Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ

 Η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι σήμερα δεν υπήρξε μόνο προϊόν σκληρών διαπραγματεύσεων, αμοιβαίων υποχωρήσεων και συμβιβασμών μεταξύ των ηγετών των χωρών που την απαρτίζουν. Υπήρξε επίσης και το αποτέλεσμα των κρίσιμων αποφάσεων των λαών της μέσω δημοψηφισμάτων. 
    Το 1975 η Μεγάλη Βρετανία, η οποία αρχικώς  αντιτίθετο  και αντιμαχόνταν την δημιουργία της ΕΟΚ και κατόπιν υπέβαλε αίτημα εισόδου σε αυτήν το οποίο μετά από δύο απορρίψεις τελικώς έγινε δεκτό το 1969  και εισήχθη στην ΕΟΚ το 1973 , αποφάσισε να θέσει το θέμα της παραμονής στην στην ΕΟΚ σε δημοψήφισμα. Ο λαός απεφάνθη θετικά με ποσοστό 67,2%.
   Το 1987 η Ιρλανδία διεξήγαγε δημοψήφισμα για την επικύρωση της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Πράξης που τροποποίησε την συνθήκη της ΕΟΚ. Οι πολίτες ενέκριναν με ποσοστό 69,9%.
  Το 1992 η συνθήκη του Μάαστριχτ, δηλαδή η συνθήκη για την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τέθηκε σε δημοψήφισμα στην Γαλλία και στην Δανία. Στην Γαλλία επικυρώθηκε με ποσοστό 51%. Απεναντίας στην Δανία απορρίφθηκε με ποσοστό 69,9% και χρειάσθηκε να μεσολαβήσει νέα συμφωνία στο Εδιμβούργο η οποία προέβλεπε εξαιρέσεις για την Δανία σε κάποια σημεία της συνθήκης, ώστε να εγκριθεί με δημοψήφισμα το επόμενο έτος με ποσοστό 56,8%.
   Το 1994 η Φινλανδία αποφάσισε με ποσοστό 56,9 % την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
   Το 2000 οι πολίτες της Ιρλανδίας  ενέκριναν την συνθήκη της Νίκαιας που αποτελούσε τροποίηση της συνθήκης του Μάαστριχτ.
  Το 2003 αποφασίστηκε μεγάλη διεύρυνση της Ε.Ε με την είσοδο δέκα νέων κρατών (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, Κύπρος,Σλοβενία) . Εξ αυτών τα επτά κράτη αποφάσισαν την ένταξή τους με δημοψήφισμα . Συγκεκριμένα, η Λετονία με ποσοστό 67%, η Λιθουανία με ποσοστό 91%, η Μάλτα με ποσοστό 53,6%, η Ουγγαρία με ποσοστό 83%,η Πολωνία με ποσοστό 77,45%, η Σλοβακία με ποσοστό 89,6% και η Τσεχία με ποσοστό 77,33%.
   Στις 14-9-2003 η Σουηδία διεξήγαγε δημοψήφισμα για την ένταξη στην ζώνη του ευρώ. Οι πολίτες απάντησαν αρνητικά με ποσοστό 67,2%.
   Το 2004-2005 επιχειρήθηκε η θέσπιση Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Ωστόσο, μολονότι το ενέκριναν οι πολίτες του Λουξεμβούργου  με ποσοστό 56,52%, απορρίφθηκε από τους πολίτες της Γαλλίας με ποσοστό 54% και της Ολλανδίας με ποσοστό 61,7% με αποτέλεσμα να αποσυρθεί κακήν κακώς.
  Μετά την απόρριψη του σχεδίου Ευρωπαϊκού Συντάγματος το οποίο δεν είχε τίποτε για να εμπνεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες , συνήφθη η συνθήκη της Λισαβώνας η οποία αποτέλεσε τροποποίηση της συνθήκης του Μάαστριχτ. Αλλά και αυτήν την απέρριψαν αρχικώς οι Ιρλανδοί το 2008 με ποσοστό 53,4%. Χρειάσθηκε να δοθούν διευκρινήσεις για την διατήρηση της κρατικής τους κυριαρχίας σε μία σειρά τομέων ώστε να εγκριθεί με νέο δημοψήφισμα το 2009 με ποσοστό 67,13%.
  Το 2012 η Κροατία αποφάσισε με δημοψήφισμα την ένταξή της στην Ε.Ε με ποσοστό 56,8%.
  Αύριο οι Βρετανοί πολίτες θα αποφασίσουν εάν θέλουν να παραμείνουν στην Ε.Ε.
  Η Ελλάδα αποτελεί μέλος της ΕΟΚ από το 1980, μετέπειτα μέλος της Ε.Ε. και μέλος της ζώνης του ευρώ από το 2002. Όλα αυτά τα χρόνια ουδέποτε οι πολίτες της κλήθηκαν να αποφασίσουν για οποιοδήποτε ζήτημα αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις συνθήκες της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023