Η "ΕΘΝΙΚΗ ΦΑΝΕΛΑ" ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΣΩΡΟΥΧΟ

      Τον Οκτώβριο 2009, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε εύκολα τις βουλευτικές εκλογές διότι ο αρχηγός του, ενεργώντας με πλήρη ανευθυνότητα, ισχυρίσθηκε ότι "λεφτά υπάρχουν" και υποσχέθηκε αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Από την άλλη πλευρά,  η Νέα Δημοκρατία, αφού επί  5 έτη ως κυβέρνηση συνέβαλε τα μέγιστα στην διάλυση της χώρας, βρέθηκε στην αντιπολίτευση και στην αναζήτηση νέου μεγάλου ηγέτη, ο οποίος θα αναλάμβανε να την οδηγήσει στον επόμενο θρίαμβο. Έτσι εξελέγη ο Αντώνης Σαμαράς.
   Οι βίοι των δύο κομμάτων συνεχίσθηκαν κατά έναν περίεργο και μάλλον γελοίο τρόπο, αλλού αντίστροφα και αλλού παράλληλα. 
   Το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση πλέον, προσέφυγε στον μηχανισμό του μνημονίου. Η ΝΔ, αν και καταχρεωμένη ως κόμμα, δανείσθηκε εκ νέου για να παραγγείλει δημοσκόπηση και, αφού διαπίστωσε ότι ο λαός διάκειτο αρνητικά προς το ΔΝΤ και τον δανεισμό , επέλεξε σκληρή αντιμνημονιακή γραμμή συμβαδίζοντας με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
     Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το μνημόνιο, αλλά δεν ήθελε το εφαρμόσει όσον αφορά τις προβλεπόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, γιατί θα ερχόταν σε αντίθεση με την διαφθορά και τις συντεχνίες στις οποίες οφείλει την πολιτική του ύπαρξη. Έτσι, έμεινε μόνο στην αύξηση των φόρων, στην μείωση μισθών και συντάξεων και την κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και επιχειρούσε κατ' αυτόν τον τρόπο να εξαπατά τους δανειστές και να εισπράττει τις δόσεις. Η ΝΔ προτίμησε να εξαπατήσει τους πολίτες με τις εξαγγελίες του Ζαππείου Ι ότι θα εξαφανίσει το έλλειμμα της χώρας σε ένα έτος και τις υποσχέσεις του Ζαππείου ΙΙ ότι μειώσει τους φόρους και θα αυξήσει τις συντάξεις και τους μισθούς των χαμηλοσυνταξιούχων και των χαμηλόμισθων.
    Από την μία υπήρχε ένα κόμμα καλούμενο να εφαρμόσει ένα μνημόνιο με το οποίο είχε αντίθετα συμφέροντα και , από την άλλη, ένα άλλο κόμμα το οποίο, αν και ψήφιζε το 80% περίπου των κατατεθέντων νομοσχεδίων, διέδιδε και ισχυριζόταν στο εσωτερικό της χώρας ότι το μνημόνιο είναι καταστροφή και ότι η ΝΔ έχει την μαγική συνταγή της σωτηρίας.
     Είναι βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα βολεύονταν θαυμάσια εάν ελάμβαναν συνεχώς τις δόσεις των δανείων χωρίς να πράττουν τίποτε για την βελτίωση της εθνικής οικονομίας. Αλλά, οι λοιποί Ευρωπαίοι δεν είναι ανόητοι για να τους εξαπατούμε συνεχώς. Η Ε.Ε είναι οργισμένη με τον ανεύθυνο και τυχοδιωκτικό τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται τα δύο μεγάλα κόμματα, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο τέως υπουργός οικονομικών, υπεύθυνος για την τήρηση του μνημονίου μαζί με τον πρωθυπουργό, Γ. Παπακωνσταντίνου, κυριολεκτικά καθυβρίστηκε από τους συναδέλφους του στην διάσκεψη του Λουξεμβούργου και γρήγορα αντικαταστάθηκε. Αλλά ακόμη πιο θλιβερή ήταν η εικόνα του αρχηγού της ΝΔ, ο οποίος, κατά την  περιοδεία του στην Ευρώπη, όχι μόνο δεν βρήκε ούτε έναν υποστηρικτή των θέσεών του εναντίον του μνημονίου και υπέρ της μείωσης φόρων και αύξησης μισθών και συντάξεων, αλλά υπήρξαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο ίδιος δήλωνε εμπιστευτικά στους Ευρωπαίους συναδέλφους του ότι η αντιμνημονιακή ρητορική του δεν αποτελεί παρά μόνο προπαγάνδα στο εσωτερικό της χώρας!       
     Προχθές ο αρχηγός της ΝΔ , σε μία ακόμη επίδειξη θράσους μέσα στην Βουλή, δήλωσε με ύφος ότι στο εξωτερικό φοράει πάντοτε την "εθνική φανέλα". Ο πρωθυπουργός που ξέρει από αυτά του απάντησε ότι μάλλον επέστρεψε  από το εξωτερικό χωρίς φανέλα. Νομίζω ότι το ορθότερο θα ήταν να πει κανείς ότι και οι δύο επιστρέφουν χωρίς εσώρουχα...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023