ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ME ANTIΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ «DEMOCRACIA REAL YA


     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:
    Στις 2-12-2013 η ομάδα συντονισμού της Πρωτοβουλίας για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή συναντήθηκε στην Αθήνα με αντιπροσωπεία της κίνησης Ισπανών πολιτών «Asociación Democracia Real Ya» (Αληθινή Δημοκρατία Τώρα).
   Οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα που αφορούν την δυσχερή θέση των λαών μέσα στο περιβάλλον της ευρωπαϊκής και διεθνούς κρίσης, και επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους σε θεσμικά ζητήματα.
   Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, η λεγόμενη «αντιπροσωπευτική δημοκρατία» στην σημερινή της μορφή δεν επαρκεί πλέον για να αντιμετωπίσει την κρίση προς όφελος της κοινωνίας. Για τον λόγο αυτό απαιτείται η ενίσχυσή της με νέους θεσμούς που θα κατοχυρώνουν την δυνατότητα άμεσης συμμετοχής των πολιτών στην άσκηση της εξουσίας και τον δημόσιο έλεγχο όλων όσοι διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα ως αντιπρόσωποι του λαού. Τέτοιοι θεσμοί είναι τα δημοψηφίσματα και οι προτάσεις νόμων με λαϊκή πρωτοβουλία, η δημόσια λογοδοσία των κρατικών αξιωματούχων και η πραγματική διάκριση των εξουσιών.
   Από την πλευρά της Πρωτοβουλίας τονίσθηκε ότι ο παραπάνω στόχος μετάβασης από την σημερινή «αντιπροσωπευτική δημοκρατία» σε μία «μικτή δημοκρατία» -ήτοι αντιπροσωπευτική δημοκρατία ενισχυμένη με ισχυρούς θεσμούς ελέγχου και άμεσης συμμετοχής των πολιτών- μπορεί να αποτελέσει το νέο μεγάλο όραμα πολιτικής χειραφέτησης της κοινωνίας.
   Η αντιπροσωπεία της κίνησης «Democracia Real Ya» έθεσε επίσης ως προτεραιότητες την ανάγκη των κρατών της Ευρώπης να ανακτήσουν την εθνική τους κυριαρχία, την αναγκαιότητα συσπείρωσης και κινητοποίησης μεγάλου αριθμού πολιτών γύρω από λίγους και ουσιαστικούς κοινούς στόχους, καθώς και την συνεργασία και συντονισμό των πρωτοβουλιών πολιτών σε διεθνές επίπεδο με στόχο την ενίσχυση της αντίστασης.
   Οι δύο κινήσεις αποφάσισαν να συνεχίσουν τον γόνιμο διάλογο και να προχωρήσουν σε κοινές δράσεις στο άμεσο μέλλον.
[Θερμές ευχαριστίες στον Pedro Olalla για την πολύτιμη βοήθειά του]

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023