OI "PODEMOS" ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ. ΕΜΕΙΣ PODEMOS ;

   Podemos (μία ισπανική λέξη που σημαίνει "μπορούμε") είναι το κόμμα- μετεμψύχωση του κινήματος των αγανακτισμένων της Ισπανίας, το οποίο, ιδρύθηκε τον Ιανουάριο 2014 και, αφού κατήλθε για πρώτη φορά στις πρόσφατες ευρωεκλογές λαμβάνοντας ποσοστό 8% , σήμερα εμφανίζεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πρώτο κόμμα στην Ισπανία με ποσοστό 28%.
   Κεντρικό σύνθημα των Podemos δεν είναι η παροχολογία, οι υποσχέσεις ή η διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά η ανατροπή του πολιτικού συστήματος της ατιμωρησίας, των ελίτ, της αδιαφάνειας, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους. "Για όλα είναι υπεύθυνη η "κάστα". Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφθορά. Είναι ο τρόπος ζωής τους. Έχετε δει πόσες δικαστικές υποθέσεις υπάρχουν εναντίον τραπεζιτών, πολιτικών και της βασιλικής οικογένειας; Ωστόσο, δεν πρόκειται να τιμωρηθούν . Δεν πρόκειται να αλλάξουν , εκτός εάν τους πάρουμε την εξουσία", είπε μία οπαδός των Podemos  στο Νewsweek ( βλ. δημοσίευμα 22-10-2014), ενώ το ηγετικό στέλεχος του κόμματος Πάμπλο Ιγκλέσιας δήλωσε μετά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις: "Δεν έχει ξεραθεί μόνο ένα κλαδί, έχει σαπίσει όλο το δέντρο. Θα πέσουν όλοι».
  Οι Podemos  επιδιώκουν βαθύ εκδημοκρατισμό της πολιτικής και οικονομικής ζωής και πάταξη της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους μέσα από ριζικές θεσμικές αλλαγές. Δίνουν δε το παράδειγμα οι ίδιοι εφαρμόζοντας σε επίπεδο εσωτερικής οργάνωσης πρωτόγνωρες διαδικασίες εσωκομματικής δημοκρατίας στην συμμετοχή και συνδιαμόρφωση των αποφάσεων. 
   Το πολιτικό σύστημα της Ισπανίας νόμιζε ότι εάν μειώσει λίγο την ανεργία θα αυξήσει και πάλι, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν, την επιρροή του στους ψηφοφόρους. Αλλά αυτή την φορά μάλλον έχει κάνει λάθος. Έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ότι το ζήτημα της διαφθοράς έχει πλέον για τους πολίτες μεγαλύτερη προτεραιότητα και φαίνεται ότι το ορμητικό ποτάμι της αλλαγής είναι ικανό να ξεριζώσει όλα τα σαπρόφυτα που ζούσαν παρασιτικά στις όχθες του.
     Στην Ελλάδα, η οποία ως γνωστόν μαστίζεται από ανάλογα προβλήματα με εκείνα της Ισπανίας, αντίστοιχες θέσεις με τους Podemos για επιτακτική ανάγκη πλήρους αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος και απόπειρα πρωτοποριακής κινηματικής εσωτερικής οργάνωσης έχουν εκφράσει μόνον κινήσεις πολιτών με μεγαλύτερη απ' όλες την Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή. Απεναντίας, κανένα κόμμα, νέο ή παλαιό, μνημονιακό ή αντιμνημονιακό, δεν έχει θέσει μέχρι σήμερα ως προτεραιότητα και κεντρική ατζέντα του την θεσμική αλλαγή του πολιτικού συστήματος, την αληθινή δημοκρατία και την πάταξη του πελατειακού κράτους και της διαφθοράς. Ο λαός όμως δεν τους πιστεύει. Όπως ανέδειξαν πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το 85 % των ερωτηθέντων έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι η χώρα δεν πρόκειται να εξέλθει από την κρίση εάν δεν αλλάξει το πολιτικό σύστημα. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι διόλου περίεργο ότι κανένα κόμμα δεν φαίνεται να πείθει τους πολίτες και ότι καλύτερος πρωθυπουργός εμφανίζεται στην γνώμη του κόσμου ο κανένας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023