ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : ΤΟ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ



     Με αφορμή, αφενός το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου το οποίο έκρινε ότι δεν είναι δυνατή η παραπομπή πρώην υπουργών της ΝΔ για το σκάνδαλο Βατοπεδίου λόγω παραγραφής και, αφετέρου, τις δηλώσεις Πρωθυπουργού και Υπουργού δικαιοσύνης ότι θα τροποποιήσουν τον νόμο περί ευθύνης υπουργών ώστε να ισχύει και για εκείνους η περίοδος παραγραφής που ισχύει για όλους τους άλλους πολίτες επισημαίνονται τα εξής:  
    Η μεταπολίτευση του 1974, αντί να θεσμοθετήσει την ισότητα των πολιτών έναντι της δικαιοσύνης, έσπευσε, δια του Συντάγματος 1975, να κατοχυρώσει καθεστώς ατιμωρησίας για ποινικά αδικήματα πρωθυπουργών, υπουργών και υφυπουργών   θεσπίζοντας διάταξη που προέβλεπε ότι τα ανωτέρω πρόσωπα μπορεί να εισαχθούν σε δίκη μόνο κατόπιν απόφασης της Βουλής.
        Έκτοτε, η ανωτέρω άνιση μεταχείριση κρατούντων και «κοινών θνητών», όχι μόνο δεν έπαυσε, αλλά ενισχύθηκε με την συνταγματική αναθεώρηση του 2001, δια της οποίας θεσπίσθηκε ειδικός (σκανδαλωδώς μικρός) χρόνος παραγραφής των αδικημάτων των εν λόγω προσώπων. Συγκεκριμένα,  με τροποποίηση του σχετικού άρθρου  άρ. 86 του Συντάγματος προβλέφθηκε ρητά ότι, η αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει ποινική δίωξη κατά υπουργών για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους παύει μετά το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος. Ενώ λοιπόν για τους λοιπούς πολίτες υπάρχουν αδικήματα τα οποία παραγράφονται μετά την παρέλευση 20 ετών, για τους πρωθυπουργούς και υπουργούς τα ίδια εγκλήματα θα μπορούσαν να παραγραφούν μόλις εντός δύο ετών!  
        Η ανωτέρω συνταγματική πρόβλεψη, η οποία ισχύει μέχρι σήμερα, υπερισχύει κάθε αντίθετης διάταξης νόμου και με βάση αυτήν κρίθηκε ότι παραγράφηκαν τα εγκλήματα του Βατοπεδίου. Ακολούθως, οποιαδήποτε δήλωση του Πρωθυπουργού ή του Υπουργού Δικαιοσύνης ότι δήθεν  θα τροποποιήσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών ώστε να ισχύει για τους υπουργούς το καθεστώς παραγραφής που ισχύει και για τους λοιπούς πολίτες, δεν αποτελεί παρά εμπαιγμό σε βάρος του ελληνικού λαού. Τα δύο μεγάλα κόμματα,  αντί να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για το πρωτοφανές καθεστώς διαπλοκής και διαφθοράς το οποίο συνειδητά δημιούργησαν, επιδιώκουν ακόμη και σήμερα να τον εξαπατήσουν με ανέξοδες εξαγγελίες και θεατρινισμούς. Οι  πολίτες ωστόσο, δεν πρέπει να παρασυρθούν. Η χώρα έχει ανάγκη μία ριζική δημοκρατική μεταρρύθμιση.

                                                    Χρήστος Λυντέρης
                                       Συντονιστής ομάδας δικαιοσύνης των δημοκρατικών
        

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023