ΕΝΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑ ΛΙΓΟ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 Στις 29 Νοεμβρίου 2020, με πρωτοβουλία πολιτών που συγκέντρωσε τον απαιτούμενο στο άρθρο 121 του ελβετικού Συντάγματος αριθμό των 100.000 υπογραφών, διενεργήθηκε στην Ελβετία δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος. 

   Το διακύβευμα του δημοψηφίσματος ήταν μάλλον πρωτόγνωρο, καθώς, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, υπό τον τίτλο "εταιρείες υπεύθυνες να προστατεύουν τους ανθρώπους και το περιβάλλον", επεδίωκε την καθιέρωση στο ελβετικό Σύνταγμα διάταξης που θα προέβλεπε την δυνατότητα επιβολής κυρώσεων κατά εταιρειών με έδρα την Ελβετία, οι οποίες με την δράση τους παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και βλάπτουν το περιβάλλον οπουδήποτε στον κόσμο.

     Υπέρ της πρωτοβουλίας τάχθηκαν αριστερά κόμματα και κάποιες μεγάλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (όπως η Swissaid)  και εναντίον της, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι είναι υπερβολική, αλλά (έμμεσα) και μεγάλες εταιρείες, οι οποίες άσκησαν μεγάλη πίεση και διοχέτευσαν τεράστια ποσά στην εκστρατεία εναντίον της προτεινόμενης αναθεώρησης. Η Ομοσπονδιακή Συνέλευση (δηλαδή το κοινοβούλιο αποτελούμενο από δύο σώματα, το Εθνικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο των Κρατών), ασκώντας σχετικό δικαίωμα προβλεπόμενο στο άρ. 121 του ελβετικού  Συντάγματος, πρότεινε ενδιάμεση λύση που προβλέπει λεπτομερή έλεγχο των δράσεων αυτών των εταιρειών για θέματα εμπορίου ανηλίκων ή εξόρυξης μετάλλων σε εμπόλεμες ζώνες. 

   Παρά το γεγονός ότι έλαβε συνολικά την πλειοψηφία των πολιτών με ποσοστό 50,7%,  η εν λόγω πρωτοβουλία απέτυχε να συγκεντρώσει και την απαιτούμενη στο άρ. 123 του Ελβετικού Συντάγματος πλειοψηφία σε επίπεδο ομοσπονδιακών κρατιδίων - καντονίων, δηλαδή δεν έλαβε την πλειοψηφία στα περισσότερα από τα 23 καντόνια που απαρτίζουν το ομοσπονδιακό κράτος της Ελβετίας και, ως εκ τούτου, απορρίφθηκε.  Εάν γινόταν δεκτή πολλές μεγάλες ελβετικές εταιρείες,  θα αναγκάζονταν να δίνουν λόγο στα ελβετικά δικαστήρια για πράξεις και δράσεις τους σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

   Τώρα αναμένεται να  τεθεί σε δημοψήφισμα η λιγότερο ριζοσπαστική εναλλακτική πρόταση του Κοινοβουλίου.

   Η Swissaid, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1948 με σκοπό την παροχή βοήθειας σε χώρες του τρίτου κόσμου, η οποία πρωτοστάτησε υπέρ της αλλαγής έγραψε μετά το δημοψήφισμα: "Today a no, tomorrow a yes" . 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023