ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΠΚ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ Η ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΙΤΙΩΝ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ;
Το έτος 2018 , κατά τον χρόνο που συνέβη η φοβερή τραγωδία στο Μάτι, ο Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 94 παρ. 2 όριζε τα εξής όσον αφορά την ποινή που πρέπει να επιβάλλεται σε περίπτωση που κάποιο πρόσωπο διαπράττει πολλά εγκλήματα με μία πράξη (κατ' ιδέαν συρροή εγκλημάτων) :
" Αν τα εγκλήματα που συρρέουν πραγματώθηκαν με μία πράξη το δικαστήριο επαυξάνει ελεύθερα τη βαρύτερη από τις συντρέχουσες ποινές , αλλά όχι πέρα από το ανώτατο όριο του είδους της ποινής.Στην περίπτωση της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, το δικαστήριο σε εξαιρετικές περιπτώσεις δύναται να επιβάλει συνολική ποινή σύμφωνα με την παράγραφο 1."
Με την παραπάνω διάταξη του 2ου εδαφίου της παρ. 2 άρ. 94, ο ΠΚ προέβλεπε ότι, ειδικά για την περίπτωση εγκλημάτων ανθρωποκτονίας από αμέλεια που διαπράττονται με μία πράξη, το δικαστήριο θα είχε την δυνατότητα, αντί να επιβάλει ποινή που δεν μπορεί να υπερβεί το ανώτατο όριο του είδους της ποινής η οποία προβλέπεται για το συγκεκριμένο αδίκημα, ήτοι, (αφού είναι πλημμέλημα) ποινή φυλάκισης 5 ετών, να επιβάλει ποινή σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του ίδιου άρθρου, ήτοι σαν να πρόκειται για εγκλήματα του ίδιου δράστη που πραγματώθηκαν, όχι με μία ,αλλά με δύο ή περισσότερες πράξεις. Στην περίπτωση αυτή, κατ' αναγωγή στο άρ. 94 παρ.1 ΠΚ δηλαδή , η ποινική μεταχείριση θα μπορούσε να είναι αυστηρότερη, καθώς το δικαστήριο θα είχε την δυνατότητα να επιβάλει στον δράστη ανθρωποκτονίας από αμέλεια, αντί ποινή φυλάκισης έως 5 έτη, ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών. Η δε διαφορά μεταξύ των δύο ποινών δεν θα ήταν απλώς ποσοτικού χαρκτήρα, αλλά θα είχε καίριες συνέπειες, διότι θα οδηγούσε τους δράστες στην φυλακή, καθώς δεν προβλεπόταν για ποινές κάθειρξης άνω των 5 ετών αναστολή της ποινής ή μετατροπή της σε χρηματική ποινή.
Ο νέος Ποινικός Κώδικας που θεσπίστηκε με τον ν.4619/2019, στις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ , ένα περίπου έτος μετά το έγκλημα στο Μάτι που είχε ως αποτέλεσμα 104 νεκρούς, κατήργησε το 2ο εδάφιο της παρ.2 άρ.94 ΠΚ. Έτσι, με δεδομένο ότι σύμφωνα με το άρ.2 ΠΚ "αν από την τέλεση της πράξης ως την αμετάκλητη εκδίκασή της ίσχυσαν περισσότερες διατάξεις νόμων εφαρμόζεται αυτή που στη συγκεκριμένη περίπτωση οδηγεί στην ευμενέστερη μεταχείριση του κατηγορουμένου" η κατάργηση του εν λόγω εδαφίου , η οποία εφαρμόζεται ως ευμενέστερη διάταξη, στέρησε από το δικαστήριο που επρόκειτο να δικάσει τα εγκλήματα ανθρωποκτονιών εξ αμελείας και σωματικών βλαβών εξ αμελείας στο Μάτι την δυνατότητα να επιβάλλει στους υπαιτίους, αντί ποινές φυλάκισης έως 5 έτη , ποινές κάθειρξης έως 10 ετών που θα τους οδηγούσαν στην φυλακή χωρίς δυνατότητα μετατροπής της ποινής τους.
Εξίσου θλιβερό με την ίδια την διάταξη είναι και το γεγονός ότι στην αιτιολογική έκθεση του νέου Ποινικού Κώδικα αποσιωπάται εντελώς και οι εμπνευστές της δηλώνουν ότι η διάταξη του άρ. 94 παρ.2 μένει ως έχει. Σαν τους κλέφτες.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου