ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΑΣΥΛΟ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ Η ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΕΝΟΣ ΓΕΛΟΙΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

       Ενεργός πολίτης και φίλος μού ζήτησε να  τοποθετηθώ  ως νομικός και -ει  δυνατόν- να δράσω  όσον αφορά το ζήτημα της  κατάληψης της Νομικής Σχολής από λαθρομετανάστες και της ευθύνης των Αρχών για επικράτηση της νομιμότητας, δεδομένου ότι η Σχολή κατελήφθη με την συνδρομή φοιτητικών και άλλων παρατάξεων και την αδράνεια της Αστυνομίας, ενώ έκτοτε παραμένει υπό κατάληψη χωρίς να αντιδρά κανείς. Επ' αυτού επισημαίνω τα εξής:
       Σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 3 του νόμου 3459\2007 περί ακαδημαϊκών ελευθεριών και ακαδημαϊκού ασύλου, σκοπός αναγνώρισης του ακαδημαϊκού ασύλου είναι "η κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και η προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία όλων ανεξαιρέτως των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας των ΑΕΙ και των εργαζομένων σε αυτά έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει."
      Επιπλέον, σύμφωνα με τις παρ. 4 -7 του ίδιου άρθρου,  με εξαίρεση τις περιπτώσεις τελέσεως αυτοφώρων κακουργημάτων ή αυτοφώρων εγκλημάτων κατά της ζωής, δεν επιτρέπεται η επέμβαση δημόσιας δύναμης στους καθορισμένους  χώρους ακαδημαϊκού ασύλου, παρά μόνο κατόπιν προσκλήσεως ή αδείας του αρμοδίου οργάνου του ιδρύματος, ήτοι του Πρυτανικού Συμβουλίου για τα ΑΕΙ και του Συμβουλίου για τα ΤΕΙ. Ορίζεται δε ότι "οι παραβάτες του άρθρου αυτού για το ακαδημαϊκό άσυλο τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον 5 μηνών".
       Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι οι  λαθρομετανάστες οι οποίοι  παραβίασαν τις θύρες τις Νομικής Σχολής στις 23 Ιανουαρίου 2011 και την κατέλαβαν , όχι μόνο δεν προστατεύονται από το ακαδημαϊκό άσυλο, αλλά οι ίδιοι  το έχουν παραβιάσει, διότι με την κατάληψη παραβιάζουν το δικαίωμα των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας " στη γνώση , τη μάθηση και την εργασία" εντός του χώρου της σχολής. Μαζί τους παραβίασαν το άσυλο ως συναυτουργοί , ηθικοί αυτουργοί, άμεσοι  ή απλοί συνεργοί, όλοι εκείνοι οι οποίοι εισήλθαν μαζί τους στον χώρο, τους καθοδήγησαν στην απόφασή τους για εισβολή, ή τους παρείχαν οποιαδήποτε συνδρομή με πράξεις ή παραλείψεις τους. Ως τέτοιοι δεν νοούνται μόνο οι φοιτητικές και λοιπές οργανώσεις που τους "άνοιξαν διάπλατα την πόρτα" της Σχολής, αλλά και κάθε αρμόδια Αρχή, η οποία, μολονότι γνώριζε το σχέδιο κατάληψης, δεν έκανε τίποτε για να το αποτρέψει.
       Παρά ταύτα, από την διατύπωση του νόμου προκύπτει ότι, μετά την κατάληψη, με εξαίρεση  τις περιπτώσεις  διάπραξης αυτοφώρων  κακουργημάτων και λοιπών εγκλημάτων κατά της ζωής, δεν είναι δυνατή  επέμβαση δημόσιας δύναμης παρά μόνο με πρόσκληση ή άδεια του αρμοδίου οργάνου, το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το Πρυτανικό Συμβούλιο. Συνεπώς, εφόσον δεν υπάρχει ένδειξη αυτοφώρου  κακουργήματος ή εγκλήματος κατά της ζωής, επέμβαση επιτρέπεται μόνο κατόπιν αδείας του Πρυτανικού Συμβουλίου. 
       Ωστόσο, μέχρι σήμερα το Πρυτανικό Συμβούλιο αντί να χορηγήσει άδεια επέμβασης προτίμησε να κάνει κάτι καλύτερο: Έκλεισε την Σχολή! Κατ' αυτόν τον τρόπο όμως  το άσυλο παραβιάζεται εκ νέου από τα μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου τα οποία υπέχουν την ποινική ευθύνη του παραβάτη του άρ.3 ν.3459\2007 ! Εν τω μεταξύ η Νομική Σχολή παραμένει κλειστή, συμβολίζοντας με τον πιο γλαφυρό τρόπο την επικράτηση της ανομίας σε βάρος της νομιμότητας.
      Θλιβερή εικόνα γελοίων αρχόντων ενός ανύπαρκτου κράτους....

Σχόλια

  1. όντως γελοίο το κράτος που βγάζει τέτοιους νομικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H αλήθεια πάντα πονάει τους προβοκάτορες ανώνυμε... και τους δήθεν ανθρωπιστές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. όποιος επικαλείται το άσυλο αυτή τη στιγμή δεν έχει ιδέα του τι σημαίνει ή απλά προβοκάρει.

    Κωνσταντίνος Λυντέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν εγκαταλείψει να ζητάνε τα αυτονόητα: να εφαρμόζονται οι νόμοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με βάση την εξαίρετη νομική ανάλυση του Κου Λυντέρη πιστεύω ότι ως πολιτική παράταξη θα επιβεβαιώναμε την απαφασιστικότητα και θα πείθαμε περί των προθέσεων μας εάν προχωρούσαμε σε αγωγές των θυτών των περιγραφόμενων αδικημάτων, τουλάχιστον όσων εξ' αυτών ενήργησαν με αδιαμφισβήτητη πρόθεση.
    Προσωπικά θα συνυπέγραφα μια τέτοια αγωγή, διότι θέλει αρετή και τόλμη η Δημοκρατία.
    Πολλώ δε μάλλον διότι υπάρχουν υπόνοιες ότι η επιλογή του κτιρίου μετεγγατάστασης απέναντι από το Πολυτεχνείο έγινε για να διευκολυνθεί το εντός του 15μέρου ρεσάλτο των λαθρομεταναστών και των εγκάθετων συντονιστών τους στο Πολυτεχνείο σε νέα κατάλυση του περιβόητου ασύλου. Ενός ασύλου που προφανώς είναι πλέον της πανεστημιακής κομματοκρατίας και όχι κοινότητος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξαίρετη -πράγματι- ανάλυση και κατανοητή ακόμη και σε κάποιον με λίγες νομικές γνώσεις.

    Ως προς τον Ανώνυμο@27 Ιανουαρίου 2011 4:20 μ.μ. σχολιαστή, τι να πώ:
    Είναι-δεν είναι προβοκάτορας, αν θέλει να δει κάτι πραγματικά γελοίο, ας ψάξει για τον πλησιέστερο καθρέφτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023