ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ BREXIT ΕΝΑΝΤΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΥ ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

  Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι , η οποία εξελέγη για να θέσει σε εφαρμογή την απόφαση του Βρετανικού λαού περί  αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, επέδειξε από την πρώτη στιγμή αμηχανία περί του πρακτέου, αλλά τελικά δεν είχε άλλο δρόμο παρά να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις.
   Ωστόσο, οι ειδήσεις δείχνουν ότι τα πράγματα εξελίσσονται μάλλον εφιαλτικά: Η Βόρεια Ιρλανδία, οι πολίτες της οποίας στο δημοψήφισμα είχαν ψηφίσει κατά του brexit, εκβιάζει δια των εκπροσώπων της ζητώντας να μην υπάρξουν ποτέ ξανά "σκληρά σύνορα"με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Η Ε.Ε δια του Προέδρου της Ντόναλντ Τούσκ δήλωσε ότι θα συμφωνήσει σε χαλαρά σύνορα Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με Βόρεια Ιρλανδία μόνο εάν το δεχθεί η Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η οποία μέχρι στιγμής αρνείται.   
  Η Βρετανία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση: 
 Εάν δεχθεί τον εκβιασμό της Β.Ιρλανδίας και παρακάμψει την άρνηση της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας υιοθετώντας "χαλαρά σύνορα", ήδη περιμένουν στην σειρά η Σκωτία και η πόλη του Λονδίνου δηλώνοντας ότι προτίθενται να υποβάλουν και εκείνοι ανάλογα αιτήματα, οπότε η βούληση του Βρετανικού λαού περί Brexit γελοιοποιείται εντελώς. 
   Εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν πραγματοποιηθεί το αίτημα της Β. Ιρλανδίας, οι εκπρόσωποί της δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να ενεργοποιήσουν την λεγόμενη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του Απριλίου 1998 , η οποία προέβλεπε δυνατότητα ένωσης της Β. Ιρλανδίας με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας εάν το αποφάσιζε το κοινοβούλιο της Β.Ιρλανδίας. Στην περίπτωση αυτή η Βόρεια Ιρλανδία οδηγείται σε απόσχιση από την Βρετανία. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023