ΕΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΛΕΙΣΕ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ο.Σ. ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Ένας κύκλος έκλεισε. Με την ολοκλήρωση της πρόσφατης συνταγματικής αναθεώρησης από το ελληνικό κοινοβούλιο αισθανόμαστε ότι ήρθε για μας – την Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή – η στιγμή (α) να δούμε τι πετύχαμε και τι δεν πετύχαμε στα οκτώ χρόνια της ύπαρξής μας, και (β) να επανεξετάσουμε τη σκοπιμότητα της περαιτέρω ύπαρξής μας ως συλλογικής προσπάθειας.
Και τα δύο αυτά υπερβαίνουν ως καθήκοντα τη μικρή Ομάδα Συντονισμού που συνεχίζει να κρατάει ζωντανή την Πρωτοβουλία. Και γι’ αυτό θα θέλαμε μ’ αυτή την ανακοίνωση να καλέσουμε τους πολίτες που ενδιαφέρονται, ιδίως όσους συμμετείχαν στον έναν ή τον άλλο βαθμό στην Πρωτοβουλία ή συνεργάστηκαν με αυτήν, να πάρουν μέρος στη συζήτηση απολογισμού και αναστοχασμού του όλου εγχειρήματος για το μέλλον.
Η Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή υπήρξε μέρος μιας σοβαρής και μεγάλης προσπάθειας που βγήκε μέσα από το κύμα της λαϊκής αγανάκτησης του 2011. Μετά από κάποιες πρώτες συζητήσεις που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο 2011 εμφανιστήκαμε σαν κίνηση με την ιδρυτική μας διακήρυξη τον Ιανουάριο 2012 θέλοντας να δώσουμε συγκεκριμένο και θετικό περιεχόμενο στο αίτημα των πλατειών για «πραγματική δημοκρατία» και στην ανάγκη για υπέρβαση του πολιτικού συστήματος που είχε οδηγήσει τη χώρα στην κρίση.
Στη βάση αυτή θέσαμε ως βασικό μας στόχο ένα Νέο Σύνταγμα που θα προέκυπτε όχι μέσα από τις κλειστές διαδικασίες του πολιτικού συστήματος, αλλά από τον ίδιο λαό. Αυτός ο στόχος προφανώς δεν επετεύχθη. Ήδη από το 2013-14 η λαϊκή αντίδραση περιορίστηκε στην επιδίωξη μιας αντιμνημονιακής κυβέρνησης και μόνο σ’ αυτό, με καταστροφικά όπως αποδείχθηκε αποτελέσματα. Και όταν μετά το 2015 ακολούθησε η οριστική επικράτηση των μνημονίων όλα κατέληξαν στην αναβίωση του παλαιού πολιτικού συστήματος με τις πολιτικές και κομματικές μεταλλάξεις που όλοι γνωρίζουμε. Κάποιοι από μας θεώρησαν τότε ότι το στοίχημα είχε χαθεί, κάποιοι επέμειναν στην ανάγκη να επηρεάσουμε όσο πιο θετικά γινόταν την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση επιμένοντας στην ανάγκη ενός νέου Συντάγματος από τον λαό. Τελικά η αναθεώρηση που έγινε ήταν εντελώς ανούσια και προς την αντίθετη κατεύθυνση απ’ αυτή ενός ουσιαστικού εκδημοκρατισμού του Συντάγματος – με μικρή εξαίρεση την έστω και κουτσουρεμένη υιοθέτηση του θεσμού της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Εν τέλει, παρ’ όλο που δεν πετύχαμε τον βασικό μας στόχο, κρίνουμε πως η παρουσία της Πρωτοβουλίας και των άλλων κινήσεων με τις οποίες συνεργαστήκαμε αυτά τα οκτώ χρόνια δεν έχει πάει χαμένη. Έχουμε αφήσει μια παρακαταθήκη που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για το μέλλον. Συντελέσαμε καθοριστικά στο να εισαχθεί στη δημόσια συζήτηση το αίτημα για ριζική συνταγματική αλλαγή με ένα Νέο Σύνταγμα που θα προκύψει από τον ίδιο τον λαό (Σύνταγμα Πολιτών). Και, όσο και αν δεν ήταν αυτό που κυρίως επιδιώκαμε, επηρεάσαμε σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τις θέσεις των διαφόρων πολιτικών κομμάτων για τη συνταγματική αναθεώρηση που έγινε, με πιο χαρακτηριστική την αποδοχή του θεσμού της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, που μπορεί στο μέλλον να αποδειχθεί κρίσιμη δημοκρατική χαραμάδα στο κατά τα άλλα αντιδημοκρατικό πολιτικό μας σύστημα. Αυτό το θεωρούμε σε μεγάλο βαθμό δικό μας επίτευγμα.
Το τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα πιστεύουμε πως δεν πρέπει να το αποφασίσουμε εμείς – η μικρή ομάδα που τα τελευταία χρόνια λειτουργούμε ως Ομάδα Συντονισμού. Γι’ αυτό και ανοίγουμε δύο κύκλους ανοικτών συζητήσεων, πρώτον πάνω στον απολογισμό και δεύτερον πάνω στις μελλοντικές προοπτικές των ιδεών και των αιτημάτων που εκπροσωπήσαμε ως Πρωτοβουλία: της ιδέας της «Πραγματικής Δημοκρατίας» και του «Συντάγματος Πολιτών».
Για την ώρα ξεκινάμε τη συζήτηση μέσα από την ιστοσελίδα μας www.neosyntagma.net , όπου αναμένουμε και ελπίζουμε να καταθέσετε τα δικά σας σχόλια και τις απόψεις σας για τον απολογισμό της Πρωτοβουλίας και την προοπτική των ιδεών και αιτημάτων της και στην πορεία θα ανακοινώσουμε πρόσθετες πρωτοβουλίες. Σκοπός μας είναι όλη αυτή η συζήτηση να ολοκληρωθεί με μια ανοικτή δημόσια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της άνοιξης. Ελπίζουμε στη δική σας συμμετοχή.
Η Ομάδα Συντονισμού

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023