ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΜΙΑ ΨΗΦΟΣ

   Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα ,ο Νίκος Ζήγρας, εξάδελφος και συνεργός του Άκη Τσοχατζόπουλου, ανέφερε στην απολογία του ότι ο πρώην υπουργός , κατά τις προεκλογικές περιόδους ξόδευε περίπου 2,5 εκ. ευρώ για εξαγορά ψήφων Τσιγγάνων και Ρωσοπόντιων, είτε με απευθείας δωροδοκία , είτε εμμέσως, με αγορά εισιτηρίων διαρκείας του ΠΑΟΚ!
    Αλλά η κοινωνία δεν πρέπει να εκπλήσσεται με αυτά, ούτε να υποκρίνεται ότι δεν τα γνώριζε. Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης είχε φροντίσει, να εξαγοράζει την ψήφο των πολιτών με διορισμούς, ρουσφέτια και κάθε είδους παροχές, ή να τους εκβιάζει με δυσμενείς μεταθέσεις, διώξεις και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων. Εάν κάποιοι Τσιγγάνοι ή Ρωσοπόντιοι πούλησαν την ψήφο τους για ένα εισιτήριο του ΠΑΟΚ, οι υπόλοιποι την πουλήσαμε κατά καιρούς ή κατά συρροή για ένα διορισμό, μία καλή μετάθεση, ή μια επικερδή δουλειά με το δημόσιο, ή... μία καλή στρατιωτική θητεία. Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας λαμβάνει κάποιας μορφής αντάλλαγμα για την παροχή της ψήφου του και ένα άλλο μεγάλο μέρος εκβιάζεται και δεν τολμάει να εκφραστεί πολιτικά. Η δε δωροδοκία και δωροληψία εκλογέα, αντί να θεωρείται κακούργημα και να επισύρει υποχρεωτικά την παρεπόμενη ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, τιμωρείται σύμφωνα με το άρ. 165 ΠΚ ως ελαφρύ πλημμέλημα με ποινή φυλάκισης από 10 ημέρες έως δύο έτη και χρηματική ποινή.
     Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης φρόντισε με τους διάτρητους θεσμούς του να διαθέτει το δημόσιο χρήμα, όχι για το δημόσιο συμφέρον αλλά για εξαγορά των πολιτών. Και η κοινωνία ευχαρίστως εκμαυλίσθηκε και πούλησε την ψήφο της για ένα ποδοσφαιρικό εισιτήριο, για ένα σάντουιτς ή λίγο πιο ακριβά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023