Η ΝΔ ante portas

   Οι εκλογές της 26ης Μαϊου 2019 για την ανάδειξη των 21 Ελλήνων Βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ευθύνη της συντριπτικής  πλειονότητας των πολιτικών κομμάτων και των πολιτών διεξήχθησαν με τρόπο που θυμίζει κακομαθημένο επαρχιώτη, ως άτυπες βουλευτικές εκλογές, χωρίς καμία απολύτως αναφορά στην Ευρώπη, στην Ε.Ε, στις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα ευρωπαϊκά κόμματα  (στα οποία εντάσσονται τα ελληνικά κόμματα) και στα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη. Υπό αυτές τις συνθήκες,  είχαν ως αποτέλεσμα την βαριά ήττα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, την μεγάλη νίκη της ΝΔ και κατόπιν αυτού, την αναγγελία περί προκήρυξης βουλευτικών εκλογών την 7η Ιουλίου. 
   Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο οποίος έλαβε ποσοστό 23,76% , έναντι  35,46% που είχε λάβει στις τελευταίες  βουλευτικές εκλογές και 26,56% που είχε λάβει στις ευρωεκλογές του Μαϊου 2014, τιμωρήθηκε από τους πολίτες, με τον ίδιο τρόπο που τιμωρήθηκαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που εφάρμοσαν τα μνημόνια επιβάλλοντας φόρους και μειώνοντας μισθούς και συντάξεις. Αλλά, πέραν αυτού, φέρει ακέραιη ευθύνη διότι, ενώ είχε υποσχεθεί  την ριζική δημοκρατική αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης, την κάθαρση του δημοσίου βίου από την διαπλοκή και την διαφθορά , την αξιοποίηση των λιστών και την τιμωρία των ενόχων, ανέβηκε και αυτός στο κότερο της διαπλοκής, κατέθεσε προτάσεις που απείχαν πολύ από τις εξαγγελίες και προτίμησε να επιδίδεται  περισσότερο σε σκανδαλολογία και παιχνίδια εντυπώσεων παρά σε ουσιαστικές ενέργειες. 
   Εκτός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., συντριβή, ( και μάλιστα στα όρια της εξαφάνισης) υπέστησαν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (0,80%, έναντι 3.69% στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές και 3,46% στις ευρωεκλογές του Μαϊου 2014), προφανώς εξαιτίας του αλλοπρόσαλλου και απολύτως τυχοδιωκτικού τρόπου με τον οποίο πολιτεύθηκαν νομίζοντας ότι μπορούν να εξαπατούν τους πολίτες με εθνικιστικές κορώνες και το ΠΟΤΑΜΙ (1,52% , έναντι 4,09% στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές και 6,61% στις ευρωεκλογές του Μαϊου 2014, προφανώς, διότι ,ενώ εμφανίστηκε ως κάτι νέο, αποδείχθηκε καθαρά συστημικό κόμμα - δεκανίκι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στους παραπάνω πρέπει να προστεθεί ασφαλώς και η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, η οποία, με την ανικανότητα και την δόλια στάση του αρχηγού και των στελεχών της, πρόδωσε τους πολίτες που την εμπιστεύθηκαν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 3,43% ανασύροντάς την από την  αφάνεια, δεν προώθησε , ούτε υπερασπίσθηκε ως κεντρώο κόμμα, δημοκρατικές θεσμικές τομές και δικαίως καταλήγει στον πάτο όπου βρισκόταν. 
      Ηττημένοι των εκλογών επίσης η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ η οποία έλαβε ποσοστό 4,88% έναντι 6,99% στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές και 9,39%  στις ευρωεκλογές του Μαίου 2014, αλλά και το ΚΚΕ με ποσοστό 5,35% έναντι 5,55% στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές και 6,11% στις ευρωεκλογές του Μαϊου 2014. Το ΚΙΝ.ΑΛ  έλαβε ποσοστό 7,69% , μεγαλύτερο μεν από το ποσοστό 6,28% που είχε λάβει η Δημοκρατική Συμπαράταξη στις βουλευτικές εκλογές, αλλά μικρότερο από το ποσοστό 8,02%  που είχε λάβει στις ευρωεκλογές του Μαϊου 2014.
    Νέοι κερδισμένοι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ η οποία εισήλθε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ποσοστό 4,14% , αλλά και η ΜΕΡΑ25 η οποία την τελευταία στιγμή δεν εισήλθε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνοντας ποσοστό 2,99 % .
     Τώρα, με ευθύνη όλων των τσαρλατάνων της πολιτικής, αλλά και της μερίδας των πολιτών που δεν ενδιαφέρονται να θεραπεύσουν τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης, η ΝΔ βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας. Με την έλευσή της, όπως έχει δηλώσει ρητά η ηγεσία της , θα φροντίσει να μην λάβουν την απαραίτητη πλειοψηφία και να μην θεσπιστούν στην επόμενη αναθεωρητική βουλή , μεταξύ άλλων, οι διατάξεις αναθεώρησης του Συντάγματος που προβλέπουν δικαίωμα των πολιτών να προκαλούν δημοψήφισμα με συλλογή υπογραφών για κρίσιμο εθνικό θέμα, ή ακύρωση ψηφισμένου νόμου, ή τοπικό ζήτημα, οι διατάξεις που θα προβλέπουν υποχρεωτικό δημοψήφισμα για κύρωση συνθηκών που παραχωρούν εθνική κυριαρχία, οι διατάξεις που θα  προβλέπουν δικαίωμα των πολιτών να υποβάλλουν στην βουλή πρόταση νόμου με συλλογή υπογραφών, καθώς επίσης και οι διατάξεις που θα προβλέπουν περιορισμό στις θητείες των βουλευτών και αναλογικό εκλογικό σύστημα. Επίσης, θα τροποποιήσει τον νόμο Κλεισθένη για την τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να καταργηθεί η απλή αναλογική και το δικαίωμα των πολιτών να προκαλούν τοπικό δημοψήφισμα με συλλογή υπογραφών. Θέλει επίσης να διορίσει εκείνη τον Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου , γεγονός που χαροποιεί ιδιαιτέρως τον κ. Μαρινάκη που πρόκειται να δικαστεί για κακουργήματα τον Σεπτέμβριο.              

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023