ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ - ΘΛΙΨΗ - ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

     Το 406 π.Χ.κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, ο Καλλικρατίδας, αρχηγός του στόλου των Λακεδαιμονίων , προκειμένου να βρει τα απαραίτητα κονδύλια για να δώσει στους ναύτες τον μισθό τους και να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον των Αθηναίων, κατ' εντολή της Σπάρτης προσέφυγε στους Πέρσες και  πήγε να βρει τον Κύρο . Αλλά ο Κύρος, βλέποντας την ανάγκη του, τον ενέπαιζε  και τον άφηνε να περιμένει για να τον ταπεινώσει. Τότε ο Καλλικρατίδας, ο οποίος ήταν αξιοπρεπής άνθρωπος, δεν άντεξε  και, θυμωμένος που τον άφηναν να περιμένει στους προθαλάμους, είπε ότι οι Έλληνες  είχαν καταντήσει αξιολύπητοι, να κολακεύουν τους βαρβάρους για χρήματα. Κατόπιν έφυγε για τη Μίλητο, δηλώνοντας ότι αν έφτανε ζωντανός στην πατρίδα του θα ᾽κανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να συμφιλιώσει τους Αθηναίους με τους Λακεδαιμονίους.( " Καλλικρατίδας δὲ ἀχθεσθεὶς τῇ ἀναβολῇ καὶ ταῖς ἐπὶ τὰς θύρας φοιτήσεσιν ὀργισθεὶς καὶ εἰπὼν ἀθλιωτάτους εἶναι τοὺς Ἕλληνας, ὅτι βαρβάρους κολακεύουσιν ἕνεκα ἀργυρίου, φάσκων τε, ἂν σωθῇ οἴκαδε, κατά γε τὸ αὑτοῦ δυνατὸν διαλλάξειν Ἀθηναίους καὶ Λακεδαιμονίους, ἀπέπλευσεν εἰς Μίλητον."  Ξενοφών, Ελληνικά, 1.6.8).
     Αλλά ο  Καλλικρατίδας δεν γύρισε ποτέ ζωντανός στην Σπάρτη για να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του. Λίγο αργότερα σκοτώθηκε στην ναυμαχία στις Αργινούσες και ουδείς βρέθηκε για να συνεχίσει το όραμά του. Μέχρι να έλθει ο Αλέξανδρος και να καταλύσει την Περσική Αυτοκρατορία,  οι Έλληνες οι οποίοι παλαιότερα είχαν κατανικήσει τους Πέρσες στους Περσικούς Πολέμους, έρχονταν επαίτες σε αυτούς και τους παρακαλούσαν να τους δώσουν χρήματα για να βλάπτουν ο ένας τον άλλο. 
     Αιώνες αργότερα, μετά την επανάσταση και την δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, οι  Έλληνες  έχουμε γνωρίσει πολλές φορές την ταπείνωση που γεννά η χρεοκοπία και η  ανάγκη για δανεικά. Χθες στο Νταβός ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν υποχρεωμένος να ακούει τα αστεία του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ και να υπομένει το μίσος του κομπλεξικού Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.  Αλλά  για τον Έλληνα Πρωθυπουργό τα παραπάνω είναι ασήμαντα μπροστά στους εξευτελισμούς που υπέστη πέρυσι, όταν αποφάσισε να ακολουθήσει την αλλοπρόσαλλη πορεία που του είχε προτείνει  ο δικός του Υπουργός Οικονομικών και υποσχέθηκε ανοησίες και ψέματα στους πολίτες υπολογίζοντας ότι με εκβιασμούς επιπέδου μικροαπατεώνα θα σχίσει τα μνημόνια, θα σβήσει το χρέος και επιπλέον θα λάβει και δανεικά.
     Ακούγοντας τον πρώην Υπουργό Οικονομικών να διηγείται σε συνέντευξη την περίοδο της περυσινής διαπραγμάτευσης , αλλά και βλέποντας τις παραπάνω εικόνες από το Νταβός της Ελβετίας, η θλίψη για την ταπείνωση της χώρας ανεβαίνει σαν κόμπος στον λαιμό. Αλλά δεν αρκεί η θλίψη , ούτε η αγανάκτηση. 
    Το πολιτικό σύστημα που κυβέρνησε την Ελλάδα από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και , μέσα από καταλήστευση του δημοσίου χρήματος, την οδήγησε στην χρεοκοπία και στον διεθνή εξευτελισμό, δεν έχει το ηθικό και πολιτικό ανάστημα  να οδηγήσει την χώρα στην έξοδο από την κρίση χωρίς την συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας. Για τον σκοπό αυτό χρειάζεται να καταθέσει την εξουσία στους πολίτες  ξεκινώντας αμέσως έναν ευρύ δημόσιο διάλογο για τις αναγκαίες μεγάλες και ριζικές αλλαγές που θα οδηγήσουν στην ανασυγκρότηση και τελικά στην αναγέννηση.  
     


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023