Η ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΚΡΟΝ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΠΝΥΚΑ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

   Εάν το όραμα της ενωμένης Ευρώπης ξεπήδησε μέσα από την φρίκη του β΄παγκοσμίου πολέμου, οι ρίζες επί των οποίων όφειλε να στηριχθεί ώστε να εμπνεύσει τους πολίτες του είναι βαθιές και ανάγονται στην δημοκρατία και στον πολιτισμό με επίκεντρο τον άνθρωπο. 
     Η δημοκρατία γεννήθηκε στην Αγορά και στην Πνύκα της αρχαίας Αθήνας ,εξαφανίστηκε μαζί με τις πόλεις κράτη κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο και επιχειρήθηκε η εν μέρει αναβίωσή της στην Ευρώπη μετά τον 17ο αιώνα. 
   Ο πολιτισμός με επίκεντρο των άνθρωπο ανέτειλε στα νερά του Αιγαίου Πελάγους, βαπτίστηκε στον Παρθενώνα και στο θέατρο του Διονύσου, ταξίδεψε στην Μεσόγειο, διασώθηκε στην Ρώμη και στην Κωνσταντινούπολη, κοιμήθηκε κατά τον Μεσαίωνα και ξύπνησε κατά την Aναγέννηση και τον Διαφωτισμό.   
   Πολιτισμός και δημοκρατία δύνανται να εμπνεύσουν, διότι έχουν ως επίκεντρο τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν ότι δημοκρατία και πολιτισμός προϋποθέτουν την ύπαρξη της "πόλης", η οποία αναγνώριζε ισχύ και αναδείκνυε την αξία κάθε πολίτη της. Αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες που ανέλαβαν να δημιουργήσουν την ενωμένη Ευρώπη δεν έδωσαν σημασία.
   Παρά τις διακηρύξεις, ούτε η ΕΟΚ και , ακόμη περισσότερο, ούτε η μετεξέλιξή της σε Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη, έθεσαν ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Απεναντίας, δημιουργήθηκε ένας μηχανισμός γραφειοκρατίας, όλο και περισσότερο μακριά από δημοκρατική νομιμοποίηση, λογοδοσία και δημόσιο έλεγχο, ο οποίος έστρεψε μονοδιάστατα το ενδιαφέρον στην οικονομία και στο νόμισμα, παραμελώντας την παιδεία, τον πολιτισμό και τους πολίτες.
    Τα μηνύματα των δημοψηφισμάτων, με βάση τα οποία οι Ευρωπαίοι πολίτες απέρριψαν το σχέδιο Συντάγματος της Ε.Ε., δεν έφθασαν ποτέ στα αυτιά των ιθυνόντων των Βρυξελλών. Η Ευρώπη, ζητούσε από τους πολίτες να την εμπιστευθούν, ενώ την ίδια στιγμή τους άφηνε όλο και περισσότερο στο περιθώριο.
  Είναι φανερό ότι η Ε.Ε δεν μπορεί να εμπνεύσει κανέναν στηριζόμενη σε τραπεζίτες, λογιστές και χρηματιστές . Απαιτείται ένα νέο όραμα της Ευρώπης με βάση την δημοκρατία και τον πολιτισμό, όπως αυτό που περιέγραψε ο Πρόεδρος Μακρόν από το βήμα της Πνύκας.
   Εάν οι Βρυξέλλες και η Φραγκφούρτη είναι τα σύμβολα της Ευρώπης  των γραφειοκρατών και των τραπεζιτών , η Πνύκα θα πρέπει να αποτελέσει το σύμβολο της Ευρώπης των πολιτών της. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023