ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΣΕ ΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΤΕΣΤ

    Όποιος αναρωτιέται για ποιον λόγο η Γερμανία στις 23 Μαρτίου 2020 είχε 24.774 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και μόλις 94 θανάτους, ενώ την ίδια ημέρα η Ισπανία παρουσίαζε 28.572 κρούσματα και 1.720 θανάτους, η Ιταλία 59.138 κρούσματα και 5.476 θανάτους και η Γαλλία 16.018 κρούσματα και 674 θανάτους (βλ. European Center for Desease Prevention and Control , επίσημη σελίδα της ΕΕ), είναι υποχρεωμένος να αξιολογήσει ότι η Γερμανία, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες, προβαίνει σε μαζικά διαγνωστικά τεστ.
   Την ίδια περίοδο που η Ιταλία μέχρι τις 20 Μαρτίου είχε διενεργήσει 124.000 τεστ και η Γαλλία μέχρι τις 15 Μαρτίου 40.000 τεστ, η Γερμανία διενήργησε  100.000 τεστ μέσα σε μία μόλις εβδομάδα (Euronews, 22-3-2020 "Γαλλία, η στρατηγική για τα τεστ του COVID -19). Αυτό της έδωσε την ευκαιρία να διαγνώσει εγκαίρως πολλά κρούσματα χωρίς εμφανή συμπτώματα, να τα απομονώσει, μαζί με τον περίγυρο, αλλά και να τα περιθάλψει εγκαίρως όπου κατέστη αναγκαίο. 
    Το παράδειγμα της Γερμανίας δεν είναι το μοναδικό, καθώς τα πρώτα κράτη που εφάρμοσαν την πρακτική των μαζικών τεστ είναι η Νότια Κορέα (8.961 κρούσματα -113 νεκροί), η Ταϊβάν (165 κρούσματα -2 νεκροί), και η Σιγκαπούρη (455 κρούσματα -2 νεκροί) (βλ. European Center for Desease Prevention and Control , επίσημη σελίδα της ΕΕ).
   Τα περισσότερα κράτη που πλήττονται από τον κορωνοϊό έχουν αποφασίσει να μην δαπανούν ποσά για μαζικά τεστ και, για λόγους οικονομικούς, αντί να εξετάζουν μαζικά όσους περισσότερους μπορούν, (ούτε καν εκείνους που έχουν ήπια συμπτώματα) διατάσσουν προς αποφυγή της μετάδοσης της νόσου την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών και την διακοπή κάθε κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Αλλά οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού έχουν συνοίκους και, επιπλέον, έστω και υπό καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας, κυκλοφορούν για εργασία, άσκηση, αγορά τροφίμων κλπ). Συνεπώς, εκτός ότι είναι υπέρμετρα επαχθής κοινωνικά, ψυχικά, οικονομικά και πολιτικά, η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν αντικαθιστά την αξία των τεστ διότι, όποιος φέρει τον ιό και δεν το γνωρίζει, αφενός, εάν δεν απομονωθεί εντελώς, θα τον διασπείρει στην οικογένεια και στον περίγυρο και, αφετέρου, δεν θα ληφθεί για αυτόν έγκαιρη μέριμνα και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, όταν θα ασχοληθεί με αυτόν το σύστημα υγείας, να είναι ήδη πολύ επιβαρυμένος και με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.
    Σήμερα, η χώρα που πραγματοποιεί τα περισσότερα διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού αναλογικά με τον πληθυσμό της είναι η Ισλανδία, η οποία στις 23 Μαρτίου 2020 είχε 568 κρούσματα με μόλις έναν θάνατο, ενώ την ίδια στιγμή η Ελλάδα εμφάνιζε 624 κρούσματα με 15 θανάτους (ό.π.). Από τα τεστ της Ισλανδίας αποδεικνύεται ότι 50% των φορέων του ιού δεν εμφανίζουν συμπτώματα (βλ." Everybody in Iceland can get tested for the coronavirus. Here is how the results could help all of us", Buzzfeed.news, 18-3-2020).
      Πριν από λίγες ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στα κράτη: " Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό εάν δεν ξέρουμε ποιος τον έχει: Τεστ, τεστ, τεστ." (Euronews, ό.π.). Μερικά κράτη, όπως το Ισραήλ και η Τσεχία, σπεύδουν να οργανωθούν. Οι περισσότεροι όμως συνεχίζουν να  αποφεύγουν την δαπάνη εκδίδοντας απλώς διαταγές απαγόρευσης κυκλοφορίας. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023