Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ Κ. ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

     Η κ. Μάργκαρετ Παπανδρέου, μητέρα του πρωθυπουργού, υπήρξε σύζυγος του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου. Όταν όμως ο μεγάλος ηγέτης δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον σφοδρό έρωτά του για Δήμητρα Λιάνη και την εγκατέλειψε, η απατημένη σύζυγος φαίνεται ότι αναζήτησε παρηγοριά σε κοινωφελείς δράσεις μακριά από κερδοσκοπία και σκοπιμότητες, ιδρύοντας το "ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ " (ΚΕΔΕ).
   Όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα του, το ΚΕΔΕ ιδρύθηκε το 1988, άγνωστο με ποια νομική μορφή. Πάντως, το 1999  επανιδρύθηκε ως σωματείο και μάλιστα αποκλειστικώς "γυναικείο".
     Το αντικείμενο ενδιαφερόντων αλλά και τα σχέδια δράσης του σωματείου δεν άργησαν πολύ να κινήσουν το ενδιαφέρον του υπουργείου εξωτερικών, το οποίο, κρίνοντας προφανώς ότι η μη κυβερνητική οργάνωση της κ. Παπανδρέου εξυπηρετεί με την δράση της τα εθνικά συμφέροντα, άρχισε να την χρηματοδοτεί.
    Το 2003 το ΚΕΔΕ έλαβε χρηματοδότηση ποσού 100.000 ευρώ από το υπουργείο Εξωτερικών για την εκπόνηση προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης και ενδυνάμωσης κοινωνικά αποκλεισμένων γυναικών της Γεωργίας. 
    Εν συνεχεία έλαβε ποσό 280.000 ευρώ για την εκπόνηση προγράμματος αντιμετώπισης φαινομένου παράνομης διακίνησης και εμπορίας γυναικών από την Γεωργία, την Αρμενία, την Λευκορωσία και την Μολδαβία διάρκειας 24 μηνών (από 1-10-2004 έως 30-9-2006), ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η προσφορά του στην κοινωνία και στη χώρα μέσω του προγράμματος "επαγγελματικής κατάρτισης κοινωνικά αποκλεισμένων γυναικών" από το Αφγανιστάν (!) σε "βασικές δεξιότητες γραμματειακής υποστήριξης γραφείων και χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών", δεδομένου ότι η γραμματειακή υποστήριξη και η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών ήταν ακριβώς αυτό που έλειπε από τις γυναίκες του Αφγανιστάν, αλλά και από το υπουργείο εξωτερικών προκειμένου να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων. Το κόστος του εν λόγω προγράμματος ανήλθε επίσης στο ευτελές ποσό των 280.000 ευρώ.
     Βεβαίως, η μη κυβερνητική οργάνωση της κ. Παπανδρέου, στο ΔΣ της οποίας συμμετέχουν και άλλες μεγάλες προσωπικότητες, όπως η Θεοδώρα Κόκλα, νυν Γ.Γ. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, τέως συνεργάτης της κ. Θάλειας Δραγώνα, η Αμαλία Σκέπερς, νυν διοικητής του Γ.Ν. Κορίνθου άλλα και άλλα μέλη του  ΠΑΣΟΚ όπως η Φωτεινή Σιάνου (επίσης σχετιζόμενη με την κ. Δραγώνα) και η  Έφη Χαλάτση, δεν χρηματοδοτήθηκε μόνο από το Υπουργείο Εξωτερικών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Χρηματοδοτήθηκε επίσης με ποσό 40.000 από το Υπουργείο Υγείας  με υπουργό τον κ. Κακλαμάνη, για πρόγραμμα παροχής νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε παιδιά από το ΙΡΑΚ την περίοδο 2004-2005, από τον ΟΠΑΠ με ποσό 65.000 ευρώ για την εκπαίδευση νοσηλευτριών από το ΙΡΑΚ, από το Υπουργείο Απασχόλησης της ΝΔ το 2007 με συνολικό ποσό 110.000 ευρώ για προγράμματα κατά του "κοινωνικού αποκλεισμού" , ισότητας, ειρήνης κλπ, από την Γ.Γ Νέας Γενιάς με ποσό 5.000 ευρώ το 2009, αλλά και από ιδιώτες.
    Συνολικά, η μη κυβερνητική οργάνωση ΚΕΔΕ της κ. Παπανδρέου έχει λάβει υπό την μορφή χρηματοδότησης κονδύλια άνω του 1.000.000 ευρώ, εκ των οποίων, περίπου 900.000 προέρχονται από το ελληνικό κράτος. Ως μέτρο σύγκρισης το ως άνω ποσό ισοδυναμεί με τις ετήσιες απολαβές περίπου 100 ανθρώπων, ενώ για την κάλυψη αυτού του ποσού θα απαιτηθούν οι έκτακτες εισφορές ακινήτου 1.800 ιδιοκτητών ακινήτων με αξία 5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και επιφάνεια ακινήτου 100 τ.μ. οι οποίες επιβλήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες για την αποφυγή της πτώχευσης και της στάσης πληρωμών.
     Δεδομένου ότι σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρ.78 του Αστικού Κώδικα ο σκοπός του σωματείου είναι μη κερδοσκοπικός και συνεπώς η εν λόγω "μη κυβερνητική οργάνωση" δεν δύναται να διανέμει κέρδη μεταξύ των μελών της, θα είχε ασφαλώς ενδιαφέρον μία δικαστική ή διοικητική έρευνα για τα πρόσωπα και τους φορείς στα οποία διοχετεύθηκαν τα παραπάνω κονδύλια της χρηματοδότησης. Βεβαίως, ουδείς μέχρι σήμερα ενδιαφέρθηκε ή τόλμησε να διεξάγει τέτοια έρευνα. 
    Για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής , ΚΕΔΕ δεν σημαίνει το σωματείο της κ. Παπανδρέου και της παρέας της, αλλά "Κώδικας Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων", ήτοι η νομοθεσία βάσει της οποίας εισπράττονται τα δημόσια έσοδα.. Ωστόσο, χρειάζεται να εισπραχθούν πολλά δημόσια έσοδα  για να γεμίσει ο βρωμερός σάκκος της χρηματοδότησης των ελληνικών μη κυβερνητικών οργανώσεων που συνέστησε το άθλιο σύστημα της μεταπολίτευσης για να πλουτίζει σε βάρος της χώρας και των πολιτών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023