ΤΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

       Όπως προφανώς έχουμε πλέον παρατηρήσει όλοι, κάθε χρόνο λίγο προ των Χριστουγέννων παρατηρείται  μία πρακτική τόσο μακροχρόνια, ώστε έχει την μορφή εθίμου. Πρόκειται για το έθιμο της απεργίας των υπαλλήλων καθαριότητας.
     Φαίνεται ότι , εντελώς τυχαία , κάθε χρόνο τα προβλήματα για τους υπαλλήλους καθαριότητας εμφανίζονται τον μήνα Δεκέμβριο, λίγο πριν τις εορτές των Χριστουγέννων, διότι αυτές είναι οι μέρες που απαρέγκλιτα προκηρύσσουν τις απεργίες τους. Έτσι, ενώ οι  μεγάλες πρωτεύουσες άλλων - προηγμένων- κρατών στολίζονται για να υποδεχθούν τους επισκέπτες και να ευχαριστήσουν τους κατοίκους τους, στην Αθήνα κυριαρχούν η δυσωδία και οι όγκοι των σκουπιδιών.
      Μερικοί θεωρούν ότι στην Αθήνα, δεν χρειαζόμαστε ούτε στολισμό , ούτε καθαριότητα. Δεν πρέπει να έχουμε ούτε καν στοιχειώδεις απαιτήσεις μίας πόλης φιλόξενης τουλάχιστον την περίοδο των εορτών.  Κάθε συντεχνία, όταν θεωρεί ότι έχει την ευκαιρία, δεν δεσμεύεται από κανενός είδους καθήκον, αλλά επιχειρεί να εκβιάσει την κοινωνία και το κράτος προκειμένου να ικανοποιήσει τις επιδιώξεις της.
      Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας , όχι μόνο δεν παρουσιάζει κανενός είδους κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά , σε πολλές περιπτώσεις ζει παρασιτικά σε βάρος των λοιπών.
      Υπάρχουν μεγάλα παράσιτα, όπως εγκληματίες, οι καταχραστές του δημοσίου, εκείνοι οι οποίοι μπαζώνουν ρέματα ή αιγιαλούς για να τους οικειοποιηθούν, ή κάποιοι άλλοι, που βάζουν φωτιές στα δάση μας για να τα κάνουν οικόπεδα.
    Υπάρχουν και μικρότερα παράσιτα, τα οποία σε κάθε ευκαιρία αποδεικνύουν την έλλειψη ενδιαφέροντος για τους συνανθρώπους τους. Είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, όπως αυτοί οι οποίοι σταθμεύουν το αυτοκίνητό τους μπροστά από την ράμπα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, και εκείνοι που αφήνουν τον σκύλο τους να κοπρίζει στο δρόμο ή στις παιδικές χαρές.
      "Homo homini lupus". Αλλά εάν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας νοσεί, για το υπόλοιπο μέρος δεν υπάρχει άλλη ελπίδα από την ύπαρξη ισχυρών νόμων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023