ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΕ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΑΛΙΝΟΡΘΩΣΗΣ

   Οι οικογένειες Καραμανλή και Παπανδρέου και, πολύ λιγότερο, η οικογένεια Μητσοτάκη, όχι μόνο ταυτίστηκαν με το καθεστώς της μεταπολίτευσης, αλλά κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή της χώρας   επί έξι δεκαετίες, ξεκινώντας μετά το τέλος του β΄παγκοσμίου πολέμου και τον εμφύλιο.
   Το 1967 η χούντα των συνταγματαρχών διέκοψε την κυριαρχία τους, αλλά επανήλθαν το 1974 και, εκμεταλλευόμενες τα δημοκρατικά και αντιβασιλικά φρονήματα του ελληνικού λαού, πέτυχαν την αλλαγή του πολιτεύματος από "βασιλευομένη" σε "προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία".
   Βεβαίως, ούτε η βασιλευομένη υπήρξε δημοκρατία, ούτε και η προεδρευομένη που την διαδέχθηκε. Οι οικογένειες χρησιμοποίησαν τους θεσμούς και το κρατικό χρήμα για να διαιωνίσουν την εξουσία τους. Τα κόμματά τους ήταν αρχηγικά κόμματα τριτοκοσμικού τύπου και η εκτελεστική εξουσία στην οποία είχαν αγκιστρωθεί ήλεγξε απολύτως την βουλή και την δικαστική εξουσία και απέκλεισε θεσμικά κάθε δυνατότητα λήψης πολιτικών αποφάσεων απευθείας από το λαό. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διορίσθηκαν στο δημόσιο με ρουσφετολογικό τρόπο ως κηφήνες σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και κατά κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος μόνο και μόνο για να διατηρήσουν οι οικογένειες Καραμανλή και Παπανδρέου και Μητσοτάκη την πολιτική επιρροή τους. Η διαφθορά και η καταλήστευση του δημοσίου πλούτου γιγαντώθηκαν και το δημόσιο χρέος αυξανόταν ιλιγγιωδώς κάθε έτος προκειμένου να διατηρείται στην εξουσία το καθεστώς της οικογενειοκρατίας και της διαπλοκής. 
  Όταν ήλθε η ώρα της κρίσεως και η χώρα κατέληξε στην χρεωκοπία και τα μνημόνια, οι οικογένειες δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα. Ο Καραμανλής παρέδωσε άρον άρον την εξουσία για να μην λογοδοτήσει για την χρεωκοπία και τέθηκε στο περιθώριο. Ο Παπανδρέου επιχείρησε να κυβερνήσει, αλλά εκδιώχθηκε από την βουλή και το ίδιο του το κόμμα, υπό την πίεση του λαού και των δανειστών. Η Μπακογιάννη δεν εξελέγη καν βουλευτής στις εκλογές του Μαϊου 2012 και αναγκάσθηκε να επιστρέψει στην ΝΔ ως βουλευτής Επικρατείας.
  Ο ελληνικός λαός, εάν δεν μπόρεσε να απαλλαγεί από το καθεστώς της μεταπολίτευσης τουλάχιστον πέτυχε να θέσει στο περιθώριο τις οικογένειες που κατεξοχήν το εκπροσωπούσαν. Ωστόσο, οι οικογένειες δεν εννοούν εύκολα να αφήσουν σε άλλους την εξουσία. Προ ολίγων ημερών ο υπερήλικας Κωνσταντίνος  Μητσοτάκης παρουσίασε το βιβλίο του που αφορά την περίοδο της πρωθυπουργίας του ενώπιον μεγάλου κοινού απαρτιζόμενου από τους μερικούς εκ των πιο χαρακτηριστικών  εκπροσώπων της ελληνικής οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ο Γιώργος Παπανδρέου φρόντισε να κάνει θεαματική είσοδο στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για να δώσει το μήνυμα ότι η οικογένεια του ιδρυτή του κόμματος δεν πρόκειται να παραδώσει εύκολα τα ηνία. Αλλά εντυπωσιακότερη όλων υπήρξε η επιχείρηση επανεμφάνισης στο προσκήνιο της οικογένειας Καραμανλή με την σημερινή εκδήλωση του ιδρύματος Καραμανλή στο Μέγαρο Μουσικής επ' αφορμή των 15 χρόνων από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στην εκδήλωση αυτή παρέστη ευλαβικά όλο το κομματικό σύστημα της μεταπολίτευσης. Θλιβερή και γελοία παράσταση έδωσαν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι , για να πλήξουν τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά αντίστοιχα έφθασαν σε σημείο να εκθειάζουν τον μακαρίτη με τρόπο που μόνο μέλη του κόμματός του θα μπορούσαν να το πράξουν.
   ΄Ολοι οι ομιλητές αναρωτήθηκαν τι θα έλεγε ο μεγάλος ηγέτης Κωνσταντίνος Καραμανλής σήμερα με την κρίση αλλά ουδείς από αυτούς τους υποκριτές ενδιαφέρθηκε να εξετάσει τις ευθύνες του "εθνάρχη" για το θεσμικό σύστημα ανεξέλεγκτης εξουσίας και διαπλοκής που ο.ίδιος δημιούργησε με το Σύνταγμα του 1975 .
      Οι οικογένειες που εγκαθίδρυσαν το κράτος της μεταπολίτευσης και μετά την χρεοκοπία τέθηκαν στο περιθώριο ως υπεύθυνες για την κατάρρευση της χώρας και την υποδούλωσή της στους δανειστές της, τώρα αποπειρώνται την παλινόρθωσή τους. Και το πολιτικό σύστημα που πνίγεται σπεύδει να πιαστεί επάνω τους για να βρει σανίδα σωτηρίας μήπως και γλιτώσουν όλοι μαζί. 

Σχόλια

  1. "Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΑΓΟΡΑ" γράφει στο πρωτοσέλιδό του το ΒΗΜΑ στις 19 Μαΐου 1978! Ο λόγος είναι, όπως εξηγεί παρακάτω, ότι η κυβέρνηση δήλωσε ότι θεωρεί πως ο λαός έχει εκφράσει τη γνώμη του υπέρ της εντάξεως, με την ψήφο του κατά τις τελευταίες εκλογές. ( ; ; ; ) Επίσης ο Γ. Μαύρος καταγγέλλει στις 28/5/1975 ότι "Το Σϋνταγμα καθιερώνει Προεδρική Δικτατορία". Δύο μάλλον ξεχασμένα και άγνωστα πρώιμα δείγματα, για το πόσο "δημοκρατικές" προθέσεις είχαν εξαρχής οι αρχιτέκτονες της Μεταπολίτευσης, που κατέστρεψαν τη χώρα και εξαφάνισαν το ήθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ για τα άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία που παραθέσατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023