Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

   Σύμφωνα με την μυθολογία, η Ευρώπη υπήρξε κόρη του βασιλιά της Φοινίκης Αγήνορος. Αδέλφια της ήταν ο Κάδμος, ο Φοίνιξ και ο Κίληξ.
   Ο Δίας θαμπώθηκε από την ομορφιά της Ευρώπης και αποφάσισε να την αρπάξει. Μεταμορφώθηκε σε ταύρο και εμφανίστηκε μπροστά της την ώρα που μάζευε λουλούδια με τις φίλες της. Η Ευρώπη πλησίασε εντυπωσιασμένη τον ταύρο και τον στεφάνωσε με λουλούδια. Σε λίγο ξεπέρασε τους φόβους της και ανέβηκε πάνω του. Τότε ο ταύρος πέταξε πάνω από την θάλασσα και έφερε την Ευρώπη στην Κρήτη, όπου γέννησε τρεις γιους, τον  Μίνωα, τον Σαρπηδώνα και τον Ραδάμανθυ. 
  Έκτοτε η Ευρώπη δεν γύρισε ποτέ πίσω στην Φοινίκη. Στην Ελλάδα λατρεύτηκε ως θεά και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για υπέροχα έργα τέχνης. Αργότερα, ο μύθος της αρπαγής της , κόσμησε τις τοιχογραφίες της Πομπηίας ενώ, κατόπιν, ενέπνευσε τους πίνακες του Βερονέζε, του Τιτσιάνο  του Ρέμπραντ και το ορειχάλκινο σύμπλεγμα του Τσελλίνι.
   Δυστυχώς όμως ο χρόνος κάποτε φέρνει την ακμή και κάποτε την παρακμή. Η Ευρώπη, όταν  απομακρύνθηκε από την εστία της, έχασε την ομορφιά της και εξέπεσε. Αντί να ανήκει στους θεούς, στους καλλιτέχνες και στους ποιητές, κατέληξε νόμισμα στις χούφτες απαίσιων και ανάπηρων γερόντων.  
    Ο Δίας δεν υπάρχει πια για να μεταμορφωθεί σε ταύρο, να αρπάξει και να σώσει την Ευρώπη.  
     

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023