ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΟΥ ATHENS PRIDE

   Ο θεσμός της χορηγίας ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αθηναϊκή Δημοκρατία στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. και άκμασε ακόμη περισσότερο κατά τον  5ο αιώνα π.Χ., σε συνδυασμό και με τον θεσμό των θεωρικών που εισήγαγε ο Περικλής, αποτέλεσε παγκόσμιο υπόδειγμα ευφυούς φορολογικού συστήματος δια της οποίου εύποροι πολίτες εισέφεραν πόρους, όχι γενικώς προς το κράτος, αλλά εξειδικευμένα, προκειμένου  να αναδειχθούν και να προσφερθούν στους συμπολίτες τους έργα του πολιτισμού . Με αυτόν τον τρόπο, τα χρήματα δεν χάνονταν στην γραφειοκρατία αλλά διοχετεύονταν σε συγκεκριμένα έργα με απήχηση στο κοινωνικό σύνολο και κατ' αυτόν τον τρόπο οι χορηγοί απολάμβαναν μεγάλων τιμών .
  Ο χορηγός ήταν «ιερό» πρόσωπο καθ’ όλη τη δωδεκάμηνη διάρκεια της χορηγίας του. Αυτή η τιμή της πολιτείας και των υπόλοιπων πολιτών προς το πρόσωπό του ήταν και το μοναδικό αντιστάθμισμα της πολιτείας προς τον χορηγό για την προσφορά του. Ιδιαιτέρως δε όσον αφορά τις παραστάσεις η άμιλλα μεταξύ των χορηγών για την παρουσίαση της λαμπρότερης εκδήλωσης, αντανακλούσε στην δυνατότητά τους να αφιερώσουν χρυσό τρίποδα σε περίπτωση νίκης τους. Οι τρίποδες αυτοί βρίσκονταν στην σημερινή οδό Τριπόδων στην Πλάκα και είναι γνωστό σε όλους το μνημείο του χορηγού Λυσικράτη. 
  Οι χορηγίες πλουσίων Αθηναίων κατέστησαν δυνατή την παραγωγή παραστάσεων όπου παρουσιάστηκαν -δωρεάν για τους άπορους πολίτες- τα αριστουργήματα του Αισχύλου του Σοφοκλή ,του Ευριπίδη και του Αριστοφάνη.
    Τον 5ο αι. π.Χ. στην Αθήνα οι τέχνες τα γράμματα ανήλθαν σε επίπεδο που, έκτοτε, ουδέποτε ξαναγνώρισε η ανθρωπότητα.
  Ο θεσμός της χορηγίας εξαπλώθηκε προοδευτικά από την Αθήνα στην Αίγινα, τη Θήβα, τον Ορχομενό και άλλες ελληνικές πόλεις, καθώς και στα παράλια της Μικράς Ασίας. Μετά όμως τον 4ο αιώνα π.Χ. άρχισε να εκφυλίζεται.
  Κατά την αρχαιότητα η χορηγία ταύτισε την πορεία της με τα ευγενέστερα δείγματα του ανθρώπινου πολιτισμού. Αλλά καθώς η τραγωδία εξαφανίστηκε μαζί με την αθηναϊκή δημοκρατία , οι χορηγοί έπαυσαν να έχουν αντικείμενο και οδηγήθηκαν σε άλλους δρόμους.  Ο τελευταίος δρόμος είναι η Πλατεία Συντάγματος, όπου διάφοροι φορείς όπως η ΕΡΤ, η Vodafone, διάφορες Πρεσβείες, αλλά και ο ίδιος ο Δήμος Αθηναίων εμφανίστηκαν ως περήφανοι χορηγοί του Athens Pride που διοργάνωσε η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ (λεσβίες ομοφυλόφιλοι αμφιφυλόφιλοι και τρανς).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΟΙ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑ ΤΥΡΑΝΝΟΙ