Η ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

  Οι εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας έστειλαν ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας του άθλιου κομματικού συστήματος της μεταπολίτευσης.
  Επί συνόλου 21.471 εγγεγραμμένων ψήφισαν 12.366, ήτοι ποσοστό μόλις 57,59 %. Εξ αυτών 636 (ήτοι περισσότερο από 5%) ψήφισαν λευκό και 492 ψήφισαν άκυρο.
   Όσον αφορά τους υποψηφίους προέδρους, πρώτος αναδείχθηκε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Βασίλης Αλεξανδρής, διδάκτωρ νομικής με συγγραφικό έργο και μάχιμος δικηγόρος ο οποίος κατήλθε στις εκλογές χωρίς ψηφοδέλτιο υποψηφίων συμβούλων και έλαβε 3.906 ψήφους με ποσοστό 34,76%. Την έγγραφη στήριξη της υποψηφιότητας Αλεξανδρή είχαν αποφασίσει αρχικώς 232 δικηγόροι στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν και κάποιοι νυν και πρώην σύμβουλοι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ. Αλλά ασφαλώς η πρωτιά Αλεξανδρή δεν οφείλεται στο ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ  που προκειμένου να μην καταποντιστούν, προτίμησαν να εξαφανιστούν και κατά το μεγαλύτερο μέρος τους να συρθούν πίσω από την υποψηφιότητα Αλεξανδρή. Οφείλεται στο γεγονός ότι ο υποψήφιος παρουσιάσθηκε ως πραγματικά ανεξάρτητος από το άθλιο κομματικό σύστημα παρέχοντας έτσι μία υπόσχεση ότι ο πρώτος επιστημονικός σύλλογος και ο κατεξοχήν αρμόδιος για τους θεσμούς θα πάψει επιτέλους να παρέχει ασυλία στο πολιτικό σύστημα.
  Ο εμφανιζόμενος επίσης ως ανεξάρτητος αλλά στην πραγματικότητα υποστηριζόμενος από το σύνολο της ΝΔ νυν Πρόεδρος Ιωάννης Αδαμόπουλος, συμπατριώτης και φίλος του Αντώνη Σαμαρά, υπέστη μεγάλη ήττα λαμβάνοντας  2.600 ψήφους και ποσοστό 23,14%. Σκληρή ήττα υπέστη επίσης ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλειος Παπαστεργίου, ο οποίος έλαβε ποσοστό 13,24%.  Το ΚΚΕ έλαβε ποσοστό 5,45% και 612 ψήφους. Σημαντικό ποσοστό, (τέταρτος σε ψήφους) έλαβε και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Παναγιώτης Γαλετσέλης με ποσοστό 10,97%.
   Στις εκλογές των υποψηφίων Συμβούλων εμφανίστηκαν και άλλες ανεξάρτητες παρατάξεις όπως η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, απαρτιζόμενη σε μεγάλο βαθμό από νέους δικηγόρους  - μέλη της Πρωτοβουλίας για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή, η οποία έλαβε το αξιοπρόσεκτο ποσοστό 2,37 %.
   Οι εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγων Αθηνών ανέδειξαν ως μήνυμα την απέχθεια των πολιτών απέναντι στους εκλεκτούς του κομματικού καθεστώτος και την στορφή τους προς ικανούς ανεξάρτητους υποψηφίους, οι οποίοι αποτελούν τις πραγματικές εφεδρείες της κοινωνίας που αναζητεί νέους τρόπους πολιτικής έκφρασης.
   Οι εκλογές των δικηγόρων ανέκαθεν αποτελούσαν πρόκριμα ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Για μία ακόμη φορά έστειλαν το μήνυμα για το τι πρόκειται να επακολουθήσει. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023