ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΜΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

     Προ ημερών ο Ύπατος Επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε τα κράτη να απελευθερώσουν ευπαθείς ομάδες κρατούμενων των φυλακών προκειμένου να τους προστατεύσουν από τον κορωνοϊό.  Αλλά αυτό δεν είναι τίποτε μπροστά στο κύμα μαζικών απελευθερώσεων κρατουμένων τις οποίες αποφασίζουν κράτη και πολιτείες ως μέσο αποσυμφόρησης των φυλακών, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του  κορωνοϊού.
     Μέγιστο παράδειγμα αποτελεί το Ιράν, το οποίο απελευθέρωσε προσωρινά 85.000 κρατούμενους εκ των οποίων σε 10.000 απένειμε χάρη, ενώ και το Σουδάν ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε 4.000 κρατούμενους ως προστασία ενάντια στον κορωνοϊό.
    Στην Ευρώπη, σε μαζικές απελευθερώσεις κρατουμένων προχωρεί το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Πολωνία και η Γαλλία, ενώ στην Γερμανία, το ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει 1.000 κρατούμενους  που πλησιάζουν στο τέλος της έκτισης της ποινής τους με εξαίρεση όσους έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα ή εγκλήματα βίας.
    Στον Καναδά, την περασμένη εβδομάδα απελευθερώθηκαν 1.000 κρατούμενοι της Πολιτείας του Οντάριο, ενώ ανάλογες εξαγγελίες για κρατούμενους "χαμηλού ρίσκου" ("low risk") πραγματοποίησε και η Πολιτεία του Νιου Τζέρσεϋ των ΗΠΑ.
     Υπάρχουν βεβαίως και όσοι φεύγουν ... μόνοι τους, όπως στην Βραζιλία όπου απέδρασαν 1.400 κρατούμενοι  από ανοικτές φυλακές, επειδή τους επιβλήθηκαν περιορισμοί στις άδειες λόγω του κορωνοϊού και εξ αυτών μόνο 600 συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν εκ νέου στις φυλακές.
     Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα εκδώσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου σύμφωνα με την οποία θα απελευθερωθούν από τις φυλακές με διάταξη του αρμοδίου εισαγγελέα όλοι οι κρατούμενοι με υπόλοιπο ποινής 12 μηνών καθώς και όσοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης ή κάθειρξης έως 5 έτη εφόσον έχουν εκτίσει το 1/20 της ποινής τους και, εάν είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/30 της ποινής τους. Σύμφωνα με τις προαναγγελίες, θα εξαιρούνται κρατούμενοι για εγκλήματα κατά του πολιτεύματος, τρομοκρατία, ανθρωποκτονίες, βιασμούς κλπ. Όλοι οι υπόλοιποι θα μπορούν να περάσουν έξω, αφού βεβαίως κλείσουν την πόρτα. Το μέτρο θα ισχύει για 3 μήνες. Υπολογίζεται ότι θα απελευθερωθούν 1.500 κρατούμενοι. 
    Αμφιβάλλω εάν η ιστορία έχει να επιδείξει τέτοια μαζική αποφυλάκιση κρατουμένων παγκοσμίως.
    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023