ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΕΙΝΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ

  Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη των πολιτικών τζακιών , των φεουδαρχών της πολιτικής και των βαρόνων. Μεγαλύτερα πολιτικά τζάκια της ΝΔ , τα οποία ανταγωνίζονται επί 40 και πλέον έτη για τον έλεγχο του κόμματος, υπήρξαν οι οικογένειες, αφενός του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή , δεξιού, πρώην αρχηγού της Ε.Ρ.Ε.  και, αφετέρου, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, φιλελεύθερου, προερχόμενου από την Ένωση Κέντρου. 
  Η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ είναι τα κόμματα που είναι υπεύθυνα για το έκτρωμα της μεταπολίτευσης. Πρόκειται για κόμματα αρχηγικού τύπου, με διάτρητα καταστατικά και μέλη αφισοκολλητές και κλακαδόρους, τα οποία απέχουν παρασάγγες από τις δημοκρατικές αρχές αντίστοιχων ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων.
   Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έφτιαξαν το Σύνταγμα στα μέτρα τους και αφού κατέστησαν ανεξέλεγκτα, επέπεσαν σαν τις ακρίδες στο δημόσιο χρήμα. Διόρισαν εκατοντάδες χιλιάδες αργόμισθων κομματόσκυλων στο δημόσιο με αντάλλαγμα την ψήφο τους. Επέτρεψαν την λεηλασία του δημοσίου προϋπολογισμού από ευνοούμενους εργολάβους - καναλάρχες  και προμηθευτές με αντίτιμο μίζες και προβολή από τα ελεγχόμενα μμε. Εξαφάνισαν το χρήμα από τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία και το μετέτρεψαν σε κομματικά και άλλα θαλασσοδάνεια, ομόλογα και αεριτζίδικες μετοχές χρηματιστηρίου. Διέλυσαν την χώρα και την οδήγησαν στην χρεοκοπία και στα μνημόνια.
     Μετά το μνημόνιο το ΠΑΣΟΚ σχεδόν ισοπεδώθηκε και περιορίστηκε σε ρόλο μικρού κόμματος, διότι μεγάλο μέρος των στελεχών και κυρίως των οπαδών του, όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να τους εγγυηθεί το πελατειακό κράτος, προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ . Απεναντίας η ΝΔ , μολονότι υπέστη βαρύ εκλογικό πλήγμα, κατόρθωσε να διατηρήσει σημαντικό μέρος της δύναμής της,  διότι διαθέτει παραδοσιακούς μετριοπαθείς συντηρητικούς ψηφοφόρους  που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν προς τα άκρα της δεξιάς ή της αριστεράς.
    Χάρη στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ, στην απουσία άλλης μετριοπαθούς δεξιάς παράταξης και στην τραγική πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ,  τα τζάκια της ΝΔ κατάφεραν να διασωθούν  έστω και ως αξιωματική αντιπολίτευση και μετά τις πρόσφατες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Μετά από αυτές τις εκλογές όμως άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και πλέον εμφανίζονται να έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών γελοιοποιούμενοι και γελοιοποιώντας ο ένας τον άλλο, αλλά ,κυρίως, γελοιοποιώντας όλοι από κοινού το κόμμα τους. Αποκορύφωμα της γελοιοποίησης υπήρξε το απίστευτο φιάσκο της αδυναμίας διενέργειας των εκλογών για την ανάδειξη του αρχηγού .
     Φαίνεται ότι  τρεις τουλάχιστον εκ των τεσσάρων  σημερινών υποψηφίων για την ηγεσία της ΝΔ υποστηρίζονται από συγκεκριμένα αντιμαχόμενα πολιτικά τζάκια. Πιθανόν κάποιοι να ρίχνονται ως χαρτιά για να καούν  στην πυρά προς όφελος άλλων και κάποιοι άλλοι να λειτουργούν ως "λαγοί" ή ευνοούμενοι. Γνωρίζουμε επίσης από την ιστορία ότι μία οικογένεια ξέρει να περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία και κατόπιν να εμφανίζει κάποιο μέλος της ως από μηχανή σωτήρα εάν το κόμμα ή χώρα φθάσει σε επίπεδα διάλυσης. 
     Ένα είναι βέβαιο: Οι ιππότες της ελεεινής τραπέζης αναζητούν πλέον το ιερό δισκοπότηρο της εξουσίας ο καθένας για τον εαυτό του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023