ΜΕΘΟΔΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ "ΟΧΙ" ΜΕ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

  Εάν το "ΟΧΙ" της 28ης Οκτωβρίου 1940, αποτελεί για τους απλούς Έλληνες ορόσημο τιμής διότι ο πόλεμος του 1940 και η νίκη στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας  υπήρξαν η τελευταία μεγάλη εποποιία των Ελλήνων και την τελευταία μεγάλη προσφορά τους στην ανθρωπότητα, για το πολιτικό σύστημα και τους εκπροσώπους του τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
   Ο αποκαλούμενος "εθνάρχης" και ιδρυτής της μεταπολίτευσης Κωνσταντίνος Καραμανλής γεννήθηκε το 1907 και το 1930 υπηρέτησε στρατιωτική θητεία μόλις 4 μηνών ως "προστάτης οικογένειας". Όταν ξέσπασε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940 παρουσιάσθηκε στο Σιδηρόκαστρο, αλλά κρίθηκε ανίκανος λόγω βαρηκοϊας . Στην διάρκεια της κατοχής , αντί της αντίστασης κατά του κατακτητή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής  μάλλον δεν άκουγε καλά τι συνέβαινε και ασχολείτο με την δικηγορία. Τον χαρακτηρισμό του εθνάρχη αποφάσισε να τον λάβει αφού τελείωσε ο πόλεμος, η κατοχή και αντίσταση, τα οποία άφησε στα χέρια άλλων.
  Ο Ανδρέας Παπανδρέου, το έτερον ήμισυ της μεταπολίτευσης, υιός του Γεωργίου Παπανδρέου και της Σοφίας Μινέικο της οποίας ο πατέρας (παππούς του) υπήρξε αρχαιοκάπηλος των  αρχαιοτήτων της Δωδώνης, γεννήθηκε στην Χίο το 1919, σπούδασε στο  Αμερικανικό Κολλέγιο Ψυχικού και εισήχθη στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αλλά δεν τελείωσε τις σπουδές του, διότι συνελήφθη ως μέλος αντικαθεστωτικής - τροτσκιστικής οργάνωσης και, αφού φυλακίσθηκε για ένα διάστημα, μετά την απελευθέρωσή του μετέβη στις ΗΠΑ. Ουδέποτε υπηρέτησε στρατιωτική θητεία στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Στον β΄παγκόσμιο πόλεμο υπηρέτησε στο πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ.  
  Αλλά και η ηγεσία του ΚΚΕ, δέσμια των επιλογών της Σοβιετικής Ένωσης. η οποία τότε είχε υπογράψει σύμφωνο μη επίθεσης με τον Χίτλερ, δεν τόλμησε να πάρει καθαρή θέση το 1940, ανάγκασε τον Ζαχαριάδη να ανασκευάσει την αρχική επιστολή που είχε στείλει από την φυλακή και προτιμούσε να ζητάει την μεσολάβηση της ΕΣΣΔ για την ειρήνη καταδικάζοντας τον βρετανικό ιμπεριαλισμό. 
     Ο ελληνικός λαός υπήρξε βεβαίως πολύ ανώτερος όλων αυτών.  Αγωνίστηκε για την ελευθερία της πατρίδας ενώ οι άλλοι παραδίδονταν και με την νίκη του άφησε άφωνη ολόκληρη την ανθρωπότητα. Έτσι, όταν τελείωσε ο πόλεμος, δικαιωματικά η επέτειος του αγώνα του 1940 έλαβε τον χαρακτήρα εθνικής εορτής.
   Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης,δεδομένου ότι, όπως είναι φυσικό , δεν αισθάνεται και πολύ βολικά με μία εθνική επέτειο κατά την οποία μπορεί να ερευνηθεί τι στάση τήρησαν  οι εκπρόσωποί του, σταδιακά και μεθοδευμένα υποβάθμιζε την εορτή του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου, είτε επιχειρώντας να δώσει έμφαση αντί του πολέμου, στην αντίσταση κατά της κατοχής, είτε εκπέμποντας αλλοπρόσαλλα πολιτικό μηνύματα, είτε  αποπροσανατολίζοντας με ασήμαντα ερωτήματα όπως εάν αλλοδαποί μαθητές θα πρέπει να είναι σημαιοφόροι στις σχολικές παρελάσεις τα τελευταία χρόνια. Αλλά όσο ζούσαν οι πολεμιστές του 1940 δεν τολμούσε να επιχειρήσει κατάργηση της εορτής.
    Τώρα που οι πολεμιστές του 1940 έχουν σχεδόν φύγει,  το πολιτικό σύστημα αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα της λήθης. Τα τελευταία χρόνια, δολίως, άρχισαν να στρέφουν το ενδιαφέρον της δημοσιότητας από την επέτειο του "ΟΧΙ" στην ημέρα απελευθέρωσης της  Αθήνας. Χθες  προχώρησαν ακόμη περισσότερο: Με υπογραφή πρωτοκόλλου , το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η ΕΡΤ ζητούν να καθιερωθεί η εορτή της απελευθέρωσης της Αθήνας. 
  Η απελευθέρωση της Αθήνας, δεν ενέχει τίποτε το ηρωικό αλλά, απεναντίας, κατέληξε στα θλιβερά γεγονότα των Δεκεμβριανών και του Εμφυλίου πολέμου. Σε αντίθεση με το ηρωικό "ΟΧΙ" των Ελλήνων ,την εθνική ενότητα και την υπέρβαση του 1940, η απελευθέρωση της Αθήνας έγινε από τους ξένους , κατέληξε στον διχασμό και η επέτειός της  δεν μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για κανέναν Έλληνα.
     Μετά την καθιέρωση της εορτής της απελευθέρωσης της Αθήνας, το πολιτικό σύστημα θα επιχειρήσει να καταργήσει τον εορτασμό του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου. Αφού το επιτύχει αυτό ξέρει τον δρόμο: θα έλθει η ώρα της ελληνικής επανάστασης την οποία επί πολλά έτη συστηματικά υποβαθμίζει. Θα  καταργήσει την επέτειο της 25ης Μαρτίου και θα την αντικαταστήσει με την επέτειο υπογραφής του Πρωτοκόλλου ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους!  
    

Σχόλια

  1. Ένας φίλος Ελληνοαμερικανός γιόρταζε την επέτειο της Αμερικανικής ανεξαρτησίας και με είχε προσκαλέσει. Παραβρέθηκα τυχαία σε μια συζήτηση αγνώστων που αναρωτιόνταν:¨Γιατί όλος ο κόσμος γιορτάζει τη λήξη του πολέμου, ενώ εμείς την αρχή του;" Πώς μούρθε και επιπόλαια είπα την μπούρδα μου: "Μήπως διότι ακόμη εδώ δεν έχει τελειώσει;" ¨Τι εννοείτε;" "Την Άνοιξη του 1941 δεν υπήρχε κανένας ξένος ένοπλος στην Ελλάδα. Έκτοτε είχαμε Ιταλούς, Γερμανούς, Βουλγάρους, Άγγλους, Αμερικανούς κι ακόμη έχομε Αμερικανούς. Και μη μου πείτε πως βρίσκονται εδώ με την άδεια των κυβερνήσεών μας, διότι αυτό ήταν το επιχείρημα των Σοβιετικών για να διατηρούν στρατό στις δορυφόρες χώρες". Τη στιγμή εκείνη ήλθε ο οικοδεσπότης και μας σύστησε. Μιλούσα με ένα ανώτερο στέλεχος της Αμερικανικής πρεσβείας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ για το πολύ ενδιαφέρον σχόλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023