ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΤΑ 200 ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

 Η  κίνηση πολιτών "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ " , με αφορμή την επικείμενη επέτειο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, εξέδωσε δελτίο τύπου που αναφέρει τα εξής:

"Η επανάσταση του 1821, της οποίας φέτος εορτάζουμε την επέτειο των 200 χρόνων, υπήρξε γεγονός καίριο και συνταρακτικό, όχι μόνο για εμάς τους Έλληνες, καθώς οδήγησε στην ελευθερία και στην ίδρυση του ελληνικού κράτους, αλλά και παγκοσμίως, αφού αποτέλεσε την αρχή της διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της αντιδραστικής Ιερής Συμμαχίας των απολυταρχιών που κυβερνούσε τον κόσμο αρνούμενη κάθε πολιτειακή αλλαγή.

Η επέτειος των 200 ετών από την επανάσταση του 1821 θα έπρεπε να αποτελέσει το έναυσμα ενός μοναδικού απολογισμού του αγώνα των προγόνων μας, των ιδανικών που τους ενέπνευσαν και των 200 ετών της κρατικής μας ύπαρξης, προκειμένου να αντιληφθούμε καλύτερα την θέση μας και να αντλήσουμε οράματα και ιδέες για να χαράξουμε το μέλλον. Ωστόσο, το εγχώριο πολιτικό σύστημα, όχι μόνο δεν ασχολείται με την μεγάλη επέτειο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση , αλλά μέσα από την επιτροπή 2021 που συγκρότησε ο Πρωθυπουργός, φαίνεται ότι κάνει ότι μπορεί για να την ευτελίσει, ή ακόμη και να την δυσφημίσει.
Εάν όμως το πολιτικό σύστημα αδιαφορεί σκοπίμως για την επέτειο της επανάστασης, οι πολίτες έχουν καθήκον να τοποθετηθούν είτε ατομικά, είτε μέσω φορέων και συλλογικοτήτων στις οποίες ανήκουν και να αναδείξουν την αξία και την σημασία της.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Πρωτοβουλία για ριζική συνταγματική Αλλαγή, από την οπτική γωνία του αντικειμένου της, τιμώντας την επέτειο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση διοργανώνει διαδικτυακές συζητήσεις – εκπομπές με τις εξής ενότητες:
1. Οργάνωση του Ελληνισμού της Τουρκοκρατίας: Οι Κοινότητες.
2. Οι πρόδρομοι της επανάστασης: Το όραμα και το σχέδιο Συντάγματος
του Ρήγα και η Ελληνική Νομαρχία του Ανωνύμου Έλληνος.
3. Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα
Συντάγματα των επαναστατημένων Ελλήνων. Τα τοπικά πολιτεύματα.
4. Το πρώτο Σύνταγμα της επανάστασης: Το Σύνταγμα της Επιδαύρου του 1822.
5. Το δεύτερο Σύνταγμα της επανάστασης: Το Σύνταγμα του Άστρους του 1823.
6. Το τρίτο Σύνταγμα της επανάστασης: Το Σύνταγμα της Τροιζήνας του 1827.
7. Η διακυβέρνηση Καποδίστρια, η βασιλεία του Όθωνα, η επανάσταση της
3ης Σεπτεμβρίου 1843 και το Σύνταγμα του 1844.
8. Οι αγώνες των Ελλήνων για δημοκρατία από την επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα.

Οι εκπομπές, θα είναι εβδομαδιαίες, κάθε Κυριακή, ώρα 18.30 αρχής γενομένης από την  Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021 και θα προβάλλονται ζωντανά από το Facebook της πρωτοβουλίας. Επίσης, θα μπορεί όποιος επιθυμεί να τις παρακολουθεί και στο κανάλι youtube της Πρωτοβουλίας."

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023