ΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΝΑ ΑΠΕΜΠΛΑΚΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


   Στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται ο τόπος, αντί η αλλαγή του Συντάγματος να αποτελεί την μέγιστη προτεραιότητα και την μεγάλη ευκαιρία για ενότητα και αναγέννηση της χώρας, αντιμετωπίστηκε για μία ακόμη φορά από τα κόμματα με τρόπο τυχοδιωκτικό.
   Η κυβέρνηση φοβούμενη τις εκλογές αποφάσισε την τελευταία στιγμή να ανασύρει ξαφνικά από τα συρτάρια της την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος που επί δύο και πλέον έτη είχε «ξεχάσει» προκειμένου να την χρησιμοποιήσει ως εκβιαστικό δίλημμα για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ώστε να μην διαλυθεί η βουλή και να μην προκηρυχθούν εκλογές.
   Η αντιπολίτευση από την άλλη πλευρά, τώρα που η εξουσία είναι κοντά, αδιαφορεί πλήρως για την ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος και τηρεί ένοχη σιωπή, μη διστάζοντας ακόμη και να ενταφιάσει κάθε διαδικασία αλλαγής.
  Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η αλλαγή του Συντάγματος, εάν συνέβαινε, θα αποτελούσε την κορυφαία μεταρρύθμιση, ήταν ορθό , αλλά και η υποκρισία της δεδομένη. Είναι προφανές ότι τα κόμματα κοροϊδεύουν τους πολίτες. Κανένα από τα κόμματα της βουλής δεν επιδιώκει πραγματικά μία ριζική αλλαγή του Συντάγματος που θα ανέτρεπε το υπάρχον πολιτικό σύστημα.
   Η αλλαγή του Συντάγματος δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο κομματικών παιχνιδιών ούτε να εξαρτάται η τύχη της  από άλλες διαδικασίες, όπως της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ή βουλευτικών εκλογών.
  Το άρ. 110 του Συντάγματος επιφυλάσσει το δικαίωμα αναθεώρησής του αποκλειστικά στα κόμματα της Βουλής. Αλλά το κομματικό σύστημα εκλύει τόσο έντονη δυσοσμία σήψης και συναλλαγής , ώστε είναι προφανές ότι ούτε θέλει, ούτε μπορεί να σηκώσει το βάρος της ριζικής συνταγματικής αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος. Ήδη , με την μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας η όποια συνταγματική αναθεώρηση σύμφωνα με το άρ. 110 Σ παραπέμπεται στις καλένδες για το 2021!
 Η αναθεώρηση πήγε περίπατο αλλά η χώρα καταρρέει και δεν μπορεί να περιμένει. Χρειαζόμαστε μία μεγάλη υπέρβαση: Αντί αναθεώρησης του ισχύοντος συντάγματος, ένα νέο Σύνταγμα. Αντί αναθεωρητικής βουλής , Συντακτική Εθνοσυνέλευση.  Με το δημοψήφισμα του 1974 οι Έλληνες πολίτες αποφάσισαν να παρακάμψουν τις διαδικασίες αναθεώρησης του προηγούμενου Συντάγματος και να περάσουμε από καθεστώς βασιλευομένης σε καθεστώς αβασίλευτης δημοκρατίας. Σήμερα ήρθε η ώρα , με ένα νέο δημοψήφισμα να παρακάμψουμε τις αγκυλώσεις του άρ.110 και να αποφασίσουμε την θέσπιση ενός νέου Συντάγματος που θα εγγυάται την αληθινή δημοκρατία, την ισότητα, την διαφάνεια και την λογοδοσία εκείνων  που  ασκούν δημόσια εξουσία χρεώνουν το δημόσιο ταμείο και διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα.   

    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023