ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟ ΜΟΝΤΙ

   Ο Μάριο Μόντι, οικονομολόγος, πολιτικός και επί πολλά έτη Ευρωπαίος επίτροπος, ανέλαβε πρωθυπουργός της Ιταλίας μετά την παραίτηση του Σύλβιο Μπερλουσκόνι. Με την συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και έχοντας την εκτίμηση της κοινωνίας σχημάτισε ενδεκαμελή κυβέρνηση τεχνοκρατών και κράτησε ο ίδιος το υπουργείο οικονομικών και εκπόνησε σκληρό πρόγραμμα για την διάσωση της οικονομίας της Ιταλίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ουδέποτε πρόκειται να επικαλεστεί ενώπιον του ιταλικού λαού την δικαιολογία ότι είναι υποχρεωμένος να θεσπίζει τα διάφορα μέτρα επειδή του το ζήτησε η Ευρώπη.
    Στην Ελλάδα ο πατριωτισμός δεν έφθασε μέχρι εκεί. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης υπό την προεδρία του Κάρολου Παπούλια χρειάσθηκαν μία εβδομάδα για να παραδώσουν την πρωθυπουργία στον Λουκά Παπαδήμο αφού προηγουμένως είχαν στραφεί χωρίς αποτέλεσμα στις σπουδαίες υποψηφιότητες των κυρίων Κακλαμάνη και Πετσάλνικου. Αλλά και ο Παπαδήμος δεν φαίνεται να έχει το παράστημα του Μόντι, διότι ούτε κατάφερε να φέρει ανθρώπους της εμπυστοσύνης του στο υπουργικό συμβούλιο, ούτε ελέγχει όπως αρμόζει σε πρωθυπουργό τα μέλη της κυβέρνησης.
    Λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία της 49μελούς κυβέρνησης Παπαδήμου, οι υπουργοί της, αντί να εργασθούν εντατικά για την διάσωση της χώρας, άρχισαν να συναγωνίζονται ποιος από αυτούς θα γίνει περισσότερο αρεστός στους πολίτες. 
    Πρώτος και καλύτερος ο υπουργός οικονομικών, ο οποίος θυμήθηκε την πολύτεκνη με τα δεκαέξι παιδιά για να αρχίσει τις εκπτώσεις όσον αφορά το τέλος ακινήτου και να δώσει το μήνυμα ότι με κάποιον γνωστό από το κόμμα, ή στις επιτροπές που θα συσταθούν μπορεί ο καθένας να επιτύχει την μη πληρωμή του τέλους εις βάρος των υπολοίπων. Τον υπουργό οικονομικών συναγωνίζονται σε ανευθυνότητα και οι υπόλοιποι με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τους υπουργούς του ΛΑ.Ο.Σ., ήτοι τον κύριο Βορίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να εφαρμοσθεί η εφεδρεία στα μέσα μεταφοράς, τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος ήλθε σε αντιπαράθεση με τον υπουργό προσασίας του πολίτη περί του ποιος έχει την νομοθετική αρμοδιότητα σε θέματα ασφάλειας της ναυτιλείας και τον υφιπουργού γεωργίας, ο οποίος ζητεί από τον κ. Βενιζέλο να εξαιρεθούν και τα ακίνητα γεωργικής χρήσης από το τέλος ακινήτου. Σύμφωνα με όλους αυτούς τους ανεκδιήγητους, των οποίων τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα δεν φαίνεται ότι μπορεί να τιθασεύσει ο Λουκάς Παπαδήμος, από το τέλος ακινήτου πρέπει να εξαιρεθούν και οι ανάπηροι ανεξαρτήτως εισοδημάτων τους. Συνεπώς, σύμφωνα με την κυβέρνηση, εάν ο Υπουργός οικονομικός της Γερμανίας Σόιμπλε είχε ακίνητο στην Ελλάδα, δεν θα επιβαρυνόταν με το τέλος ακινήτων διότι είναι ανάπηρος!
     Προ ολίγων ημερών ο Μάριο Μόντι δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εισπράξει τους προβλεπόμενους μισθούς του πρωθυπουργού και του υπουργού οικονομικών, θεωρώντας μάλιστα την πράξη αυτή ως καθήκον του απέναντι στην δοκιμαζόμενη από την λιτότητα ιταλική κοινωνία.
   Στην Ελλάδα οι μισθοί και συντάξεις που λαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είναι μεγαλύτεροι από τον μισθό του Ομπάμα και προσεγγίζουν τις 450.000 ευρώ ετησίως. Παρομοίως και οι μισθοί και τα οικονομικά προνόμια πρωθυπουργού, υπουργών, μελών κυβέρνησης και βουλευτών. Όλοι αυτοί και τα κόμματά τους, οι οποίοι οδήγησαν την Ελλάδα στην χρεοκοπία, δείχνουν την δήθεν ευαισθησία τους με εύκολα λόγια, ουδέποτε όμως είχαν την ευθιξία να δηλώσουν ότι, ως υπεύθυνοι για την κρίση, χαρίζουν τους παχυλούς μισθούς τους στο ελληνικό κράτος και ψηφίζουν την διακοπή της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό. 
      Το παράδειγμα του Μάριο Μόντι είναι πολύ ξένο με την ελληνική πραγματικότητα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023