Η ΔΗΘΕΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ Η ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΑΡΙΣΑΪΣΜΟΣ

      Το σκάνδαλο της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων αποτελεί ένα ακόμη έγκλημα  σε βάρος του δημοσίου χρήματος το οποίο διέπραξαν οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, οδηγώντας την χώρα στην χρεοκοπία.
    Το εν λόγω σκάνδαλο δεν αποκαλύφθηκε βεβαίως από την ελληνική δικαιοσύνη, η οποία -δυστυχώς- μέχρι σήμερα εμφανίζεται ως η θεραπαινίδα του καθεστώτος της διαφθοράς. Ήλθε στο φως (όπως και τα υπόλοιπα σκάνδαλα) μετά από δικαστική έρευνα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα κατόπιν έρευνας της γερμανικής δικαιοσύνης, βάσει της οποίας αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα, στον χώρο των δημοσίων συμβάσεων, είναι πιο διεφθαρμένη ακόμη και από χώρες της Αφρικής, δεδομένου ότι για την ανάθεση κάθε δημοσίου έργου απαιτείται μίζα ανερχόμενη στο 5% επί του ποσού της σύμβασης.
     Προ ολίγων ημερών, η ελληνική Βουλή κατόπιν πρωτοβουλίας της κυβέρνησης και με την συνεργασία του κόμματος της ΝΔ αποφάσισε να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για την  διερεύνηση ποινικών ευθυνών του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος διετέλεσε υπουργός εθνικής άμυνας κατά την περίοδο υπογραφής της εν λόγω σύμβασης. Αλλά ο "ωραίος Άκης" όπως τον έλεγαν κάποτε οι σύντροφοί του στο ΠΑΣΟΚ, δεν έχει να φοβηθεί τίποτε, διότι γνωρίζει  ότι το έγκλημα που διέπραξε σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, όπως άλλωστε και κάθε ποινικό αδίκημα που τελέσθηκε από όλους όσοι υπήρξαν μέλη των κυβερνήσεων μέχρι και το έτος 2007, έχει ήδη παραγραφεί με βάση την διάταξη περί συντομότατης παραγραφής που καθιέρωσε το άρ.86 του Συντάγματος.
    Μέσα από την διαδικασία της δήθεν δίωξης Τσοχατζόπουλου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιχειρούν  μία ακόμη θλιβερή φάρσα σε βάρος των πολιτών, ενώ επιπλέον, ακόμη και σήμερα που η χώρα χρεωκόπησε εξαιτίας τους, αρνούνται να πράξουν ο,τιδήποτε μπορεί να οδηγήσει  σε καταπολέμηση της διαφθοράς και δημιουργία περιβάλλοντος διαφάνειας, ιδίως στο πεδίο των δημοσίων συμβάσεων.
    Στις 9 Ιανουαρίου 2008 τέθηκε σε ισχύ η οδηγία 2007\66\EC  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αφορά την αποτελεσματικότητα των ενδίκων μέσων για την αμφισβήτηση της ανάθεσης μίας δημόσιας σύμβασης και την καταπολέμηση των δημοσίων συμβάσεων που καταρτίζονται κατόπιν παράνομης απευθείας ανάθεσης. Η παράνομη απευθείας ανάθεση, ήτοι η ανάθεση προμήθειας ή έργου χωρίς δημόσιο διαγωνισμό,  θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως η πιο σοβαρή παραβίαση του δικαίου περί δημοσίων συμβάσεων της Ε.Ε , ενώ είναι βέβαιο ότι παράγει σκάνδαλα και διαφθορά. Από την άλλη πλευρά όμως οι απευθείας αναθέσεις έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα  κερδοφόρες για το διεφθαρμένο καθεστώς  των κομμάτων της μεταπολίτευσης, τα οποία εκ δόλου παραλείπουν να ενσωματώσουν στο εθνικό μας δίκαιο την  εν λόγω οδηγία, μολονότι έπρεπε να έχει ενσωματωθεί μέχρι 20 Δεκεμβρίου 2009. Ενδεικτικό δε είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση αποφεύγει να ενσωματώσει την ανωτέρω οδηγία παρόλο που κάτι τέτοιο προβλέπεται ρητά ακόμη και από το μνημόνιο με καταληκτική ημερομηνία τον Μάρτιο 2011.
    Το παράδειγμα της ανωτέρω οδηγίας δεν είναι το μοναδικό από το οποίο αποδεικνύεται  η απροθυμία της κυβέρνησης να προβεί σε διαρθρωτικές μεταρρθμίσεις που προβλέπονται από το μνημόνιο και τείνουν προς περισσότερη διαφάνεια και λιγότερη διαφθορά. Ανάλογα παραδείγματα  αποτελεούν η παράλειψη ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της "Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας",  και της "Ελληνικής Αρχής Ανταγωνισμού" .         
      Η κυβέρνηση θυμίζει τον κουτοπόνηρο επαρχιώτη που επιχειρεί να εξαπατήσει τους δανειστές του με τα μεγάλα λόγια. Το μέλλον της χώρας είναι ούτως ή άλλως επίφοβο. Οι δανειστές, εάν διαπιστώσουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να προβεί σε πραγματικές αλλαγές  ίσως  αναγκασθούν να επανεξετάσουν την στάση τους απέναντι στο άθλιο καθεστώς της μεταπολίτευσης.
   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023