Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΡΑΜΠ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΕΧΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΛΙΤ

  Τα δυτικά συστήματα αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας του 20ου αι. βασίστηκαν στην επαγγελία της οικονομικής ευημερίας των πολιτών μέσω του καπιταλισμού.
  Αλλά όταν νίκησαν τον φασισμό, τον ναζισμό και τον κομουνισμό, τότε ο αχόρταγος καπιταλισμός τα έστρεψε προς την παγκοσμιοποίηση.
  Η παγκοσμιοποίηση διενεργήθηκε έτσι ώστε επέτρεψε στο μεγάλο κεφάλαιο να εγκαταλείψει τις χώρες της δύσης και να εγκατασταθεί σε τρίτες χώρες, όπου μπορούσε να βρει πιο φθηνά εργατικά χέρια χωρίς να δεσμεύεται από εργατικά δικαιώματα. Έτσι, το κεφάλαιο αύξησε ακόμη περισσότερο τα κέρδη του, αλλά τα κράτη έχασαν φόρους και ,λόγω της ανεργίας που αναπόφευκτα αυξήθηκε, απώλεσαν ασφαλιστικές εισφορές και αναγκάσθηκαν να καταβάλλουν επιδόματα ανεργίας.  Εξαιτίας αυτής της παγκοσμιοποίησης τα κράτη χρεοκόπησαν και το βιοτικό επίπεδο της μεσαίας τάξης καταβαραθρώθηκε για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Οι φόροι αυξήθηκαν κατακόρυφα, αλλά οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ δεν πληρώνουν ούτε φόρους δραπετεύοντας σε φορολογικούς παραδείσους που οι ίδιοι έχουν ανεχθεί ή δημιουργήσει. 
   Τώρα η μεσαία τάξη έχει κατανοήσει ότι το πολιτικό σύστημα δεν ευνοεί την ίδια αλλά τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ .
   Όπως τα καθεστώτα πολιτικά συστήματα έστρεψαν την πλάτη στους πολίτες χάριν του κεφαλαίου και της άρχουσας πολιτικής τάξης, έτσι τώρα  και οι πολίτες παγκοσμίως στρέφονται ενάντια στα καθεστώτα πολιτικά συστήματα. 
   Σε όλο τον δυτικό κόσμο, από την Βρετανία του Brexit, στην Ιταλία του κινήματος των 5 αστέρων, στην Ισπανία των Podemos, στην Πορτογαλία του κομουνιστή Προέδρου, στην Γαλλία, στην Αυστρία και στην Γερμανία με την άνοδο της ακροδεξιάς και στην Ελλάδα με τον καταποντισμό του παλιού δικομματισμού, την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ και την αύξηση της επιρροής της Χρυσής Αυγής αναπτύσσεται η λεγόμενη αντισυστημική ψήφος.
   Η εκλογή Τραμπ είναι η τελευταία πράξη μίας διαδικασίας αντίδρασης και αλλαγής. Μέχρι την επόμενη.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023