Η ΕΥΣΕΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΓΕΝΗ ΗΘΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ

  Για τους κατοίκους της Σίφνου η Παναγία η Χρυσοπηγή δεν είναι απλά μία από τις περίπου 300 εκκλησίες του νησιού, αλλά η πολιούχος, η προστάτιδα και η κατεξοχήν θαυματουργός τους. 
  Το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής ιδρύθηκε το 1650 σε βράχο - ακρωτήρι, δίπλα στην θάλασσα, όπου η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε να επιπλέει. Φέρεται να έλαβε το προσωνύμιο " Χρυσοπηγή" από κάποιον μοναχό ερχόμενο από την Κρήτη, αλλά είναι αφιερωμένη στην Ζωοδόχο Πηγή και εορτάζει την παραμονή της Αναλήψεως.
  Υπάρχουν δύο στοιχεία συγκλονιστικής ευσέβειας στον εορτασμό της Παναγίας της Χρυσοπηγής. Η θρησκευτική ευλάβεια και η κοινωνική προσφορά.
  Κεντρικό ρόλο στην διοργάνωση αναλαμβάνει ο λεγόμενος "πανηγυράς" (ή πανηγυράδες) , ο οποίος, με αντάλλαγμα να κρατήσει την εικόνα της Παναγίας της Χρυσοπηγής στο σπίτι του ολόκληρο τον χρόνο, αναλαμβάνει όλα τα έξοδα της εορτής, ήτοι την συντήρηση της εκκλησίας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, τον καθαρισμό και το άσπρισμα για το πανηγύρι, την αμοιβή των ιερέων και των ψαλτών και κυρίως  την δεξίωση όλων των πιστών που θα προσέλθουν στην γιορτή. Για να λάβει κάποιος την ιδιότητα του πανηγυρά αρκεί να το δηλώσει και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Για την κοινωνία της Σίφνου το καθήκον του πανηγυρά στο πανηγύρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής είναι τόσο τιμητικό, ώστε ήδη υπάρχει σειρά προτεραιότητας για τα επόμενα είκοσι χρόνια. 
    Η θρησκευτική κατάνυξη περιγράφεται συγκλονιστική: Το απόγευμα της παραμονής της Αναλήψεως η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας «σηκώνεται» από το σπίτι του «πανηγυρά» και οι πανηγυράδες με τον ιερό κλήρο και τους πιστούς κατευθύνονται στον Ι. Ν. του Αγίου Γεωργίου στο λιμάνι της Σίφνου (Καμάρες) όπου τελείται παράκληση. Κατόπιν ο «πανηγυράς» με την εικόνα και τον ιερό κλήρο επιβιβάζονται στο πλοίο της γραμμής που κάθε τέτοια μέρα προσθέτει και τον ιερό Βράχο της Χρυσοπηγής στο δρομολόγιο του από τον Πειραιά και ονομάζεται "Χρυσοπηγή". Το Superferry III, με την συνοδεία πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού και πλήθος καϊκιών κατευθύνονται στην Χρυσοπηγή. Μόλις φθάνουν, το superferry παραμένει στα ανοικτά και τα καίκια γυρίζουν γύρω του 3 φορές. Η εικόνα παραδίδεται σε καϊκι και ανεβαίνει στον βράχο την μονής όπου την υποδέχονται η μπάντα του Λιμενικού Σώματος και πλήθος πιστών. Στις 18.30 τελείται Μέγας Εόρτιος Πολυαρχιερατικός Εσπερινός. Ακολουθεί δείπνο για όλο τον κόσμο, όπου οι παρευρισκόμενοι δειπνούν όλοι μαζί στις παραδοσιακές «τράπεζες» που θυμίζουν τις πρωτοχριστιανικές Αγάπες . Μόλις δειπνήσουν όλοι, τα φώτα σβήνουν και υπό το φως των κεριών ακολουθεί Παράκληση και ιερά Αγρυπνία μέχρι τις 5.00 τα ξημερώματα. Αμέσως μετά ψήνεται και σερβίρεται σε όλους καφές και ο βράχος της Χρυσοπηγής μοσχομυρίζει και πάλι από τα εδέσματα. Κατόπιν, ανήμερα της Αναλήψεως, η εικόνα μεταφέρεται με καΐκι στον υπέροχο οικισμό του Κάστρου της Σίφνου απ’ όπου αρχίζει η λιτάνευση της σε ολόκληρο το νησί.
   Η εικόνα παραμένει για ολόκληρο τον χρόνο στο σπίτι του Πανηγυρά. Αλλά το σπίτι του Πανηγυρά είναι όλο τον χρόνο ακοικτό για όποιον επιθυμεί, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας να δει την εικόνα της Παναγίας και να την προσκυνήσει.
  Το έθιμο του εορτασμού της Παναγίας της Χρυσοπηγής δεν είναι το μοναδικό τέτοιου τύπου, όχι μόνο στην Σίφνο αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Αναδεικνύει την ευσέβεια και τα ευγενή ήθη της ελληνικής κοινωνίας. Αυτά τα αρχαία ήθη την κράτησαν ζωντανή επί αιώνες και αυτά θα πρέπει να αποτελούν τον οδηγό μας και σήμερα. 
  Θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή που βρέθηκα στο υπέροχο μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής, αγνάντεψα από αυτό την απεραντοσύνη του Αιγαίου, άκουσα την ιστορία της και την ιστορία του πανηγυριού της από έναν απλό άνθρωπο που το πεπρωμένο τον έφερε να βρίσκεται εκεί.
  Η Παναγία βοήθειά μας! 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023