«Αναθεώρηση Συντάγματος για υπηκόους ή για πολίτες»: 19-1-2019 στην Παλαιά Βουλή

Ομάδες και κινήσεις πολιτών έχουν εκφράσει ήδη από το 2012 τη θέση ότι η χώρα έχει ανάγκη από μεγάλες δημοκρατικές αλλαγές στους θεσμούς άσκησης και ελέγχου της εξουσίας. Το μέγεθος της κρίσης και τα αδιέξοδα του πολιτικού συστήματος επιβάλλουν πλέον όχι απλώς την αναθεώρηση του ισχύοντος συντάγματος, αλλά τη θέσπιση νέου, με συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας, σαν αιχμή μιας δημοκρατικής εθνικής παλιγγενεσίας.
Αυτό θα προϋπέθετε μεγάλη και ουσιαστική δημόσια διαβούλευση και παλλαϊκή απόφαση με δημοψήφισμα, ώστε  το Σύνταγμα της χώρας να μην είναι επιβεβλημένο «εκ των άνω», αλλά αποφασισμένο από τους ίδιους τους πολίτες, όπως άλλωστε συμβαίνει σε άλλες χώρες. Όμως αντί για τη συνταγματική αναγέννηση της χώρας τα πολιτικά κόμματα επέλεξαν τη στενή διαδικασία της απλής αναθεώρησης βάσει του άρ. 110, η οποία καταλείπει την όλη υπόθεση αποκλειστικά στη Βουλή, αφήνοντας τους πολίτες στο περιθώριο.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με τις προτάσεις και τη στάση τους στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από συντηρητές και αναπαραγωγοί του πολιτικού συστήματος, της κρίσης και των αδιεξόδων του. Προτιμούν τη μικροδιαχείριση των προβλημάτων, θέτοντας τις δικές τους επιδιώξεις πάνω από το συμφέρον της κοινωνίας.
Οι κινήσεις πολιτών «Δημοκρατία & Δημοψήφισμα»«Δημοκρατική Πολιτεία» και «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή» διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα:
«Αναθεώρηση Συντάγματος για υπηκόους ή για πολίτες»
Παλαιά Βουλή, Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2018, ώρα 11.00 π.μ.
Ομιλητές:
  • Σταύρος Αναγνωστόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, μέλος της κίνησης  «Δημοκρατική Πολιτεία». Τίτλος εισήγησης: Αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές από έναν πολίτη, όχι νομικό ή συνταγματολόγο.
  • Νατάσσα Καραμπάτσου, Οδοντίατρος, μέλος της κίνησης «Δημοκρατία & Δημοψήφισμα». Τίτλος εισήγησης: Η δική μας συνταγματική αναθεώρηση: Συνταγματική αναθεώρηση από τους πολίτες.
  • Χρήστος Λυντέρης, Δικηγόρος, Διδάκτωρ Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της κίνησης «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή». Τίτλος εισήγησης: Το όραμα μιας ριζικής συνταγματικής αλλαγής και η παρούσα αναθεώρηση του Συντάγματος.
  • Πέτρος Χασάπης, Δικηγόρος, Οικονομολόγος, μέλος της κίνησης «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή». Τίτλος εισήγησης: Ευρωπαίοι πολίτες- Έλληνες υπήκοοι.
Θα ακολουθήσει συζήτηση. Συντονίζει ο Βασίλης Ξυδιάς, εκπαιδευτικός, μέλος της κίνησης «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023