"off with their heads!"

        Την δεκαετία του 1780 ο Βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ, η Βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα, οι αριστοκράτες και οι αυλικοί της Γαλλίας περνούσαν υπέροχα, αλλά ο λαός , ο οποίος επλήττετο από την φτώχεια, την βαριά φορολογία και την ανύπαρκτη πολιτική εκπροσώπηση, δυσανασχετούσε. Τα πράγματα χειροτέρεψαν ύστερα από την κακή σοδειά του 1788, καθώς οι τιμές του ψωμιού ανέβηκαν στα ύψη, ενώ οι μισθοί κατρακύλησαν ακόμη πιο χαμηλά. Και πάλι όμως ο βασιλιάς ,ο οποίος ζούσε στο δικό του κόσμο στο παλάτι των Βερσαλιών 23 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Παρισιού, δεν άκουγε τις διαδηλώσεις και δεν αντιλαμβανόταν τα σημεία των καιρών. Στις 14 Ιουλίου  1789 οι μάζες  δεν άντεξαν άλλο: Ξεχύθηκαν στους δρόμους, πήραν τα όπλα από το μέγαρο των Απομάχων και κατέλαβαν την Βαστίλη σφαγιάζοντας τους υπερασπιστές της και απελευθερώνοντας τους κρατούμενους. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ, όταν άκουσε για την πτώση της Βαστίλλης, πάλι δεν κατανόησε τίποτε και  λέγεται ότι ρώτησε: " πρόκειται για εξέγερση;" "Όχι μεγαλειότατε", απάντησε ένας από τους δούκες του. Πρόκειται για επανάσταση!"
     Λίγο αργότερα  τον ίδιο χρόνο, ο όχλος μετέφερε το βασιλικό ζεύγος δια της βίας από τις Βερσαλίες στο Παρίσι. Τον Ιανουάριο του 1793 ο βασιλιάς καταδικάσθηκε για "συνομωσία κατά της ελευθερίας του έθνους" και καρατομήθηκε, όπως και η Μαρία Αντουανέτα, στην τότε ονομαζόμενη place de la revoloution  (πλατεία της επανάστασης) , η οποία σήμερα ονομάζεται place de la Concorde (πλατεία Ομονοίας).  Η γαλλική επανάσταση βάφτηκε στο αίμα. Στο όνομά της αποκεφαλίστηκαν περίπου 17.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους και οι αρχηγοί της Ροβεσπιέρος και Νταντόν. Αλλά, τελικώς, η σημασία της για την παγκόσμια ιστορία υπήρξε τεράστια, διότι επηρεασμένη και η ίδια από τον γαλλικό διαφωτισμό  επέδρασε καίρια στον δυτικό κόσμο, οδηγώντας σταδιακά στην πτώση της "ελέω θεού" μοναρχίας και στην πολιτική εκπροσώπηση της αστικής τάξεως.
        221 χρόνια μετά την γαλλική επανάσταση η Βρετανία έχει ακόμη μοναρχία. Υπάρχει επίσης και μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση. Το χρηματοπιστωτικό  σύστημα, το οποίο ακολούθησε επί δεκαετίες η χώρα, βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και παρασύρει και το ίδιο το κράτος. Προ ημερών , φοιτητές επιτέθηκαν στα γραφεία του κόμματος των φιλευλευθέρων δημοκρατών που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό , διότι εξαπάτησε τους πολίτες εξαγγέλοντας ότι δεν θα συναινούσε σε αύξηση των διδάκτρων των πανεπιστημίων. Σήμερα, 10-12-2010, όταν εγκρίθηκε από την Βουλή των Κοινοτήτων η πρόταση της κυβέρνησης Κάμερον για τριπλασιασμό των διδάκτρων των πανεπιστημίων, οι 30.000 φοιτητές οι οποίοι διαδήλωναν ειρηνικά μέχρι εκείνη την στιγμή εξαγριώθηκαν και επιτέθηκαν άγρια σε δημόσια κτίρια. Κάποιοι εξ αυτών αποκόπηκαν από την πορεία κια βρέθηκαν στους δρόμους του Λονδίνου. 
        Εκείνη την ώρα περνούσε αμέριμνος από την περιοχή ο Πρίγκηπας Κάρολος με την σύζυγό του Καμίλλα. Επέβαιναν στην  βασιλική Ρολς Ρόυς και οδηγός τους μετέφερε στο Palladium Theater για να παρακολουθήσουν παράσταση. Ο πρίγκηψ δεν ασχολείται βεβαίως ιδιαίτερα, ούτε με τα δίδακτρα των πανεπιστημίων, ούτε με τις ανάγκες των φοιτητών, διότι ο ίδιος αυτά τα ζητήματα τα έχει λύσει για τον εαυτό του από την στιγμή που γεννήθηκε. Θα έλεγε μάλιστα κανείς, ότι από τότε που σκοτώθηκε η Νταϊάννα και έλυσε το συναισθηματικό του πρόβλημα, μάλλον δεν τον απασχολεί πλέον τίποτε και δεν ασχολείται με κανέναν.Αυτή την φορά όμως ασχολήθηκαν οι εξαγριωμένοι με αυτόν. Οι διαδηλωτές , όταν αναγνώρισαν το βασιλικό ζεύγος, επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο και έσπασαν το τζάμι φωνάζοντας "off with their heads", δηλαδή "πάρτε τους το κεφάλι!". 
        Ο πρίγκηπας Κάρολος και η σύζυγός του τρομοκρατήθηκαν αλλά απέφυγαν τα χειρότερα. Το ζήτημα είναι εάν έχουν αντιληφθεί και την κρισιμότητα της κατάστασης , ή εάν , όπως ενίοτε συμβαίνει με τους βασιλείς που ζουν εκτός της κοινωνίας, θα την κατανοήσουν τελευταίοι και πολύ καθυστερημένα....

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023