Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΠΟΜΠΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

  Η διαδικασία του "inpeachment" , επιτρέπει την αποπομπή του Προέδρου  των Ηνωμένων Πολιτειών σύμφωνα με την διάταξη του άρ. 1 section 4 του Συντάγματος των ΗΠΑ, το οποίο ορίζει ότι " Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και όλοι οι δημόσιοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ μπορεί να αποπεμφθούν από τα καθήκοντά τους μετά από κατηγορία (inpeachment) και καταδίκη για προδοσία , δωροδοκία, ή άλλα βαριά εγκλήματα και παραβάσεις." 
  Η διαδικασία άρχεται εντός του νομοθετικού σώματος της Βουλής των Αντιπροσώπων και καταλήγει εντός του έτερου νομοθετικού σώματος, της Γερουσίας: Εάν η Βουλή των αντιπροσώπων, κατόπιν καταγγελίας, πρότασης περί κατηγορίας και έρευνας, λάβει την απόφαση να απαγγείλει κατηγορία, η υπόθεση οδηγείται στην Γερουσία, η οποία εξετάζει την υπόθεση. Για να υπάρξει αποπομπή απαιτείται απόφαση των 2\3 των μελών της Γερουσίας. Αξίζει να επισημανθεί ότι η εν λόγω απόφαση αποτελεί μόνο πολιτική πράξη αποπομπής και όχι ποινική καταδίκη. Για το ποινικό αδίκημα αποφαίνονται τα δικαστήρια.
   Μέχρι σήμερα στην ιστορία των ΗΠΑ η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει αποφασίσει να απαγγείλει κατηγορία εναντίον δύο Προέδρων, του Άντριου Τζόνσον του 1862 , για παραβίαση του χρόνου θητείας , και του Μπιλ Κλίντον το 1993 για ψευδορκία και παρακώλυση της δικαιοσύνης (υπόθεση Λιουίνσκι). Και στις δύο περιπτώσεις, οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν από την Γερουσία. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η υπόθεση  του "watergate" , η οποία κατέληξε στην παραίτηση του προέδρου Νίξον το 1974, ενώ ήδη είχε ξεκινήσει η διαδικασία, αλλά πριν ακόμη λάβει απόφαση περί κατηγορίας η Βουλή των Αντιπροσώπων.  
    Ήδη πληθαίνουν και οι κατηγορίες και κατά του εν ενεργεία Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βάλλεται ότι κατά την προεκλογική εκστρατεία ήλθε σε συνεννόηση και έλαβε βοήθεια από την Ρωσία και στην συνέχεια επιχείρησε να παρακωλύσει την δικαιοσύνη ζητώντας από τον Διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόουμι να μην προχωρήσει σε σχετική έρευνα κατά του συνεργάτη του και πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν. Ακόμη χειρότερα έγιναν τα πράγματα όταν ο Πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε την απομάκρυνση του Τζέιμς Κοουμι από την Διεύθυνση του FBI .
   Την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος Τραμπ , παρόλο που έκανε λόγο για "κυνήγι μαγισσών", αναγκάσθηκε να δεχθεί τον διορισμό του Ρόμπερτ Μίλερ, επί έτη διευθυντή του FBI,  ως ειδικού ανακριτή για τις ενδεχόμενες σχέσεις των συνεργατών του με την Ρωσία. Ο χρόνος θα δείξει εάν θα γίνει ο επόμενος Πρόεδρος κατά του οποίου θα κινηθεί διαδικασία αποπομπής. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023