ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

   Σύμφωνα με το άρ. 90 παρ.5 του Συντάγματος, τα πρόσωπα που καταλαμβάνουν στις θέσεις του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των Προέδρων και Αντιπροέδρων των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, ήτοι του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, διορίζονται από την εκάστοτε Κυβέρνηση.
   Πρόκειται για σκανδαλώδη διάταξη, απολύτως αντίθετη με την θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των εξουσιών που υποτίθεται ότι πρέπει να διέπει την οργάνωση κάθε δημοκρατικού κράτους, η οποία, με τρόπο ωμό και σχεδόν πρωτοφανή για ευρωπαϊκή χώρα, επιχειρεί να υποτάξει την δικαστική στην εκτελεστική εξουσία.
  Η Ελλάδα έχει δεχθεί πλήθος συστάσεων από την ομάδα κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς (GRECO), προκειμένου να τροποποιήσει την συγκεκριμένη διάταξη (η οποία υφίσταται από το αρχικό Σύνταγμα του 1975) αλλά ουδέποτε το έπραξε, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα έχει αναθεωρηθεί μέχρι σήμερα 3 φορές (1986, 2001 και 2008).
   Στην διαδικασία αναθεώρησης η οποία ξεκίνησε από την παρούσα Βουλή και θα ολοκληρωθεί από την επόμενη, πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ απέφυγαν επιμελώς να ασχοληθούν με την απαράδεκτη αυτή διάταξη. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν την συμπεριέλαβε καν στην πρότασή του για τις αναθεωρητέες διατάξεις αναφέροντας ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες (!), ενώ η ΝΔ κατέθεσε μία νεφελώδη πρόταση η εκλογή να διενεργείται από κοινοβουλευτική επιτροπή χωρίς να αναφέρει τίποτε για την σύνθεση αυτής. Τελικώς, η βουλή δεν την συμπεριέλαβε στις αναθεωρητέες διατάξεις και συνεπώς δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί, αλλά θα παραμείνει ως έχει τουλάχιστον για 10 έτη ακόμη.
    Ενώ όμως κανείς δεν ασχολήθηκε με την διάταξη αυτή κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος, πολλοί έσπευσαν να διαρρήξουν τα ιμάτιά τους όταν η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, λίγο πριν την λήξη της θητείας της και ενώ επίκειται η ήττα της στις εκλογές, έσπευσε να διορίσει την νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης. Πολλά ΜΜΕ εκραύγασαν, η ΝΔ μίλησε για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, ενώ υπήρξαν και ορισμένοι συνταγματολόγοι οι οποίοι δεν ντράπηκαν να ισχυριστούν ότι παραβιάσθηκε δήθεν το Σύνταγμα ενώ κάθε πρωτοετής φοιτητής της Νομικής Σχολής γνωρίζει πολύ καλά ότι το Σύνταγμα απλώς εφαρμόσθηκε κατά γράμμα.
     Η σπουδή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να διορίσει την ηγεσία των δικαστηρίων λίγο πριν το τέλος της θητείας της και, από την άλλη, ο λυσσαλέος αγώνας της ΝΔ (για την οποία έπεσαν εντελώς οι μάσκες αφού δεν δέχθηκε ούτε την πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης να διοριστεί με κοινή απόφαση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης η ηγεσία) να διορίσει εκείνη τους Δικαστές όταν , όπως ελπίζει θα ανέλθει στην εξουσία, αποδεικνύουν πόση σημασία αποδίδουν τα δύο κόμματα στον στυγνό έλεγχο της Δικαιοσύνης και πόσο απέχει από την πραγματικότητα η διακήρυξη ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη.        

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023