ΣΤΙΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

   Οι πρόσφατες γαλλικές προεδρικές εκλογές υπήρξαν πανωλεθρία για το παλαιό κομματικό σύστημα που επί δεκαετίες κυβερνούσε την χώρα, καθώς για πρώτη φορά στην σύγχρονη γαλλική ιστορία, κανένα από τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα δεν κατόρθωσε να έχει υποψήφιο στον 2ο γύρο.
   Το σοσιαλιστικό κόμμα, το οποίο με υποψήφιο τον μετέπειτα πρόεδρο Ολλάντ είχε λάβει στον αντίστοιχο 1ο  γύρο των προηγούμενων προεδρικών εκλογών 2012 ποσοστό 28,63 % , στον 1ο γύρο των χθεσινών εκλογών έλαβε ποσοστό μόλις 6,35%, ενώ το δεξιό κόμμα, το οποίο δια του υποψηφίου πρώην προέδρου Σαρκοζί είχε λάβει στον αντίστοιχο 1ο γύρο των προεδρικών εκλογών 2012 ποσοστό 27,18 %   , χθες έλαβε δια του υποψηφίου του Φιγιόν ποσοστό 19,94 %.
    Απεναντίας ο κεντρώος ανεξάρτητος υποψήφιος Μακρόν κατετάγη πρώτος με ποσοστό 23,86% , ενώ η υποψήφια της άκρας δεξιάς Λεπέν κατετάγη δεύτερη με ποσοστό 21,43%.
    Αξιοσημείωτη ήταν και η άνοδος του υποψηφίου του αριστερού μετώπου Μελανσόν , ο οποίος από ποσοστό 11,10 % που είχε λάβει στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές , περίπου διπλασίασε την δύναμή του φθάνοντας ποσοστό 19,62%  . Ο Μελανσόν υπήρξε ο υποψήφιος που έθεσε ως προτεραιότητα τις δημοκρατικές θεσμικές αλλαγές στην χώρα μέσω της δημιουργίας ενός νέου Συντάγματος  το οποίο θα θεσπιστεί , όχι από την βουλή αλλά με την συμμετοχή των πολιτών.
  Τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν το μήνυμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Το ΠΑΣΟΚ δεν είπε κουβέντα, ενώ μεγάλο ήταν το θράσος της ΝΔ , της οποίας ο πρόεδρος ξέχασε την ταύτιση με το κεντροδεξιό κόμμα του Φιγιόν και έσπευσε να πανηγυρίσει για την νίκη του Μακρόν!
    Την "πάτησε" και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος , ενώ παλαιότερα βρισκόταν κοντά με τον Μελανσόν, μετά το 2015 τον ξέχασε και αναγκάσθηκε να προσδεθεί στο καράβι των σοσιαλιστών του Ολλάντ που βυθίστηκε αύτανδρο .

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΣΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΕΑΔΟΥ

Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την πολιτειακή οργάνωση και τα Συντάγματα ...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2023