ΤΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΟΤΙ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  Η συμμετοχή των πολιτών στην θέσπιση του Συντάγματος της χώρας τους αποτελεί το πιο θεμελιώδες πολιτικό δικαίωμα. Το δικαίωμα αυτό κατοχυρώνεται από τα συντάγματα πολλών χωρών, όπως της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελβετίας , της Αυστρίας, της Δανίας, ή της Πολωνίας. Πλην όμως, το ελληνικό Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει στον λαό αυτό το δικαίωμα και αναθέτει την αναθεώρηση του Συντάγματος αποκλειστικά στην Βουλή.
  Ήδη το πολιτικό σύστημα ετοιμάζεται θέσει σε εφαρμογή  άλλη μία αναθεώρηση του Συντάγματος ερήμην της κοινωνίας. 
    Το 1986 η αναθεώρηση έγινε για να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα του Ανδρέα Παπανδρέου , ο οποίος επεδίωκε να κυριαρχήσει πλήρως στην πολιτική σκηνή. Έτσι, αφαιρέθηκε κάθε ουσιαστική αρμοδιότητα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος κατέστη διακοσμητικός.
    Το 2001 η αναθεώρηση στόχευε να αποτρέψει κάθε πιθανότητα διώξεων μελών του πολιτικού συστήματος για αδικήματα διαφθοράς και να εδραιώσει την διαπλοκή. Έτσι, ορίστηκε η συντομότατη αποσβεστική προθεσμία για την δίωξη των εγκλημάτων μελών κυβερνήσεων και υφυπουργών, θεσπίστηκε η συνταγματική απαγόρευση αποδεικτικών μέσων που λαμβάνονται κατά παράβαση του εξαιρετικά αόριστου και ευρέως νόμου περί προσωπικών δεδομένων (και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ποινικές καταδίκες  οι διάφορες λίστες Λαγκάρντ) και μεθοδεύτηκε η παράλυση των ανεξάρτητων αρχών που βιώνουμε σήμερα .
     Το 2008 , λίγο πριν εισέλθει η χώρα στην φοβερή καταιγίδα της κρίσης, η Βουλή προέβη σε μία αναθεώρηση παρωδία, χωρίς κανένα νόημα, στερώντας για μία τουλάχιστον πενταετία την ευκαιρία μίας ριζικής συνταγματικής αλλαγής.
   Σήμερα ετοιμάζονται για άλλη μία αναθεώρηση στα μέτρα τους. Το πολιτικό σύστημα με το βεβαρημένο παρελθόν και η Βουλή που νομοθετεί για το συμφέρον των ευνοημένων του συστήματος σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι αυτή την φορά η αναθεώρηση θα γίνει προς το συμφέρον της κοινωνίας. Ακούστηκαν κάποιες νεφελώδεις σκέψεις μελών της κυβέρνησης για συμμετοχή του λαού στην συνταγματική αλλαγή μέσω δημοψηφίσματος. Αλλά μόλις συνάντησαν λυσσαλέα αντίδραση από το βαθύ πολιτικό σύστημα με την αιτιολογία ότι απαγορεύεται από το άρ. 110 υποχώρησαν και γίνεται πλέον λόγος για πιθανότητα συμβουλευτικού και όχι δεσμευτικού δημοψηφίσματος με άγνωστα ερωτήματα.
   Η χώρα δεν έχει περιθώρια για άλλη μία αναθεώρηση αντίθετη προς τ συμφέροντα της κοινωνίας. Εάν το άρ. 110 απαγορεύει την συμμετοχή του λαού στην αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας του, ριζική λύση μπορεί να δώσει, αντί της αναθεώρησης, ένα εξ υπαρχής νέο Σύνταγμα το οποίο θα θεσπιστεί με την συμμετοχή των πολιτών μέσω δημόσιας διαβούλευσης και δημοψηφισμάτων.
   Έξι κινήσεις πολιτών προβαίνουν σε κοινή δράση προς την κατεύθυνση αυτή και συνέταξαν κοινή επιστολή:     

             "Ανοιχτή επιστολή από οργανώσεις πολιτών για ένα νέο Σύνταγμα
                                                    #Σύνταγμα_Πολιτών 

   Ομάδες και οργανώσεις πολιτών απευθύνουμε την ακόλουθη επιστολή σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες πολίτες, με αφορμή την επικείμενη κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς και τις μέχρι τώρα θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 
  To Ελληνικό Σύνταγμα χαρακτηρίζεται από δημοκρατικό έλλειμμα. Δεν θεμελιώνει βασικά πολιτικά δικαιώματα που ισχύουν σε πολλές δημοκρατικές χώρες, καθώς δεν προβλέπει τη συμμετοχή του πολίτη στις πολιτικές αποφάσεις. Δεν κατοχυρώνει βασικές αρχές της Δημοκρατίας όπως η ισονομία, η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Δεν διασφαλίζει τον έλεγχο των πολιτικών από τους πολίτες, ούτε την προστασία του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και κοινών αγαθών. Το Ελληνικό Σύνταγμα αποτελεί το θεσμικό θερμοκήπιο της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας, της κακής διοίκησης και της διαπλοκής που συντέλεσαν στην καταστροφή του παραγωγικού τομέα, στη λεηλασία του δημοσίου χρήματος και στην κρίση. 
  Σήμερα η Ελλάδα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, έχει ανάγκη από μια δημοκρατική επανάσταση. Η χώρα μας χρειάζεται ένα πραγματικά δημοκρατικό Σύνταγμα το οποίο θα αναβαθμίζει τη θέση του πολίτη και θα συμβάλλει στην πολιτική χειραφέτηση της κοινωνίας. Ένα νέο Σύνταγμα, το οποίο θα ενθαρρύνει τους πολίτες να αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα και δημιουργικότητα τις σύγχρονες προκλήσεις. 
  Το απαξιωμένο πολιτικό σύστημα, το οποίο αμφισβητείται εξ ολοκλήρου από την κοινωνία, όπως και μια διαδικασία που περιορίζεται εντός Βουλής, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές. Είναι αναγκαία η ουσιαστική και δεσμευτική συμμετοχή της κοινωνίας, μέσα από ανεξάρτητους και καινοτόμους θεσμούς διαβούλευσης και συναπόφασης, αξιοποιώντας την πολιτική εμπειρία και την επιστημονική τεχνογνωσία άλλων χωρών.
    
  Καλούμε τις οργανώσεις πολιτών, τους θεσμούς που εκπροσωπούν την κοινωνία, αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά, να διεκδικήσουμε από κοινού την έμπρακτη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση ενός νέου Συντάγματος για την Ελλάδα που αποτελεί άσκηση θεμελιώδους πολιτικού δικαιώματός μας.       

    Καλούμε το πολιτικό σύστημα και τις ηγεσίες των κομμάτων να αναγνωρίσουν το δικαίωμα των πολιτών στην πολιτειακή γνώση και να επιτρέψουν την άμεση συμμετοχή των πολιτών στην κατάρτιση και επικύρωση του νέου Συντάγματος μέσα από μια ανοιχτή, διαφανή και συμμετοχική διαδικασία. Διεκδικούμε ένα Σύνταγμα πολιτών, μέσα από μια διεργασία συνδιαμόρφωσης, η οποία θα εμπνέει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, θα εξασφαλίζει και θα εγγυάται στην πράξη τη Δημοκρατία. 
                                                                                                                      Αθήνα, Ιούλιος 2016"
 ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή
 Πολιτεία 2.0 (Σύνταγμα 2.0)
 Δημοκρατία & Δημοψήφισμα
 Vouli Watch Κίνηση
 Πολιτίζω
Scify – Science For You

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023