"ΑΝΔΡΕΣ ΓΑΡ ΠΟΛΙΣ" : ΤΟ ΔΙΔΑΓΜΑ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

  Το αποτέλεσμα του ιταλικού συνταγματικού δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου 2016 απέδειξε ότι μόνο οι πολίτες και όχι ασφαλώς οι φέροντες τον τίτλο των αντιπροσώπων τους, μπορούν να προστατεύσουν την δημοκρατία.
 Η κυβέρνηση Ρέντσι κατέθεσε σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος, το οποίο είχε στόχο την ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας, την αποδυνάμωση της Γερουσίας και τον περιορισμό των πολιτικών δικαιωμάτων , τόσο ως προς την εκλογή της Γερουσίας όσο και ως προς την διενέργεια δημοψηφισμάτων και καταθέσεων προτάσεων νόμου με πρωτοβουλία πολιτών.  
 Το σχέδιο αναθεώρησης εγκρίθηκε από τους αντιπροσώπους του λαού, ήτοι της Βουλής και της Γερουσίας. Αλλά, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ιταλίας, δεν επετεύχθη η απαιτούμενη πλειοψηφία των  2/3 και ακολούθως το ζήτημα οδηγήθηκε σε δημοψήφισμα.
   Επί πολλούς μήνες, οργανώθηκε και εκτελέστηκε ένα απίστευτο εσωτερικό και διεθνές δίκτυο εκφοβισμού, προπαγάνδας και αποπροσανατολισμού των πολιτών με ψευδείς ειδήσεις ότι δήθεν, σε περίπτωση επικράτησης του " ΟΧΙ", θα καταρρεύσουν οι τράπεζες , τα χρηματιστήρια, το ευρώ, θα διαλυθεί η Ιταλία, ακόμη και η  ΕΕ. Επιπλέον, ο ίδιος ο Ρέντσι δήλωσε ότι εάν δεν γινόταν δεκτή η πρόταση αναθεώρησης θα παραιτείτο . Αλλά έχει αποδειχθεί ότι στην δημοκρατία ηττάται όποιος επιχειρεί να θέσει στον λαό  δίλημμα με το ερώτημα ή αυτός ή οι θεσμοί.
   Οι πολίτες της Ιταλίας έκαναν αυτό που δεν έκαναν οι αντιπρόσωποί τους. Απέρριψαν με ποσοστό 59,1% το σχέδιο αναθεώρησης Ρέντσι . Έτσι, διαφύλαξαν τους δημοκρατικούς θεσμούς και αναδείχθηκαν άξιοι της διάταξης του ιταλικού Συντάγματος που τους παρέχει το δικαίωμα να έχουν λόγο στην θέσπιση του Συντάγματος της χώρας τους.
    Οι πολίτες και όχι οι φέροντες των τίτλο των αντιπροσώπων προστάτευσαν την δημοκρατία στην Ιταλία. Το δικαίωμα συμμετοχής στην θέσπιση του Συντάγματος αποτελεί το πιο θεμελιώδες πολιτικό δικαίωμα. Χωρίς πολίτες και χωρίς πολιτικά δικαιώματα  δημοκρατία δεν υφίσταται. 
    "Άνδρες γαρ πόλις και ου τείχη , ουδέ νήες ανδρών κεναί." (Θουκιδίδης Η -77)
    
    

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023