ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΟΙ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ

       Στις 21-10-2010 ο γνωστός ποινικολόγος, πρώην βουλευτής της ΝΔ Αλέξανδρος Λυκουρέζος , μαζί με άλλους 8 δικηγόρους, 7 συμβολαιογράφους και άλλους 11 κατηγορουμένους, επρόκειτο, μετά από διαδοχικές αναβολές, να δικαστεί επιτέλους ενώπιον του Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών ως υπαίτιος για τα εγκλήματα της απάτης κατά του δημοσίου, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαιώσεως, της πλαστογραφίας και της ηθικής αυτουργίας στα ανωτέρω εγκλήματα. Ωστόσο η δίκη αυτή την φορά δεν αναβλήθηκε αλλά... διακόπηκε προκειμένου να συνεχιστεί (εκτός νέου απροόπτου) εντός ολίγων ημερών.
       Πρόκειται για παρακλάδι του παραδικαστικού κυκλώματος. Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά  την καταπάτηση χιλίων στρεμμάτων δημόσιας δασικής έκτασης στην θέση Αιξωνή Γλυφάδας με χρήση πλαστών και εικονικών τίτλων κυριότητας στην οποία συμμετείχαν δικηγόροι , συμβολαιογράφοι, επιχειρηματίες και τουλάχιστον μία δικαστής: Η γνωστή κ.Ηλία , η οποία διαφεύγει της σύλληψης.
     Όσον αφορά τον κατηγορούμενο Αλέξανδρο Λυκουρέζο, του έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της εγγύησης 150.000 ευρώ.
     Σύμφωνα με τα άρθρα 282 και 296 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, περιοριστικοί όροι επιβάλλονται στον κατηγορούμενο  μόνο εάν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής του  και προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα παραστεί  στην ανάκριση ή στο δικαστήριο και θα υποβληθεί στην εκτέλεση της απόφασης. 
     Ο κ. Λυκουρέζος διαμαρτυρήθηκε για την επιβολή της εγγύησης και την παραπομπή του ως κατηγορουμένου στο ακροατήριο, αλλά δεν είχε άλλη επιλογή από την συμμόρφωση. Απομένει πλέον στην δικαιοσύνη να κρίνει περί της ενοχής  ή της αθωώτητάς του. Εάν καταδικασθεί αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης  5-20 ετών και, τότε , ίσως εκεί στην φυλακή συναντήσει και τον πρώην συνεργάτη του, επίσης μεγαλοδικηγόρο, κ. Σάκη Κεχαγιόγλου, ο οποίος ήδη έχει καταδικασθεί πρωτοδίκως σε κάθειρξη για συμμετοχή σε άλλο παρακλάδι του παραδικαστικού κυκλώματος.
       Η αδέκαστη ελληνική δικαιοσύνη δεν φαίνεται πάντως βιαστική να κρίνει ούτε τον έναν ούτε τον άλλο, αλλά προτιμά να αναβάλει τις επ' ακροατηρίου συζητήσεις για το απώτερο μέλλον. Ο χρόνος είναι σύμμαχος του κατηγορουμένου που δεν θέλει να καταδικαστεί......

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023