ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ

  Η χρεοκοπία της χώρας και τα μνημόνια που επιβλήθηκαν από τους δανειστές της είχαν ως αποτέλεσμα, από την μία την συρρίκνωση της πολιτικής δύναμης -κατά κύριο λόγο- των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν την χώρα την περίοδο της μεταπολίτευσης και, από την άλλη, την ενίσχυση δύο άλλων κομμάτων. Έτσι δημιουργήθηκαν οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της εποχής των μνημονίων.  
   Πρώτος κερδισμένος της εποχής των μνημονίων υπήρξε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, που από ένα κόμμα του 3-4% (μαζί με την ΔΗΜΑΡ που εν συνεχεία αποσχίσθηκε), μεταβλήθηκε σε κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης με εκλογικό ποσοστό, το οποίο στις εκλογές του Ιουνίου 2012 ξεπέρασε το 26% και στις εκλογές του Μαίου 2012 ξεπέρασε το 16%. Ο δεύτερος κερδισμένος είναι η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, που από κόμμα του περιθωρίου, στις τελευταίες εκλογές εισήλθε πανηγυρικά στην Βουλή με ποσοστό περίπου 7 %.
  Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α πλαγιοκόπησε από τα αριστερά την πολιτική σκηνή και αντλεί τους ψηφοφόρους του κυρίως από εκείνους που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεμβόλισε το ΠΑΣΟΚ, του απέσπασε στελέχη και συρρίκνωσε την εκλογική επιρροή του από το 44% στο 12 %.
  Από την άλλη, η ναζιστική ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ εμφανίστηκε από την άκρα δεξιά, και αντλεί τους ψηφοφόρους της κυρίως από τον ΛΑ.Ο.Σ. και την ΝΔ. Η άνοδος της  ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ  περιόρισε την εκλογική δύναμη της ΝΔ κάτω από το 30%. (Σημειωτέον ότι στις εκλογές του Μαίου 2012 η ΝΔ έλαβε ποσοστό περίπου 19%). 
  ΣΥ.ΡΙΖ.Α.και ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ διεμβόλισαν από αριστερά και δεξιά την πολιτική σκηνή και συρρίκνωσαν την δύναμη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που επί 38 έτη ασκούσαν την πολιτική εξουσία. Ακολούθως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι άλλοτε απόλυτοι κυρίαρχοι που διεκδικούσαν χωρίς συμβιβασμούς και συνεργασίες την διακυβέρνηση της χώρας, μετά την συρρίκνωση των εκλογικών ποσοστών τους αναγκάσθηκαν να συνεργαστούν μεταξύ τους σε κυβερνητικό συνασπισμό για να μην απωλέσουν την εξουσία. 
   16 μήνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012, οι δύο χαμένοι της εποχής των μνημονίων, οι οποίοι εν τω μεταξύ διαπίστωσαν ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση της δύναμής τους σε όφελος των δύο κερδισμένων, αποφάσισαν να πάρουν πίσω τα εκλογικά ποσοστά τους εφαρμόζοντας την προπαγάνδα του λεγόμενου "συνταγματικού τόξου".
   Η θεωρία του "συνταγματικού τόξου" τέθηκε πρώτα σε εφαρμογή εναντίον της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ και συνδυάστηκε με επικοινωνιακή προβολή και νεκρανάσταση του ΛΑΟΣ προκειμένου να ενισχυθεί εκ νέου η δύναμη της ΝΔ. Τώρα η ίδια θεωρία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ συνδυαζόμενη με την απόπειρα "τεχνητής γονιμοποίησης" για την γέννηση της "ΕΛΙΑΣ", ήτοι ενός συνασπισμού της δήθεν ευρύτερης κεντροαριστεράς, προκειμένου εντός αυτής να αποσπαστούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και να διασωθεί το ΠΑΣΟΚ. 
  ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αυτοαποκαλούνται με θράσος ως κόμματα του "συνταγματικού τόξου" , μολονότι ουδέποτε σεβάστηκαν το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας που είχαν θεσπίσει με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν όποτε θέλουν να τα παραβιάζουν. Απέναντί τους έχουν ένα ακροδεξιό κόμμα  τραμπούκων και ένα κόμμα που φαίνεται ότι δεν  την διάθεση να απεμπλακεί από τα συμπλέγματα της αριστεράς και να μετατραπεί σε ένα κόμμα ριζοσπαστικής θεσμικής και πολιτικής μεταρρύθμισης που θα σαρώσει το σάπιο πολιτικό σύστημα.
  Κερδισμένοι και χαμένοι της εποχής των μνημονίων σε νέες περιπέτειες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023