ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΡΟΘΕΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ Ή ΠΡΟΣΧΗΜΑ ;

   Η ΝΔ κατά καιρούς δηλώνει ότι επιδίωξή της είναι μία βαθιά συνταγματική αλλαγή. Όποτε κρίνει επικοινωνιακά σκόπιμο διοργανώνει και πολυέξοδες εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής όπου εμφανίζει τις προτάσεις της , οι οποίες είναι διατυπωμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι και ενδιαφέρουσες και νεφελώδεις ταυτόχρονα. (Λ.χ. δεν κάνει λόγο για κατάργηση των προνομίων και των ασυλιών βουλευτών και υπουργών αλλά για περιορισμό τους στα πλαίσια των καθηκόντων τους, προτείνει την -αναγκαία- ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου αλλά δεν αναφέρει με ποιον τρόπο θα επιλέγονται τα μέλη του, ζητεί αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί, ή προτείνει δημοψηφίσματα κατόπιν λαϊκής Πρωτοβουλίας , αλλά αποφεύγει να δηλώσει πόσες υπογραφές πολιτών θεωρεί ότι θα ήταν αρκετές για την πρόκληση δημοψηφίσματος.). Αλλά, καθώς οι επικοινωνιακές εκδηλώσεις απέχουν πολύ από την πραγματική βούληση, παρήλθαν περισσότερα από δύο έτη κυβερνητικής θητείας χωρίς να κατατεθεί επισήμως καμία πρόταση.   
   Χθες, και ενώ είναι φανερό ότι ο χρόνος της κυβέρνησης οδεύει προς το τέλος του δημοσιοποιήθηκε για μία ακόμη φορά ότι θα συνεδριάσει και πάλι η επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος της ΝΔ, με πρόεδρο τώρα τον Προκόπη Παυλόπουλο , παρουσία και του Αντώνη Σαμαρά, για να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση αναθεώρησης. 
  Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρ. 110 του Συντάγματος, για την διαπίστωση από την Βουλή της ανάγκης αναθεώρησης του Συντάγματος απαιτείται πρόταση πενήντα βουλευτών και απόφαση της πλειοψηφίας των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών με την οποία να "καθορίζονται ειδικά οι διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν". Κατόπιν, η τελική μορφή της αναθεώρησης ανατίθεται στην επόμενη βουλή με απλή πλειοψηφία (δηλαδή απαιτείται η σύμπραξη δύο βουλών). Είναι προφανές σύμφωνα με τα παραπάνω ότι εάν δεν συμφωνήσουν τα μη κυβερνητικά κόμματα δεν μπορεί να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών, δεν πρόκειται να προχωρήσει η διαδικασία αναθεώρησης και η επόμενη προσπάθεια θα παραπεμφθεί στις δύο επόμενες βουλές (δηλαδή... στους αιώνες των αιώνων αμήν!). 
  Η ΝΔ γνωρίζει τα παραπάνω. Δεν κόπτεται βεβαίως για την αλλαγή του Συντάγματος, αλλά έχει δύο στόχους με αυτή την κίνηση. Ο πρώτος στόχος είναι, με πρόσχημα το Σύνταγμα, να συσπειρώσει γύρω της και άλλες δυνάμεις, να συγκεντρώσει τον αριθμό των 180 βουλευτών και να εκλέξει έτσι και Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να κατορθώσει να παρατείνει την θητεία της. Ο δεύτερος στόχος (εάν ο πρώτος αποτύχει) είναι να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι, οδηγώντας την χώρα σε πρόωρες εκλογές, ματαιώνει την αλλαγή του Συντάγματος και εμποδίζει την  προσπάθεια ριζικών αλλαγών στο αμαρτωλό πολιτικό σύστημα που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος . 
    Όσο από τις διαδικασίες αλλαγής του Συντάγματος απουσιάζει ο λαός, τόσο το Σύνταγμα θα είναι προϊόν συναλλαγής για την εξυπηρέτηση αλλοτρίων συμφερόντων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023