ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

    Είναι φανερό ότι, από τα κόμματα της βουλής η οποία προέκυψε μετά τις εκλογές της 6ης Μαϊου, μόνο η Δημοκρατική Αριστερά μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της ακυβερνησίας, συμμετέχοντας σε μία κυβέρνηση μαζί με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. 
    Ωστόσο, η Δημοκρατική Αριστερά διστάζει να συμμετάσχει σε μία τέτοια κυβέρνηση φοβούμενη μήπως κατηγορηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσφέρει δεκανίκι στα κόμματα του καθεστώτος της μεταπολίτευσης και του μνημονίου. Για τον λόγο αυτόν προτείνει μέχρι στιγμής οικουμενική κυβέρνηση με την συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ
    Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να συμμετάσχει και επιδιώκει σε κάθε περίπτωση να καρπωθεί τα οφέλη είτε μέσω νέων εκλογών, είτε ευρισκόμενος στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προκειμένου να αποφευχθεί το αδιέξοδο,  προτείνω στον κ. Κουβέλη και το  κόμμα του να δεχθεί την συμμετοχή σε συγκυβέρνηση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας σε όσους έθεσε μέχρι σήμερα τους εξής απαράβατους όρους:
    1. Παραίτηση των βουλευτών των 3 κομμάτων και των υπουργών της νέας κυβέρνησης από όλα τα προνόμια που τους παρέχει το σύνταγμα (διορισμός συμβούλων, υπαλλήλων, αυτοκίνητα, συγκοινωνιακή, ταχυδρομική , τηλεφωνική ατέλεια κλπ). Μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και του μισθού των μελών κυβέρνησης στο μισό του ισχύοντος.
    2. Κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων μέχρι την λήξη της θητείας της νέας κυβέρνησης.
   3. Ανάρτηση στο διαδίκτυο των δηλώσεων ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ  των βουλευτών και όλων όσοι διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα από το 1990 μέχρι σήμερα με ταυτόχρονη παραίτηση των βουλευτών, των μελών κυβέρνησης και των στελεχών των 3 κομμάτων που θα την απαρτίζουν από κάθε είδους τραπεζικό, φορολογικό ή άλλο απόρρητο.Δημόσιος έλεγχος ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ από κοινά επιλεγμένη αρχή, καταλογισμός των ποσών αδικαιολογήτου πλουτισμού και δήμευση των παράνομα αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων.
  4.Άμεση καταγραφή και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με πλήρη δημοσιότητα, συμπεριλαμβανομένου και του ορυκτού πλούτου της χώρας.
    5. Μνημόνιο με τις τράπεζες, ώστε τα χρήματα που τους παρέχονται να διοχετεύονται στην αγορά και στην ανάπτυξη και όχι σε μισθούς των golden boys και σε περιουσίες των ολίγων.
   6.Δέσμευση ότι κάθε καταγγελία κατά βουλευτή ή μέλους κυβέρνησης θα παραπέμπεται αμέσως στην δικαιοσύνη χωρίς χρήση των διατάξεων περί ασυλίας βουλευτών και ευθύνης υπουργών.
   7.Καθιέρωση συστήματος δημόσιας λογοδοσίας κάθε προσώπου που αναλαμβάνει δημόσιο αξίωμα.
   8. Δέσμευση ότι  για περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων , θα απαιτείται  δημόσια αιτιολόγηση ενώπιον των πολιτών ότι χωρίς αυτήν θα επέρχετο άμεσα η χρεωκοπία της χώρας και ότι  δεν υπάρχει η δυνατότητα επιβολής άλλων ισοδύναμων  μέτρων.
  9. Άμεση ριζική συνταγματική αλλαγή , επικυρωμένη με δημοψήφισμα, όπου θα κατοχυρώνεται μεταξύ άλλων (α) η οριστική κατάργηση όλων των προνομίων και της ασυλίας βουλευτών και υπουργών, (β) η κατάργηση της διάταξης βάση της οποίας η ηγεσία της δικαιοσύνης διορίζεται από την κυβέρνηση, (γ) η διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων χωρίς απόρρητα και με έλεγχο από την δικαιοσύνη, (δ) η διενέργεια δημοψηφισμάτων κατόπιν λαϊκής πρωτοβουλίας και (ε) η δημόσια λογοδοσία των αξιωματούχων.
     Εάν τα δύο άλλα κόμματα δεν δεχθούν αυτές τις προϋποθέσεις, τότε όλος ο κόσμος θα αντιληφθεί ότι δεν θέλουν να αλλάξουν το πολιτικό σύστημα, αλλά επιδιώκουν να διατηρηθούν στην εξουσία απομυζώντας την κοινωνία και σε μία τέτοια περίπτωση δικαίως ο Φώτης Κουβέλης θα μπορεί να δηλώσει ότι δεν συμμετέχει. Εάν πάλι δεχθούν, τότε η Δημοκρατική Αριστερά θα έχει προσφέρει μεγάλη υπηρεσία στον τόπο και κανείς δεν θα μπορεί να την κατηγορήσει για προδοσία της κοινωνίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023