ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ


     Δημόσια περιουσία καλείται η κινητή, ακίνητη ή άυλη περιουσία, η οποία ανήκει στο κράτος εν στενή εννοία ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (τοπική αυτοδιοίκηση, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δημόσια νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, δημόσιες επιχειρήσεις ή εταιρείες).
    Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα πρέπει να θεωρείται η χρησιμοποίηση, η παραχώρηση της χρήσης,  ή ακόμη και η μεταβίβαση της περιουσίας επ' ωφελεία του δημοσίου.
     Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η οποία θεωρείται αυτονόητος στόχος κάθε ευνομούμενου κράτους, στην Ελλάδα υπήρξε περίπου άγνωστη έννοια και για πρώτη φορά τίθεται επιτακτικά σήμερα που η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της επίσημης πτώχευσης. Αλλά για να φθάσει κανείς στο στάδιο της αξιοποίησης πρέπει πρώτα να γνωρίζει την περιουσία του.
     Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα το ελληνικό κράτος, όχι μόνο δεν γνωρίζει την περιουσία του αλλά, μολονότι όλοι ομιλούν για την αξιοποίηση αυτής της περιουσίας, ουδείς φρόντισε να προτείνει έστω και στοιχειωδώς έναν τρόπο καταγραφής  της.
    Είναι φανερό ότι η δημόσια περιουσία δεν μπορεί να καταγραφεί από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, η οποία, αφενός έχει αποδείξει ότι είναι ανίκανη και , αφετέρου, ασχολείται μόνο με τα ακίνητα του δημοσίου.Καταγραφή της δημόσιας περιουσίας μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εάν κάθε δημόσιος φορέας υποχρεωθεί να φροντίσει για την καταγραφή της δικής του περιουσίας υπό την εποπτεία του υπουργείου οικονομικών. 
    Το υπουργείο οικονομικών, όπως προχώρησε σε απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων,οφείλει τώρα να ζητήσει από κάθε φορέα του δημοσίου ξεχωριστά (κράτος εν στενή εννοία, περιφέρειες, δήμους, Α.Ε.Ι, Τ.Ε.Ι, ασφαλιστικούς οργανισμούς, λοιπά ΝΠΔΔ, δημόσια νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς) να καταγράψει λεπτομερώς με την βοήθεια νομικών συμβούλων οι οποίοι θα ερευνήσουν υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία την κινητή και ακίνητη περιουσία του και, εν συνεχεία, να καταχωρήσει την εν λόγω καταγραφή σε ειδικό ηλεκτρονικό αρχείο που θα δημιουργηθεί.Υπό τέτοιες συνθήκες θα ήταν δυνατή μία σοβαρή και επωφελής για το δημόσιο αξιοποίηση της περιουσίας του μέσα από την χρήση δημοσίων ακινήτων αντί της μίσθωσης άλλων από ιδιώτες, δια προγραμμάτων ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ φορέων του δημοσίου, μέσω μισθώσεων σε ιδιώτες , πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων μέσα από δημόσιους πλειστηριασμούς, ή ακόμη και παραχώρησης της χρήσης γης σε ανέργους προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμα του αγρότη και του κτηνοτρόφου και να μην εισπράττουν επιδόματα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
   Παρήλθαν 18 μήνες από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 και η κυβέρνηση, παρά τις ψευδείς προεκλογικές διακηρύξεις, με εξαίρεση κάποιες ενδιαφέρουσες υποσχέσεις του υπουργού γεωργίας ότι θα παραχωρήσει αγροτικές εκτάσεις σε ακτήμονες, ουδέν έπραξε για την σοβαρή καταγραφή και αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου. Στο ίδιο χρονικό διάστημα το καιροσκοπικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν διστάζει να εξαγγέλλει με τον ίδιο αόριστο και ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο υποσχόταν το ΠΑΣΟΚ ότι δήθεν διαθέτει πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας το οποίο θα αποδώσει  50 δις ευρώ. Τα εν λόγω κόμματα, αλλά και τα λοιπά του κοινοβουλίου, προβαίνουν σε αυθαίρετες εκτιμήσεις για το ύψος της δημόσιας περιουσίας, την οποία δήθεν είναι έτοιμα να αξιοποιήσουν. Από την προχειρότητα και τις ανύπαρκτες μεθόδους τους είναι προφανές ότι δεν έχουν καμία διάθεση να αξιοποιήσουν πραγματικά την δημόσια περιουσία επ' ωφελεία του δημοσίου. Απλώς προτίθενται να πουλήσουν τα καλύτερα περιουσιακά στοιχεία σε εξευτελιστικές τιμές. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023