βόδια του Ήλιου βρέθηκε στον δρόμο του Οδυσσέα και των συντρόφων του, οι οποίοι , πεινασμένοι, παράκουσαν την ρητή εντολή του βασιλέα τους και έσφαξαν μερικά από τα βόδια για να τα φάνε. Ο Ήλιος θύμωσε και ζήτησε από τον Δία να τιμωρήσει τους συντρόφους του Οδυσσέα, απειλώντας ότι θα κατέβει στον Άδη και θα φέγγει μόνο στους νεκρούς. Και πράγματι η τιμωρία του Δία ήταν σκληρή διότι μόλις το πλοίο εγκατέλειψε το νησί του Ήλιου, εξαπέστειλε κεραυνό, διέλυσε το καράβι και αφάνισε τους συντρόφους. Μόνο ο Οδυσσέας κατάφερε να σωθεί και μετά από μεγάλες περιπέτειες να επιστρέψει στην Ιθάκη. Έκτοτε ουδείς τόλμησε να πειράξει τα βόδια του θεού Ήλιου. 
   Χιλιάδες χρόνια μετά, τα βόδια δεν βόσκουν μόνο στο νησί της Θρινακίας, αλλά κυριάρχησαν και κυβερνούν όλα τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους. Επειδή όμως, ως γνωστόν, τα βόδια είναι και παχύδερμα, αγνόησαν το λαϊκό ρητό ότι "ο ύπνος θρέφει τα παιδιά και ο ήλιος τα μοσχάρια", έπαψαν να αναγνωρίζουν τον Ήλιο ως δεσπότη τους, τον ξέχασαν και προτίμησαν αντ' αυτού να ζεστένονται και να φωτίζονται από τον λιγνίτη και το πετρέλαιο. 
    Ο Ήλιος ένιωθε περιφρονημένος από τα ίδια του τα βόδια. Με αυτά και με άλλα η εποχή των παχιών αγελάδων, ή μάλλον των παχιών βοδιών, πέρασε ανεπιστρεπτί. Και τότε ένας άλλος λαός, κατέφθασε στα νησιά που έβοσκαν τα βόδια του θεού Ήλιου. Ο λαός αυτός ήλθε από την Γερμανία όπου ο Ήλιος δεν εμφανίζεται τόσο συχνά αλλά παρά ταύτα δοξάζεται ως θεός.
   Οι Γερμανοί πληροφορήθηκαν ότι τα βόδια ουδόλως ενδιαφέρονται να αναζητήσουν την θαλπωρή του Ήλιου και αποφάσισαν, αφού τα  παχύδερμα δεν μπορούν και δεν θέλουν , να τον εκμεταλλευτούν οι ίδιοι. Δεν θα κάνουν το σφάλμα, όπως οι σύντροφοι του Οδυσσέα, να σφάξουν τα βόδια, διότι δεν ενδιαφέρονται γι' αυτά. Τους ενδιαφέρει ο Ήλιος. Τα βόδια θα τα αφήσουν να βόσκουν....    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

Το πρώτο Σύνταγμα της επανάστασης: Το Σύνταγμα της Επιδαύρου του 1822.