ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΚΡΕΜΙΣΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

   Το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ (US Supreme Court), με μία σύντομη απόφαση,  βασιζόμενη στην έλλειψη σχετικού δικαιώματος μίας πολιτείας να ζητεί την ακύρωση των εκλογών που διενεργήθηκαν σε άλλη πολιτεία, απέρριψε την προσφυγή της πολιτείας του Τέξας, αίτημα της οποίας ήταν να μην επικυρωθούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις πολιτείες της Πενσυλβάνια, του Μίσιγκαν , της Τζόρτζια και του Ουισκόσνσιν. Η προσφυγή είχε ασκηθεί από τον ρεπουμπλικανό Γενικό Εισαγγελέα του Τέξας και περενέβησαν υπέρ αυτής ο Ντόναλντ Τραμπ, 17 άλλοι Γενικοί Εισαγγελείς άλλων πολιτειών και 126 ρεπουμπλικανοί βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων.

   Το US Supreme Court είναι ένα από τα ισχυρότερα και πιο ανεξάρτητα δικαστήρια στον κόσμο. Τα μέλη του είναι ισόβια και για την εκλογή τους απαιτείται απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ και συναίνεση της Γερουσίας. Δεν απαιτείται να είναι δικαστές (ή, έστω, νομικοί, αν και ουδέποτε έχει διοριστεί μέλος μη νομικός). Το κύρος των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ είναι τεράστιο και οι αποφάσεις του απασχολούν και ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως την αμερικανική κοινωνία.

   Ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είχε πετύχει κατά την διάρκεια της θητείας του την εκλογή 3 εκ των 9 μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου (το τελευταίο μέλος μάλιστα διορίστηκε λίγο πριν τις εκλογές) νόμιζε ότι είχε πετύχει πλειοψηφία των ρεπουμπλικάνων στο Δικαστήριο και καλούσε το Δικαστήριο να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών. Αλλά η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν ομόφωνη.

  Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι μέχρι σήμερα ουδείς πρόεδρος των ΗΠΑ κατόρθωσε να ελέγχει τους δικαστές του Ανωτάτου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου. Εάν τον απασχολούσε η ιστορία , θα γνώριζε ίσως ότι ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος Αιζενχάουερ είχε διορίσει κατά την διάρκεια της θητείας του δύο μέλη του Supreme Court, αλλά τα μέλη αυτά, και ιδίως ο Πρόεδρος Earl Warren, έμειναν γνωστά για την φιλελεύθερη και προοδευτική νομολογία που χάραξαν. 

    Όταν κάποτε ο Αϊζενχάουερ ρωτήθηκε εάν έκανε λάθη κατά τις προεδρικές θητείες του απάντησε: "Yes two, and they ate sitting on the Supreme Court." 

     

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023