ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  Κατά την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος , ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση καθιέρωσης (α) υποχρεωτικού δημοψηφίσματος για κύρωση διεθνών συνθηκών που παρέχουν κυριαρχικές αρμοδιότητες της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς και (β) δημοψηφίσματος με πρωτοβουλία πολιτών με συλλογή 500.000 υπογραφών για κρίσιμο εθνικό θέμα  και, με συλλογή 1 εκ. υπογραφών, για κατάργηση νόμου που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός των δημοσιονομικών.
  Οι όροι διενέργειας του δημοψηφίσματος με πρωτοβουλία πολιτών και συγκεκριμένα, από την μία ο ιδιαίτερα υψηλός αριθμός απαιτούμενων υπογραφών και, από την άλλη, η πρόβλεψη ότι θα αποφαίνεται τελικά η βουλή σε περίπτωση που αμφισβητείται εάν ο νόμος αφορά σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, κατέστησαν την συγκεκριμένη πρόταση σχεδόν προσχηματική. Ωστόσο, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες,  για πρώτη φορά στην συνταγματική ιστορία της χώρας, άνοιξε θεσμικά η συζήτηση και δόθηκε η δυνατότητα να καθιερωθούν τα υποχρεωτικά δημοψηφίσματα και τα δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία πολιτών,προκειμένου να αποκτήσουν και οι Έλληνες πολίτες το δικαίωμα να ασκούν άμεσα την πολιτική εξουσία όποτε είναι αναγκαίο ή το κρίνουν απαραίτητο, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο ενδεχόμενες καταχρήσεις εκ μέρους των αντιπροσώπων τους.
  Τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα της Βουλής , τα οποία υποτίθεται ότι οφείλουν σύμφωνα  με το άρ.28 του Συντάγματος να εξυπηρετούν με την δράση τους "την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος", με εξαίρεση τους ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν επιχείρησαν να βελτιώσουν την παραπάνω πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, χωρίς δισταγμό, τάχθηκαν εναντίον της καθιέρωσης, τόσο του υποχρεωτικού δημοψηφίσματος, όσο και των δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία πολιτών.
 Κατά την ψηφοφορία η πρόταση για υποχρεωτικά δημοψηφίσματα κρίθηκε αναθεωρητέα λαμβάνοντας 154 ψήφους, ενώ η πρόταση για δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία πολιτών 152 ψήφους. Αλλά, για να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση, σύμφωνα με το άρ. 110 του Συντάγματος απαιτείται στην επόμενη βουλή να λάβουν τουλάχιστον 180 ψήφους.   
    Εάν τελικώς χαθεί η ευκαιρία, τα κόμματα  ΝΔ , ΚΙΝΑΛ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΚΚΕ, ΠΟΤΑΜΙ και ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, τα οποία αρνήθηκαν με θράσος να αναγνωρίσουν στους πολίτες το δικαίωμα του δημοψηφίσματος που απολαμβάνουν οι πολίτες πλείστων χωρών παγκοσμίως, θα φέρουν βαρύτατη την ευθύνη και το όνειδος απέναντι στην ιστορία της χώρας. 
     Η στάση τους δεν αποτελεί μόνο προσβολή κατά των Ελλήνων πολιτών. Συνιστά προδοσία κατά της δημοκρατίας.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023